Business

Novo Nordisk får godkendt præparat i USA - kan indbringe 45 milliarder

De amerikanske sundhedsmyndigheder har godkendt præparat.

Novo Nordisk har af de amerikanske sundhedsmyndigheder opnået godkendelse af semaglutid-præparatet Ozempic til behandling af type 2-diabetes.

Det er de amerikanske sundhedsmyndigheder, der har sagt god for, at semaglutid-præparatet Ozempic kan bruges til at hjælpe diabetikere med at holde blodsukkeret under kontrol. 

Det oplyser Novo Nordisk i en pressemeddelelse.

Amerikansk marked det største

Det amerikanske marked er med afstand det største for diabetespatienter, og derfor vil godkendelsen formentlig få stor betydning for virksomhedens indtjening de næste mange år. 

Sydbank vurderer, at produktet kan indbringe Novo Nordisk 45 milliarder kroner om året.

- Det begrunder vi i at midlet er rigtigt stærkt og vil være bedst i klassen. Samtidig har du et marked, som vokser kraftigt - det vokser 20 procent i øjeblikket, og den vækst vil fortsætte. Så det er ikke et specielt højt bud at det vil tjene 45 milliarder kroner, når det topper, siger Søren Løntoft Hansen, medicinanalytiker hos Sydbank, til TV 2.

- Det her præparat vil udgøre rygraden i Novo Nordisks omsætning og indtjening når vi kigger fem-ti år ud i fremtiden, vurderer Søren Løntoft Hansen.

Ifølge Reuters vurderer flere eksperter dog, at Ozempic i 2023 vil kunne indtjene 3,17 milliarder dollars, knap 20 milliarder kroner, på årsbasis.

Sydbank vurderer at Novo Nordisk-præparat mod type 2-diabetes er 'bedst i klassen'.

Begejstring hos Novo Nordisk

Hos Novo Nordisk er glæden stor.

- Vi er meget begejstrede over, at Ozempic nu har fået sin første godkendelse og ser frem til at gøre dette vigtige innovative produkt tilgængeligt for mennesker med type 2-diabetes i USA i starten af 2018, siger Mads Krogsgaard Thomsen, der er koncerndirektør for forskning og udvikling i Novo Nordisk.

- Type 2-diabetes er en kompleks lidelse, men med Ozempics unikke kliniske profil, tror vi på den har potentialet til at sætte en ny standard for behandlingen af lidelsen, siger Mads Krogsgaard Thomsen i pressemeddelelsen fra Novo Nordisk.

Tilgængeligt i USA tidligt i 2018

Det fremgår også af pressemeddelelsen, at Novo Nordisk regner med at kunne gøre Ozempic tilgængelig for mennesker med type 2-diabetes i USA i begyndelsen af 2018.

- Den (godkendelsen, red.) er endegyldig. Vi kan sådan set lancere i morgen, men vi regner med at lancere tidligt i det nye år, siger Mads Krogsgaard Thomsen.

Ifølge Novo Nordisk adskiller præparatet sig blandt andet fra andre præparater ved at man kun skal tage det én gang om ugen - i modsætning til anden medicin, som skal tages dagligt. Desuden sænker det blodsukkeret bedre.

- Det har bedre effekter på alle parametre, siger Mads Krogsgaard Thomsen.