Business

H.C. Ørsteds efterkommere stævner det tidligere Dong

Energiselskabet Ørsted bliver nødt til at droppe sit nye navn, lyder det fra efterkommerne.

Tre efterkommere af H.C. Ørsted vil lægge sag an mod det tidligere DONG, der i efteråret tog navn efter den afdøde videnskabsmand.

Det skriver Berlingske.

Søren Peter Ørsted, der er tiptipoldebarn til H.C. Ørsted, fortæller til avisen, at han sammen med sin søster og sin søn er klar til at gå rettens vej for at få virksomheden til at droppe navnet.

- Jeg synes, det er en meget stor provokation, at man gør sig synonym med Ørsted. Det er meget krænkende. Det går virkelig tæt på ens identitet. Efterfølgende, da navnet var blevet implementeret og sat op på diverse bygninger, da var det altså meget grænseoverskridende, siger Søren Peter Ørsted.

- De bliver nødt til at ændre navn

Dong Energy afslørede sit nye navn den 2. oktober sidste år. Det danske energiselskab forklarede navneskiftet med, at der hos deres allerstørste handelspartner, Storbritannien, blev fnist af navnet Dong, da ordet på britisk er slang for de mandlige kønsdele.

Samtidig skulle navneskiftet markere selskabets skifte fra at fokusere på olie og gas og til at satse på vedvarende energi.

- Vores nye navn er en hyldest til H.C. Ørsteds nysgerrighed, engagement og interesse for naturen, sagde administrerende direktør Henrik Poulsen dengang.

Men ifølge de tre efterkommere har Ørsted forbrudt sig mod selskabsloven, hvor der står, at et selskab ikke må tage et slægtsnavn. Derudover har energiselskabet taget et EU-varemærkepatent på sit navn, men det er i strid med den danske varemærkelovgivning, mener Ørsted-efterkommerne.

- Loven skal gælde både store og små, og da vi mener, at vi har en god sag, og at juraen taler til vores fordel, så ser jeg da det scenarie, at de bliver nødt til at ændre navnet. De kan ikke blive ved med at kalde sig Ørsted, siger Søren Ørsted til Berlingske.

Ørsted: Ikke noget at komme efter

De tre efterkommeres advokat Jens Jakob Bugge, vil derfor snart formelt indlevere en stævning hos Sø- og Handelsretten.

I en skriftlig kommentar til TV 2 og Berlingske oplyser Ørsteds kommunikationschef, Martin Barlebo, at han ikke mener, at der er noget at komme efter, da selskabet foretog "en meget grundig juridisk undersøgelse", inden de valgte navnet.

- Navnet har vi i øvrigt anvendt i op mod 100 år på H. C. Ørstedværket. Vi ser vores valg af navn som en hyldest til H. C. Ørsted, og vi har lagt stor vægt på at anvende navnet på en respektfuld måde i forhold til videnskabsmanden, skriver han.

Selskabets støtter sig desuden op ad tidligere praksis, hvor et navn skulle være båret af færre end 30 personer, før det var beskyttet. Ifølge avisen er der i dag omkring 1200 i Danmark med navnet Ørsted, hvoraf cirka 400 bruger det som et efternavn.

Desuden henviser selskabets advokat, Frank Bøggild fra Kromann Reumert, til, at energiselskabets nye navn ikke referer til Ørsted-slægtsnavnet, men helt konkret til videnskabsmanden H.C. Ørsted.