Business

Dansker gør livet surt for bitcoin-kriminelle

Virksomheden Chainalysis hjælper med at spore bitcoin og andre kryptovaluta verden rundt.

Det er misforstået at betegne fremkosten af bitcoin og andre kryptovaluta som et slaraffenland for kriminelle.

Sådan lyder det fra Michael Grønager, direktør og medstifter af Chainalysis, der hjælper myndigheder og virksomheder med at spore handlen med digital valuta.

Pludselig kan store summer blive stjålet

Michael Grønager, adm. direktør Chainalysis

Chainalysis har udviklet en software, der fungerer som en slags telefonbog over den digitale valuta.

- Så hvis du eksempelvis er en politiefterforskningsenhed og ser en kriminel handling, der bliver fundet (finansieret, red.) via bitcoin, så kan du spore den og muligvis finde frem til gerningsmanden på den måde, siger Michael Grønager til TV 2.

FBI på kundelisten

Den danske erhvervsmand og hans kolleger i Chainalysis, der er baseret i New York og på Christianshavn i København, har siden stiftelsen i 2014 fået flere store kunder på krogen.

Blandt kunderne er FBI, det nationale sikkerhedsbureau i USA, og politisamarbejdet Europol i Europa.

Begge myndigheder har fanget forbrydere ved hjælp Chainalysis.

De fleste sager er fortrolige, men Chainalysis spillede ifølge Euroman en nøglerolle i en opsigtsvækkende sag mod Carl Force, en tidligere agent i det amerikanske DEA, Drug Enforcement Agency.

Ligesom almindelige penge

Carl Force var med til at lukke siden Silk Road, der blev brugt til at sælge alt fra narkotika til våben.

Siden viste det sig dog, at agenten sideløbende afpressede manden bag Silk Road, Ross Ulbricht, til at overføre over tusinde bitcoins til ham. Chainalysis opdagede dobbeltspillet, og Carl Force blev fanget.

Ifølge Michael Grønager adskiller bitcoin-forbrydere sig ikke nævneværdigt fra andre kriminelle.

- Det er sådan set bare penge, der bliver flyttet rundt. Selvfølgelig er det nogen, der er lidt fremme i skoene, i og med at de bruger moderne teknologi som bitcoin, siger han.

Skabt for at skabe gennemsigtighed

Mange forbinder bitcoin og anden kryptovaluta med kriminalitet. Nogle, heriblandt Nobelprisvinder Joseph Stiglitz har ligefrem argumenteret for at forbyde bitcoin.

- Bitcoin har kun succes på grund af valutaens potentiale til omgåelse (af myndigheder og regler, red.). Det har har ikke nogen socialt brugbar funktion, siger han.

Michael Grønager mener tværtimod, at den digitale valuta og den underliggende teknologi, kaldet blockchain, skaber mere gennemsigtighed.

- Jeg ser meget bitcoin og i det hele taget blockchain-teknologi som en slags transparens som svar på finanskrisen. Selve anonymiteten er måske ikke den stærkeste ting i bitcoin, siger han.

De er blevet udråbt som skaberen af bitcoin

Satoshi Nakamoto er et pseudonym for personen eller gruppen bag bitcoin.

Hal Finney

Hal Finney regnes som en af de vigtigste personer i kryptoverdenen. Han døde af sygdommen ALS i 2014.

Første modtager af bitcoin

Hal Finney fra Californien er flere gange blevet nævnt som skaberen af bitcoin. Han var den anden person, der modtog bitcoin, han fik den tilsendt af Satoshi Nakamoto. Finney regnes som en af de vigtigste aktører inden for kryptoverdenen. Han døde 58 år gammel i Arizona 2014. I 2011 opfordrede Hal Finney ifølge Coindesk til, at de fremtidige bitcoinformuer skulle tjene et godt formål.

“Since we're all rich with bitcoins, or we will be once they're worth a million dollars like everyone expects, we ought to put some of this unearned wealth to good use.” 

Foto: Vimeo

Nick Szabo

Computerekspert Nick Szabo.

Udviklede 'bit gold' i 1998

Amerikaneren Nick Szabo er mange gange blevet udråbt som skaberen af bitcoin. Allerede i 1998, ti år inden bitcoin-dokumentet blev publiceret, udviklede han en mekanisme til en digital valuta, som han kaldte 'bit gold'.

- Som jeg har sagt mange gange før, er spekulationen smigrende, men forkert - jeg er ikke Satoshi, udtalte Szabo tidligere i år til New York Times.

Foto: Youtube

Wei Dai

Fodgængere foran en bitcoin-ATM i Hong Kong.

Lavede sin egen digitale valuta

Fodgængere ved en hæveautomat for bitcoin i Hong Kong.

Wei Dai har været en del af kryptomiljøet i mange år. Han udviklede sin egen digitale valuta kaldet 'b-money' i 1998 og har været en inspirationskilde for Satoshi Nakamoto. Dai er angivet som den første reference i bitcoin-dokumentet.

