Business

Dansker afviser Novos 19 milliarder: - Det er ikke værd at forhandle

Novo Nordisk har budt 19,4 milliarder kroner på det belgiske medicinalselskab Ablynx, der afviser at forhandle, fordi buddet er for lavt.

Parterne står meget langt fra hinanden i Novo Nordisks jagt på medicinalselskabet Ablynx fra Belgien.

Afstanden er for stor til, at det er værd at forhandle

Bo Jesper Hansen, formand for Ablynx

Det siger Ablynx-formand Bo Jesper Hansen, der forklarer, hvorfor et bud på 19,4 milliarder kroner ikke er nok.

- Fordi tilbuddet fra Novo Nordisk slet ikke er relevant for vores aktionærer, da det overhovedet ikke tilgodeser den værdi, der er i selskabet og vil blive realiseret de næste 12 til 24 måneder, siger han til TV 2 over telefonen fra San Fransisco i USA.

Hvad er den værdi?

- Det vil jeg ikke kommentere på.

Men nærmer Novo sig, eller er det simpelthen så underlødigt, at det er derfor I siger, at I slet ikke vil til forhandlingsbordet?

- Afstanden er for stor til, at det er værd at forhandle på nuværende tidspunkt, siger Bo Jesper Hansen.

Milliardhåb en lækkerbisken

Den danske interesse for Ablynx kom frem mandag 8. januar, hvor Novo Nordisk fortalte, at de havde budt på Ablynx ad to omgange, 7. december og 22. december.

Der er et tidspunkt, hvor man er nødt til at overveje det seriøst

Bo Jesper Hansen, formand for Ablynx

Begge gange med afvisninger. Da nyheden om buddet ramte markedet, steg Ablynx-aktien som en raket, fordi Novos bud lå meget højere end aktiekursen på det tidspunkt.

Siden er aktiekursen kun steget yderligere, efter Ablynx mandag løftede forventningerne til lægemiddelhåbet Caplacizumab, som er baggrunden for den store interesse fra Novo Nordisk.

Forventningerne blev løftet ved en konference i San Fransisco, hvor topchef Edwin Moses fortalte om et salgspotentiale på 1,2 milliarder euro om året.

Man skal nok op i nærheden af 40 euro for at have en lille chance for succes

Tom Simonts, senioranalytiker KBC

En markant stigning i forhold til tidligere, hvor Ablynx sigtede mod et salg på 800 millioner euro om året.

- Vi har et lægemiddel, som forhåbentlig bliver registreret både i USA og Europa her i 2018, som vi så skal kommercialisere i den vestlige verden, med et fantastisk potentiale – over 1 mia. dollar, siger Bo Jesper Hansen.

Vi skal tænke på aktionærerne

Formanden tilføjer, at Ablynx også har flere andre midler og partnerskaber, der kan gøre selskabet til en endnu bedre forretning.

Men døren er åben, hvis det er et bud, der afspejler den værdi, du ser som bestyrelsesformand?

- Vores opgave som bestyrelse er at tilgodese aktionærernes interesser. Og hvis der kommer et bud, som gør, at vi mener, at der er fuld værdi til aktionærerne i sådan et koncept, så er vi nødt til at tage en diskussion omkring det, det er klart.

Vil I være åbne for en udenlandsk spiller som Novo eller foretrække at forblive på nationale belgiske hænder?

- Om løsningen er en storebror som Novo Nordisk afhænger af, hvordan aftalen kommer til at se ud, men som det ser ud lige nu, er det bedst at gøre det selv.

Men det kan ændre sig, hvis buddet kommer højt nok op til at tale aktionærernes interesse?

- Der er et tidspunkt, hvor man er nødt til at overveje det seriøst, om aktionærerne (ved et salg, red.) får den fulde værdi af det selskab, de sidder på i dag, eller om de er bedre tjent med, at vi selv skaber den værdi.

Et internationalt finanshus peger på pris på 40 euro pr. aktie i stedet for de 30. Er det nok?

- Det er i hvert fald bedre end 30.

Meget velhavende

Bo Jesper Hansen er intet stort navn i dansk erhvervsliv, men det skyldes ikke mangel på succes. Tværtimod har den lægeuddannede dansker haft en flot karriere, ikke mindst i Sverige, hvor han opbyggede en formue gennem biotekselskabet Sobi.

Derudover har Bo Jesper Hansen også været en del af medicinalselskabet Karolinska Development, og så sidder han i bestyrelsen hos schweiziske Newron, mens han også er næstformand hos danske Orphazyme.

Ifølge Veckans Affärer er danskeren god for 1 milliarder svenske kroner, det svarer til 760 millioner kroner efter dagens kurs.

Kursen steget massivt

Kursen på Ablynx-aktierne er efter nyheden om Novos bud pilet til vejrs, og de løftede forventninger har sat yderligere turbo under aktiekursen.

Lige nu koster en aktie godt 35 euro, markant højere end de 30,5 euro, som Novo Nordisk har budt.

Dermed lugter det af, at den danske medicinalkæmpe skal punge ud med meget mere, hvis de skal gøre sig forhåbningerne om at overtage Ablynx.

Bank: Novo skal byde meget mere

Ifølge Tom Simonts, senioranalytiker hos børsmægleren KBC i Belgien, er det også et problem for Novo Nordisk, at der ikke er én stor aktionær.

Hvis Novo skal have held til at købe Ablynx, så skal der flere penge på bordet. Det mener Tom Simonts fra børsmægleren KBC i Belgien. Video: Eytan Steinitz

Det vil typisk gøre det nemmere at få overbevist de resterende aktionærer, hvis man er blevet enig med en aktionær, der sidder på eksempelvis 30-40 procent af aktierne, siger Tom Simonts.

- Dertil kommer, at det er investeringsforeninger og regionale investorer, som sidder på en god del af aktierne. Og de går efter en god pris. Så man skal nok op i nærheden af 40 euro for at have en lille chance for succes med tilbuddet, siger analytikeren til TV 2.

Kan blive meget mere værd

Tom Simonts tilføjer, at Ablynx er "meget vellidt" i Belgien, og at flere partnerskaber kan få værdien af selskabet til at stige.

- De har for eksempel et partnerskab med medicinalgiganten Merck. Det kan i bedste fald være 5 milliarder euro (37,5 milliarder  kroner) værd. I den sammenhæng er Novos bud på 2,6 milliarder euro (19,4 milliarder kroner, red.) ikke meget, siger han.

- Men det er selvfølgelig et kontant tilbud uden risiko modsat et udviklingsprojekt med risiko. Så det må investorerne veje op mod hinanden, siger han.