Business

Dansk topchef under pres efter varsling af gigantisk fyringsrunde - afviser at benytte bodyguards

Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, ringede til den danske topchef i virksomheden Teva, efter at han havde annonceret, at virksomheden skulle fyre mere end 14.000 medarbejdere. Scanpix/TV2

Også finansministeren og fagbevægelsen er skeptiske over for danske Kåre Schultz og hans planer om en kæmpe fyringsrunde.

Israels premierminister har lige nu øjnene stift rettet mod den danske topchef Kåre Schultz efter, at han i går varslede fyringer af 14.000 medarbejdere i medicinalkoncernen Teva.

Omkring 1700 af fyringerne i den israelske virksomhed, der er verdens største inden for kopimedicin, står til at blive i Israel.

Jeg vil personligt gerne undskylde på vegne af Tevas tidligere ledelse

Kåre Schultz i et brev til Israels premierminister Benjamin Netanyahu

Derudover ventes nedskæringerne at ramme mange tusinde job, der er afhængige af opgaver hos Teva i Israel.

En tidligere topchef vurderer over for Financial Times, at op mod 17.000 vil blive berørt.

Planerne blev i går mødt med demonstrationer og krigserklæringer fra den israelske fagbevægelse, men også fra øverste niveau er der frustration.

Anmodning fra øverste niveau

Premierminister Benjamin Netanyahu ringede i går torsdag til Kåre Schultz for at bede om, at fyringerne i selve Israel bliver holdt på et minimum.

Samtidig sagde premierministeren ifølge internationale medier til den 54-årige dansker, at han skal sikre Tevas identitet som israelsk selskab.

Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, har allerede været i kontakt med dansk Kåre Schultz efter hans udmelding om en stor fyringsrunde i virksomheden Teva.

Og det lovede Kåre Schultz i et brev til premierministeren.

- Jeg vil gerne undskylde personligt på vegne af Tevas tidligere ledelse for den situation, virksomheden står i, skriver Teva-chefen ifølge mediet Globes og fortsætter:

- Direktionen vil gerne forsikre dig om, at vi nøje har undersøgt alternativerne, og vi har ikke andre muligheder – vi skal, og vi vil, redde Teva, lyder det i brevet.

HVEM ER KÅRE SCHULTZ?

 • Født: 21. maj 1961.
 • Uddannelse: Økonom fra Københavns Universitet i 1987.
 • Karrierepluk:
  • 1987: Konsulent hos Andersen Consulting, London, og hos McKinsey, København.
  • 1989: Økonom, Novo Nordisk.
  • 2000: Executive Vice President, Staff and Quality, Novo Nordisk.
  • 2002: COO/Driftsdirektør, Novo Nordisk.
  • 2014: President og viceadministrerende direktør, Novo Nordisk.
  • April 2015: Fratrådte hos Novo Nordisk.
  • Maj 2015: Tiltrådte som ny adm. direktør i Lundbeck.
  • November 2017: Tiltrådte som adm. direktør i Teva.
(ARKIV) Direktør Kåre Schultz præsenterer det på et pressemøde på hovedkontoret på Ottiliavej i Valby 8. februar 2017. Medicinalkoncernen Lundbeck kommer onsdag med regnskab for tredje kvartal 2017. (Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Scanpix 2017)

Finansministeren også med opfordring til Schultz

Men Benjamin Netanyahu er ikke den eneste i Israels regering, der holder øje med Kåre Schultz.

Også finansministeren, Moshe Kahlon, er klar i mælet over for den danske topchef.

- Jeg forventer, at virksomheden, som i mange år har været et symbol på israelsk international succes, gør en stor indsats for at begrænse skaden mod israelske medarbejdere, siger han ifølge The Times of Israel.

Fagbevægelsen erklærer krig

Den store fyringsrunde har sat den israelske fagbevægelse på den anden ende.

Histadrut, der er en israelsk fagbevægelse med 650.000 medlemmer, har varslet en landsdækkende strejke søndag, der normalt er en arbejdsdag i Israel.

Planen er blandt andet at lukke ned for lufthavnen Ben Gurion ved Tel Aviv i fire timer.

De stærke reaktioner ramte dog også på selve dagen. Straks efter udmeldingen om fyringsplanerne var medarbejdere på gaden for at demonstrere.

Demonstrationerne fandt blandt andet sted foran Tevas fabrik i Jerusalem, der står til at blive lukket.

- Det kan ikke passe at se så stor en fabrik, der beskæftiger hundreder, pludselig udslettes, siger Yona Partok, der er direktør for Histadrut i området.

Teva-ansatte var i går på gaden for at demonstrere oven på udmeldingen om en kæmpe fyringsrunde. Her er der demonstration foran en fabrik i Jerusalem.

Endnu hårdere i retorikken er Meir Babayov, der sidder i toppen af fagorganisationen:

- Vi vil starte en åben krig. Hele landet vil skælve. Vi vil ikke lade regeringen sidde stille. Vi vil ikke lade det her ske, siger han til Financial Times.

Schultz vil ikke have bodyguards

Men fyringerne er nødvendige, understreger Kåre Schultz over for mediet Calcalist, der er en del af det store israelske medie Ynet.

- Vi har 80 fabrikker fordelt over hele verden. Hvis vi startede fra nul i dag, så har en virksomhed som Teva brug for 8-12 produktionsfaciliteter, ikke mere end det, siger danskeren.

- For eksempel er vores fabrik i Jerusalem ikke lønsom. Det har den ikke været gennem flere år, og derfor er det til firmaets fordel, at vi lukker den, fortsætter han.

Og adspurgt til sikkerheden afviser Kåre Schultz at benytte bodyguards, selvom folk i fagbevægelsen er oprørte.

- Jeg har ikke boet i Israel længe, men mit indtryk i dagligdagen er, at det er meget sikkert at gå rundt her. Der er ikke noget privatfly og ikke nogen bodyguard, siger han til Financial Times.

Ikke alle er utilfredse

Det er dog ikke alle, der er utilfredse.

På aktiemarkedet i Israel er aktien steget med mere end 14 procent, siden varslingen af fyringerne.

Det har fået Tevas værdi til at vokse med 14 milliarder kroner, og ifølge investeringsøkonom Per Hansen er der også brug for hårde metoder.

- Der er ikke noget alternativ. Tevas tidligere ledelse har begået en række fejltrin med et meget stort opkøb for et par år siden, som har gjort, at gældsuret tikker, siger han til TV 2.

Lavet et hattrick i Danmark

Trods den store uro i Israel er Kåre Schultz ifølge Per Hansen en unik erhvervsmand.

- Han er det hotteste navn i Danmark her og nu. Men i udlandet er han et ubeskrevet blad. Jeg er meget forbavset over, hvor lidt man har sat sig ind i, at han har lavet det første hattrick, siger investeringsøkonomen.

- Nemlig via sin fremragende indsats i Novo Nordisk, sin rolle som bestyrelsesformand i Royal Unibrew, og da han efter 15 års tornerosesøvn vækkede medicinalkæmpen Lundbeck og fik tredoblet aktiekursen.

Udover den store fyringsrunde og de positive resultater har Kåre Schultz også gjort sig bemærket ved sin tårnhøje løn både i sit tidligere job i Lundbeck og ved den tiltrædelsesordning, han fik i Teva - en check på 120 millioner kroner.