Business

Det kan være slut med internet, som vi kender det, efter ny lov i USA

Virksomheder som Netflix kan få det svært på grund af en ny lov i USA.

Det frie internet er truet, efter at den amerikanske telestyrelse har besluttet at ophæve den såkaldte netneutralitet. Sådan lyder det fra internetforskeren Morten Bay fra University of California i Los Angeles.

Tidligere har også virksomheder som Google og Facebook råbt op om farerne ved at fjerne netneutralitet.

I praksis betyder ophævelsen, at teleselskaberne kan bestemme, at man kan få hurtigere adgang til nogle hjemmesider end andre, ligesom de kan differentiere prisen eller helt blokere for nogle hjemmesider.

- For at få det ned på jorden, kan man forestille sig, at alle Danmarks motorveje bliver købt af private virksomheder, og at de ved hver eneste motorvejstilkørsel sætter en bom, hvor de bestemmer forskellige regler for, hvordan man skal køre, ud fra, hvor bilisten skal hen, eller hvilken bil bilisten har tænkt sig at køre i, siger Morten Bay.

Telestyrelsen afviser problemer

En del af kritikken går på, at internetudbyderne kan tage højere priser, sænke hastigheden eller helt blokere for nogle sider, som truer deres egen forretning.

Netflix er her blevet trukket ind i debatten som eksempel på en virksomhed, der ville kunne få det svært, hvis man skulle starte forretningen op under de nye regler.

- Det er faktisk lige præcis det, man forventer er ved at ske i øjeblikket. Mange af de her teleselskaber vil gerne konkurrere med Netflix med deres eget indhold. Men hvis de kan kontrollere, hvordan netværket skal styres, så har de jo en fordel, siger Morten Bay.

Men det afviser formanden for den amerikanske telestyrelse, FCC, Michael O'Reilly.

- Mange små virksomheder har fået at vide, at de ville blive nødt til at betale mere for at kunne drive nethandel. Andre, at ytringsfriheden og borgerrettigheder ville være truet. Det passer ikke. Og det viser al erfaring. Internettet har fungeret uden neutralitetsregler længere end med dem, siger han

Kan også ramme i Europa

I Europa er der er allerede lovgivning om, at teleselskaberne skal udbyde internettet neutralt, i kraft af EU-lovgivning. Men også i Europa er internetfriheden på spil.

- Netneutralitet hjælper ikke rigtig i Europa, hvis man ikke har det i USA, siger Morten Bay.