Business

Trods allerede høje priser - lejligheder ryger i budkrig

Trods høje priser på lejlighedsmarkedet bliver flere lejligheder solgt over udbudsprisen.

På fem år er der sket en fordobling i antallet af boliger, som bliver solgt til over udbudsprisen. Det viser nye tal fra Boligsiden.dk.

Det betyder blandt andet, at hver tiende ejerlejlighed indbringer sælgeren mere end forventet til trods for historisk høje ejendomspriser.

- Vi har gennem noget tid set et stigende pres på lejlighedsmarkedet i Storkøbenhavn, og det understreger de nye tal for bud over prisen, siger kommunikationschef hos Boligsiden, Birgit Daetz, til TV 2.

Også hos en af de københavnske ejendomsmægler mærker man forskellen markant sammenlignet med for fem år siden.

- Der er ingen tvivl om, at flere boliger bliver solgt til udbudspris i dag end for nogle år siden, og det skyldes blandt andet de faldende renteniveauer, så flere har kunnet være med på vognen, og der er derfor mere kamp om boligerne end tidligere, siger Thomas Enevold, ejendomsmægler og partner hos Danbolig, Amagerstrand.

Populære små lejligheder

Det er ifølge Boligsidens undersøgelse især de mindre lejligheder, der er rift om. Ifølge Birgit Daetz når mange af de mindre lejligheder slet ikke ud til en mægler, og det skaber et meget lille udbud af de små lejligheder, som især er eftertragtede som studielejligheder.

- Der er stadig en rigtig stor sult på ejerlejligheder på trods af de høje priser, og da der eksempelvis er meget få af de små lejligheder til salg, og et rigtig stort marked for den type lejligheder, vil der blive budt over prisen, siger Birgit Daetz.

Ifølge Birgit Daetz er stigningen i boliger, der bliver solgt till overpris, en af de klareste indikatorer på, hvor presset boligmarkedet efterhånden er.

- Vi ved, at der nærmest rituelt bliver givet et lille nedslag ved en handel, og det gælder alle boligtyper. Så når vi nu ser, at hver tiende lejlighedssælger får mere i kassen end forventet, siger det noget om, hvor stor konkurrencen er på den del af markedet.

Stramninger skal forhindre boble

Siden udgangen af 2011 er priserne på ejerlejligheder i Region Hovedstaden steget støt med kun en mindre opbremsning i de senere måneder, og allerede sidste år overhalede kvadratmeterpriserne niveauet fra før finanskrisen.

Prisernes himmelflugt har i flere omgange fået forskellige prominente instanser og personer til at advare mod en mulig boligboble.

Det gælder eksempelvis den danske Nationalbankdirektør, Lars Rohde, der har slået til lyd for, at der bliver indført markante stramninger for udlån til boliger.

Det har regeringen til dels efterkommet, hvor blandt andet et krav om, at man som køber skal kunne stille med fem procent af en købesum i udbetaling til ejerboliger, allerede er indført, og flere nye krav træder i kraft ved årsskiftet.

Jeg tror, vi kommer til at se, at det bliver købers marked igen i det nye år.

Thomas Enevold, ejendomsmægler

Bliver købers marked snart

Stramninger på boligmarkeder har ifølge ejendomsmægler Thomas Enevold fra Danbolig allerede sat sit præg på det københavnske boligmarked.

 - Vi kan se, at der er færre købere ude i markedet, og det skyldes helt klart de nye regler og al den snak, der har været om boligboble, så selvom overbuddene er højere end for år tilbage, så er de begyndt at falde igen, siger han.

Det har ifølge Thomas Enevold blandt andet givet sig til udtryk i form af færre fremvisninger og færre bestillinger af salgsmateriale på nettet.

- Det tyder på, at priserne har toppet i denne omgang, efter de stramninger der er indført og vil blive indført, og jeg tror, vi kommer til at se, at det bliver købers marked igen i det nye år, siger han.