Business

Kursen stiger og stiger - men Skats fredning af bitcoin kan snart være forbi

Det er ikke længere sikkert, at danskere med de populære bitcoins kan tage deres gevinster hjem skattefrit.

Bitcoins har længe været del af en eksklusiv klub. Sammen med boliger og malerier har den digitale kryptovaluta været et af ganske få investeringsobjekter, som man har kunnet sælge og tjene på uden at blive beskattet.

De gyldne tider for bitcoins kan dog være ved at lakke mod enden.

Ifølge Berlingske har Skat nemlig bedt Skatterådet om endnu en gang at tage stilling til, om bitcoins skal være skattefri, eller om det skal betragtes som spekulation, når man køber og sælger bitcoins.

Spørgsmålet om beskatning af bitcoins er blevet højaktuel, efter de hypede mønter er steget eksplosivt i værdi over det seneste år. Bare i går torsdag steg en bitcoin fra 15.000 dollar til 17.000 dollar, og siden starten af året er den steget med 1500 procent til i dag.

Bekymrede bitcoin-millionærer

Det har en række heldige danskere samlet scoret et milliardbeløb på, og i advokatfirmaet Horten har enkelte kunder endda scoret gevinster på over 100 millioner kroner. I cyberspace i hvert fald.

For flere af Hortens klienter har ikke turdet realisere gevinsten på deres bitcoins, før de er sikre på, om Skat har tænkt sig at snuppe en bid af kagen. Derfor har Horten henvendt sig til Skat, som nu endnu en gang kigger på, om bitcoins virkelig skal være skattefrie.

- Der er brug for en klar retsstilling. Folk skal kunne forudsige deres egen skattemæssige position, for konsekvenserne kan være så alvorlige, at det i teorien kan ende med strafansvar, siger Payam Samarghandi, advokatfuldmægtig i Horten, til Berlingske Business. 

Skat har tidligere givet et såkaldt bindende svar – det går ud på, at man som skatteborger kan betale Skat for at få et svar på, eksempelvis beskatning af en investering – hvor det fremgår, at gevinster bitcoin er skattefrie… og skattepligtige.

Ifølge det gamle svar fra Skat er bitcoins fri for beskatning, så længe brugerens formål er at benytte bitcoins som betalingsmiddel. Køber man derimod bitcoins for at spekulere, vil gevinsten være skattepligtig.

Jeg har svært at se, hvordan Skatterådet skal komme frem til, at bitcoins ikke er spekulation

Peter Rose Bjare, skatteekspert

Et fåtal er fredet

Spørger man skatteekspert Peter Rose Bjare fra revisionsfirmaet KPMG, kan der ikke være nogen tvivl om, hvad Skatterådet bør komme frem til i sin bitcoin-afgørelse.

- Jeg har svært at se, hvordan Skatterådet skal komme frem til, at bitcoins ikke er spekulation, for alt tyder på, at det er noget, der bliver købt i en forventning om, at det stiger i værdi. Det er ikke som kunst eller ægte tæpper, man kan bruge til et privat formål, siger han til TV 2.

Skatteeksperten undrer sig samtidig over, at Skat ikke har taget sagen op igen noget før med al den fokus, der har været hele året. Når Skatterådet formentlig i det nye år er kommet frem til en afgørelse, kan de bitcoin-tilhængere, der har solgt kryptovalutaen de seneste år, desuden risikere en ærgerlig ekstraregning.

- Som udgangspunkt er det kun de danskere, der har betalt for et bindende svar fra Skat, som ikke kan rammes af en eventuel ny praksis hos Skat. Og det gælder også med tilbagevirkende kraft, siger Peter Rose Bjare.

Skat eller ej

Rundt omkring i verden stiller skattemyndigheder sig forskelligt i forhold til beskatningen af bitcoins og andre kryptovalutaer.

I USA har man for længst bestemt sig for, at der skal betales skat af bitcoins. De er underlagt kapitalskat, som typisk er på 15 procent. Men det kræver, at brugerne indberetter, hver gang de bruger bitcoins, og det har IRS – USA’s svar på Skat – kæmpet en kamp for gennem flere år.

De amerikanske skattemyndigheder har blandt andet sagsøgt den San Francisco-baserede bitcoin-børs, Coinbase. Det skete i et forsøg på at få Coinbase til at udlevere de massive mængder data om brugernes køb og salg af bitcoins i USA's største kryptovaluta-børs.

De amerikanske regler, der tager en bid af bitcoin-gevinsten, har dog også - set fra bitcoin-ejernes synspunkt - en positiv side. Eventuelle tab fra de forskellige kryptovalutaer som bitcoin og konkurrenten ethereum vil nemlig kunne trækkes fra.

Spår top og kollaps

Det kan tælles på meget få fingre, hvor mange analytikere og iagttagere, der forudsagde den vilde kursudvikling, bitcoin har været igennem i år.

Det har dog ikke afholdt investeringsbanken Saxo Bank for at lave en ny forudsigelse af næste års bitcoin-fremgang i bankens årlige udgave af ti vilde forudsigelser.

En af spådommene er, at værdien af en bitcoin i løbet af næste år rammer 60.000 dollar for derefter at tage et kæmpe kursdyk ned til 1000 dollar, som ifølge Saxo Bank er den realistiske stabile pris for valutaen og også var prisen for et år siden.