Business

Mark Zuckerberg skovler 145 milliarder ekstra ind - se de fem rigeste her

Den 33-årige Facebook-stifter har øget sin personlige formue med 145 milliarder kroner i år.

Hvis han kigger på sin bankbog her mellem jul og nytår, må han nok knibe sig selv i armen og kigge en ekstra gang. 

Men den er god nok. Facebook-stifteren, amerikanske Mark Zuckerberg, er om muligt blevet endnu rigere i løbet af 2017, end han var i forvejen.

33-årige Zuckerberg er faktisk blevet præcis 23,3 milliarder dollar rigere i år. Omregnet til danske kroner svarer det til, at Facebook-bossen har kunnet tilføje 145 milliarder kroner til sin i forvejen bugnende bankkonto. Hans formue løber nu op i 73,2 milliarder dollar. 

Det viser den liste over verdens 500 rigeste personer, som mediet Bloomberg hvert år udsender, når året er ved at gå på hæld.

Seks danskere blandt de rigeste

Mark Zuckerberg er nummer fem på listen. 

Øverst på listen finder vi Amazons topchef og stifter Jeff Bezos, efterfulgt af endnu et par uhyggeligt rige mænd, Microsoft's Bill Gates, og investeringsguruen Warren Buffett.

Andre prominente navne, der figurerer højt på Bloombergs liste, er Larry Page og Sergej Brin fra Google og mediemogulen Rupert Murdoch. 

Mark Zuckerberg

1984: Mark Elliot Zuckerberg bliver født i White Plains, New York.

2004: Skaber thefacebook.com sammen med tre venner, mens han studerer på Harvard.

2004: Henter 500,000 dollar i investering fra investoren Peter Thiel.

2005: Ændrer officielt navn til Facebook.

2005: Afviser et købstilbud på en milliard dollar på Facebook fra Yahoo.

2012: Facebook køber Instagram for en milliard dollar.

2012: Facebook bliver børsnoteret. 

2012: Facebook runder en milliard brugere. 

Seks danskere har også opnået en plads blandt verdens rigeste, heriblandt Kjeld Kirk Kristiansen fra Lego (nummer 102 på listen) Troels Holch Povlsen fra Bestseller (nummer 271), Niels Peter Louis-Hansen fra Coloplast (nummer 415) samt Kjeld Kirk Kristiansens tre børn (nummer 482, 483 og 484)

To milliarder brugere

Mark Zuckerberg stiftede Facebook i 2004, da han var studerende på Harvard. Dengang kaldte han det 'thefacebook'.

Siden da er Facebook vokset til at være allemandseje i selv de fjerneste egne af verden. 

I oktober i år rundede Facebook endnu en milepæl, da bruger nummer to milliard oprettede sig på det sociale netværk.

Samtidig har Facebooks aktiekurs i løbet af 2017 nået nye højder. Alene i år er kursen steget med omkring 50 procent, hvilket har været stærkt medvirkende til, at Mark Zuckerberg altså er blevet endnu rigere. 

Donerer millioner

Til Zuckerbergs forsvar skal det dog nævnes, at han og hustruen Priscilla Chan forlængst har meldt ud, at de vil donere 99 procent af deres Facebook-aktier til velgørenhed i løbet af deres livstid. 

Pengene skal blandt andet bruges på uddannelse, sygdomsbekæmpelse og udbredelse af internetforbindelse til større dele af planeten. 

Chan og Zuckerberg, der sammen har to børn, har allerede doneret store summer til blandt andet skoler og hospitaler. For eksempel gav de 700 millioner til skoler i New Jersey i 2010, og i 2012 donerede de Facebook-aktier for 3,5 milliarder kroner til Silicon Valley Community Foundation. 

Ifølge Bloomberg vil Mark Zuckerberg mellem september 2017 og marts 2019 sælge mellem 35 og 75 millioner Facebook-aktier og donere endnu flere dollars som del af sit filantropiske virke. 

Facebook-stifteren ejer i øvrigt også adskillige huse i Palo Alto, et hus i San Francisco og 700 tønder land på Hawaii. 

Verdens 10 rigeste personer

 1. Jeff Bezos

  Med en formue på 670 milliarder kroner topper grundlæggeren af Amazon listen. 

 2. Bill Gates

  Grundlæggeren af Microsoft har længe ligget nummer et på listen over verdens rigeste, men er nu degraderet til en andenplads med et beløb på 540 milliarder kroner. 

 3. Warren Buffett

  Den amerikanske investor og forretningsmand indtager listens tredjeplads med en formue på 504 milliarder kroner. 

 4. Bernard Arnault

  Chefen for modeimperiet LVMH, der står bag en lang række kendte mærker som Louis Vuitton, Marc Jacobs og Dior, er ifølge Forbes god for 432 milliarder kroner.

 5. Mark Zuckerberg

  Facebook-ejeren indtager femtepladsen på listen med en formue på 426 milliarder kroner. 

 6. Amancio Ortega

  Den spanske forretningsmand er grundlægger af verdens største tøjforhandler, Inditex, som blandt andet ejer tøjkæden Zara. Han har en formue på 420 milliarder kroner.

 7. Carlos Slim Helú

  Den mexicanske ingeniør og forretningsmand har hovedsagelig koncentreret sine aktiviteter omkring teleindustrien. Han har en anslået formue på 403 milliarder kroner.

 8. David Koch

  Koch-brødrene står bag det næststørste privatejede selskab i USA, Koch Industries. De menes at have en formue på omkring 360 milliarder kroner.

   

 9. Charles Koch

  Koch-brødrene står bag det næststørste privatejede selskab i USA, Koch Industries. De menes at have en formue på omkring 360 milliarder kroner.

 10. Larry Ellison

  Den amerikanske forretningsmand, filantrop, medstifter og administrerende direktør for softwarefirmaet Oracle Corporation runder listen af med en formue på 351 milliarder kroner.

Kilde: Forbes.