Business

Bitcoin falder mere end 30 procent

Det voldsomme fald kommer efter et år, hvor investorer har hentet enorme gevinster hjem på den digitale valuta.

Der er dårligt nyt for ejere af den virtuelle valuta bitcoin, som inden for den seneste uge er faldet mere end 30 procent i værdi.

Mens bitcoin mandag blev handlet for 19.511 dollars, var prisen fredag helt nede i omkring 13.000 dollars. Det skriver det amerikanske finansmedie Bloomberg.

"Et accelererende tog uden bremser"

Det voldsomme fald kommer efter et år, hvor værdien af den digitale valuta er eksploderet og har givet de danskere, der har investeret i den såkaldte kryptovaluta, enorme gevinster på papiret.

Investorer har i 2017 kastet sig over den digitale valuta i en sådan grad, at den på en enkelt dag for to uger siden steg med mere end 2000 dollars (godt 12.500 kroner, red.) på mindre end 12 timer.

- Bitcoin virker nu som et accelererende tog uden bremser, sagde analytiker Shane Chanel fra ASR Wealth Advisers i Sydney til nyhedsbureauet AFP.

Mange kritikere

Den digitale valuta blev skabt i 2009 af en person, der kendes under navnet Satoshi Nakamoto.

I begyndelsen blev den regnet for en valuta, der var forbeholdt dels it-nørder og finanseksperter, dels kriminelle som vil skjule deres spor på nettet.

Mange er stærkt kritiske over for bitcoin med finansfolk som JPMorgan Chases topchef, Jamie Dimon, i spidsen.

Han har kaldt bitcoin "et bedrageri", mens den tidligere chef for hedgefonden Fortress Michael Novogratz i sidste uge vurderede, at kryptovalutaer som bitcoin bliver "den største boble i vores livstid".

Den tidligere nobelpristager i økonomi Joseph Stieglitz har udtalt, at valutaen burde forbydes.

Danske banker afviser gevinster

Og danske bankkunder skal ikke tage for givet, at deres gevinster på kryptovalutaer kan tages hjem til Danmark.

I starten af december sagde både Danske Bank, Nordea og Jyske Bank – landets suverænt største banker – at de umiddelbart ikke er klar til at tage imod bitcoin-fortjenester.

- Bitcoin-systemet er designet, så folk kan forblive anonyme, og det virker bare ikke for en bank, siger Lars Sjögreen, der er chef for Transaction Banking i Danske Bank, til Børsen.

Spørger man bankerne, er det netop problemet med at overskue, hvad de enkelte bitcoins er blevet brugt til, der afholder dem fra at modtage de eventuelle gevinster, bankkunderne måtte have fået fra køb og salg af bitcoins.

Bitcoins har fra starten været kritiseret fra flere sider for at kunne bruges til lyssky handler med alt fra narko til hvidvask af penge.