Business

Svageste dollar i tre år giver billigere rejser og nethandel - men presser danske virksomheder

Den amerikanske valuta er på noget af en rutsjetur. Det betyder billigere ferier, men også panderynker hos de danske virksomheder.

Dollaren er i det seneste år faldet 12 procent i forhold til euroen og dermed også den danske krone.

Så sent som i april sidste år kostede en dollar over 7 danske kroner. I dag handles dollaren til lige under 6,20 kroner.

Og faktisk har dollaren ikke været billigere i de sidste tre år.

Den svage dollar gør rejser til USA billigere, ligesom nethandel med amerikanske varer er blevet billigere. Og det giver blandt andet travlhed hos rejsebureauet USA Rejser, der mærker, at danskerne har lagt mærke til den lave dollar:

- Vi sælger flere rejser qua den gunstige dollarkurs. Samtidig giver folk lidt ekstra, så den får hele armen, siger salgschef i USA Rejser, Nicolai Hjorth. 

Men dollarens nedtur er også en sten i skoen for de danske virksomheder, der eksporterer deres varer til USA. Faktisk er omkring 65.000 danske job afhængige af eksporten til USA.

- For virksomheder, der er meget eksponerede mod det amerikanske marked, gør det ondt, siger chefkonsulent i Dansk Industri, Allan Sørensen, med speciale i det amerikanske marked.

- Det er jo ikke rart for virksomhederne, at man kan se, at man får 12 procent færre kroner for varerne, end man gjorde for et år siden. Det kan tvinge nogle virksomheder til at hæve priserne. Men det koster på konkurrencekraften og kan gøre, at man får færre ordrer i USA, siger chefkonsulenten.

Endnu billigere dollar forude

Selvom dollaren altså er på det laveste niveau i tre år, så ser nedturen for valutaen ud til at fortsætte.

Blandt de store, danske banker er det kun Jyske Bank, der i sin seneste prognose ser en stærkere dollar om et år. Banken forudser en dollar, der vil stige til 6,77 kroner.

Såvel Nordea, Danske Bank som Sydbank forudser til gengæld et fald, så dollaren vil ligge i et niveau på seks kroner eller derunder om et år.

Ryster ikke på hånden

Den lavere dollarkurs rammer blandt mange andre danske virksomheder også Micro Matic, der blandt andet producerer koblinger til fadølsanlæg. Den fynske virksomheds eksport til USA ligger i omegnen af 15 procent af den samlede omsætning - og den administrerende direktør, Søren Klarskov Vildby, anslår, at den svagere dollar koster virksomheden mellem fem og seks millioner kroner. Simpelthen fordi Micro Matic får færre danske kroner ud af at sælge til USA.

Men det får dog ikke direktøren til at ryste på hånden:

- Vi har været i USA i 30 år og har altid taget en langsigtet holdning til markedet. Og selvom dollaren er lavere nu end for tre år siden, så er vi ikke bekymrede. Det er vi ikke, fordi den amerikanske økonomi har det godt, afsætningen i USA er stigende, og vi har i de seneste måneder solgt mere i USA, end vi gjorde for 12 måneder siden, siger Søren Klarskov Vildby.

Direktøren peger også på, at mens vi herhjemme taler om en faldende dollar, så taler de i USA om en stærk euro, som den danske krone er bundet op på. Og det er et udtryk for, at den europæiske økonomi, og dermed de danske virksomheders allerstørste eksportmarkeder, har det godt. En pointe som Allan Sørensen fra DI er helt enig i:

- Det skal vi glæde os over, for det er i Europa, at vi sælger størsteparten af vores eksport. Og der har vi lidt lettere ved at hente ordrer, siger chefkonsulenten.