Business

Tre ting, der kan få bitcoin-markedet til at styrtdykke

Siden januar er værdien af en itcoin tidoblet.

Den digitale valuta bitcoin er populær verden over.

Hvad er Bitcoins?

Bitcoins er en digital valuta.

Der er ingen central administration for Bitcoins, hvor du kan ombytte til en valuta, du kender. Derfor har Bitcoins ingen værdi uden for den digitale verden.

Bitcoins bliver handlet på børser, og udbud og efterspørgsel afgør værdien.

Man kan opdele Bitcoins i mindre dele. Den mindste værdi kaldes en Satoshi og svarer til en hundrede milliontedel af en Bitcoin.

En Bitcoin har medio december 2017 en værdi på omkring 16.500 dollars. 

Der bliver løbende skabt flere Bitcoins. Den øvre grænse er 21 millioner, som forventes at nå i år 2150.

Kilde: Dansk Bitcoin Forening

Mange er begyndt at investere i den virtuelle møntfod, og flere har tjent enorme summer på deres investeringer.

Siden januar er værdien af en bitcoin tidoblet, og onsdag brød den igennem grænsen på 10.000 dollar.

Det svarer til mere end 62.000 danske kroner. Men værdien kan falde lige så let, som den kan stige. Ordet boble har længe klæbet sig til bitcoins på grund af dens hurtige vækst.

Mange spekulerer i, om bitcoin-boblen har pustet sig så meget op, at den til sidst vil springe, så folk, der har købt bitcoins, vil miste deres investerede penge.

TV 2 har talt med professor i programmeringssprog og -systemer ved Københavns Universitet Fritz Henglein om tre faktorer, der kan få en eventuel bitcoin-boble til at briste.

Tre ting, der kan få bitcoin-markedet til at styrtdykke

  1. Amatører kan sprænge boblen

    - Når investeringsamatører dukker op, så er det et temmelig sikkert tegn på en boble. Det er svært at forudsige, hvornår en boble springer. En boble er et selvforstærkende system, hvor folk flokkes til. De øger efterspørgslen og får prisen til at stige. Det lokker endnu flere til, og til sidst springer boblen. Bitcoinprisen er steget meget. Den har en volatilitet (svingninger i kurs, red.), som øger spekulationsmulighederne og kan skabe interesse for endnu flere mennesker. Alene onsdag den 29. november 2017 er prisen både steget og faldet med 20 procent på en enkelt dag.

  2. En nationalbank udsteder en kryptovaluta

    - Bitcoins er skabt som en kryptovaluta, som ikke skal kunne kontrolleres af myndighederne. Men hvis en nationalbank, alle stoler på, begynder at udstede deres egen kryptovaluta, vil den kunne fratage værdien fra bitcoins. Det vil mindske efterspørgslen på bitcoins og dermed også prisen på den virtuelle valuta.

  3. Bitcoins-transaktioner kræver meget energi

    - Man skal være opmærksom på, at der højst kan gennemføres 10 bitcoin-transaktioner i sekundet på verdensplan. Det kræver cirka en gigawatt, hvilket svarer til energiforbruget for to kraftværker. Hvis det skal fortsætte, så vil bitcoins i år 2025 kræve mere energi end det totale energiforbrug i Danmark. Hvis ikke af finansielle hensyn så af miljø- og klimahensyn kan der komme regulering, der mindsker brugen af bitcoins og vil få folk til at bruge andre kryptovalutaer. 

Professor i programmeringssporg og -systemer ved Københanvs Universitet Fritz Henglein giver sit bud på tre faktorer, der kan få bitcoin-markedet til at crashe.

Fritz Henglein vurderer, at bitcoins er en boble, men hvornår et eventuelt krak indfinder sig, tør han ikke spå om.

- Det er overvejende sandsynligt, at bitcoins vil blive ved med at gå opad over det næste stykke tid, men når det endelig går ned ad, så styrter det. Når den er styrtet ned, så er det sandsynligt, at den ikke vil være nær så attraktiv, forklarer professoren.