Wei Dai har tidligere arbejdet for Microsoft og beskrives som en meget privat person. Find hans hjemmeside her og se et billede af ham her.

Foto: ANTHONY WALLACE / Scanpix Denmark

Gavin Andresen

Gavin Andresen har spillet en stor rolle i bitcoin-miljøet.

Nøglerolle i Bitcoin Foundation

Gavin Andresen har i mange år spillet en hovedrolle i Bitcoin. Amerikaneren er derfor gentagne gange blevet nævnt som den mulige skaber, men det afviser han. 

Ifølge MIT Technology Review er Gavin Andresen nøglepersonen i bitcoin-systemet, og han sidder på det mest af magten i forhold til, hvor det bevæger sig hen.

Andresen har en ganske offentlig profil og har flere gange udtalt sig om bitcoin, også til kamera.

Foto: Youtube

Dorian Prentice Satoshi Nakamoto

Amerikansk-japaneren Satoshi Nakamoto blev udråbt som manden bag bitcoin i marts 2014 af magasinet Newsweek. Han har afvist og regnes heller ikke som bagmanden.

En stor misforståelse

Japansk-amerikanske Dorian Prentice Satoshi Nakamoto blev overfaldet af reportere og kamerafolk 6. marts 2014, efter at magasinet Newsweek havde udpeget ham som manden bag bitcoin.

Historien blev slået stort op, men det hele viste sig at være en misforståelse.

- Jeg har hverken skabt, opfundet eller på anden vis arbejdet med bitcoin, udtalte han dengang tydeligt berørt af situationen.

Foto: DAVID MCNEW / Scanpix Denmark

Craig Steven Wright

Australieren David Steven Wright trådte i 2016 frem og påstod, at han stod bag bitcoin.

Støttes af nøgleperson

Australske David Steven Wright trak overskrifter verden over, også i Danmark, da han trådte frem som skaberen af bitcoin. Den 47-årige forretningsmand er uddannet i computervidenskab. og var i flere år i søgelyset hos myndighederne.

- Jeg har ikke gjort det her, fordi jeg ville, udtalte Wright, da han stod frem, i 2016.

Hans påstand afvises af mange i bitcoin-miljøet, men Gavid Andresen, der spiller en central rolle i Bitcoin Foundation, tror på ham.

Foto: Youtube

Problemet ligger ikke i bitcoin

Direktøren fremhæver et historisk tyveri, hvor hackere trak 81 millioner dollar ud af nationalbanken i Bangladesh, hvorefter de sendte pengene gennem et sindrigt netværk af handler, før de blev trukket ud som kontanter.

Et eksempel på, at det er lovgivning og skattely, der er problemet, siger Grønager.

- Det var et spørgsmål om at flytte penge over grænser hen til andre lande, hvor man havde en eller anden form for sikkerhed for, at man ikke blev fanget. Det er sådan set det samme, du kan gøre med bitcoin. Hvis sporet ender sådan et sted, er det svært at gøre meget andet, ikke på grund af bitcoin, men på grund af den måde, verden ser ud på, siger han.

Nyt marked for kriminelle 

Populariteten og himmelflugten for bitcoin og andre har dog skabt et lukrativt marked for it-kriminelle.

Tidligere kunne hackere sætte et banner op på en hjemmeside og derigennem lokke fortrolige informationer ud af folk.

- Nu er det pludselig penge, der ligger på computere, som du kan gå ind og stjæle. Det giver en helt anden risikoprofil for de virksomheder, der opbevarer folks bitcoin. Det betyder selvfølgelig også, at pludselig kan store summer blive stjålet, siger Michael Grønager.

Børser på kundelisten

Siden stiftelsen af Chainalysis i 2014 er værdien er kryptomarkedet eksploderet, og det har skabt nye kunder.

- Vi ser meget, at hvor det før gik på efterforskning af kriminelle handlinger og sådan noget, så går det meget på økonomi i dag. Dels ved de større børser osv., som skal sikre sig, at deres kunders bitcoin har den rigtige oprindelse og ikke kommer fra darknet-markeder og kriminalitet, siger Michael Grønager.

Andre kunder bruger Chainalysis til at forstå, hvordan pengene flytter sig rundt og derigennem have en forkant på markedet.

Flere steder hacket

Hos Blockchain.info, der tilbyder en digital pung til bitcoin og andre kryptovaluta, fortæller bestyrelsesmedlem Michael Jackson til TV 2, at selskabet bag jævnligt afværger hackerangreb.

Andre steder har hackerne haft succes.

Fire dage før juleaften gik en sydkoreansk bitcon-børs konkurs efter et hackerangreb. Også Nicehash og børsen Bitfinex fra Hong Kong er i år blevet ramt af hackerangreb.