Business

Banker vil have styrket Bagmandspolitiet i kamp mod hvidvask

Bagmandspolitiet har fået 8500 tip om mistænkelige transaktioner fra danske banker i første halvår.

Bunken med tip om mulig pengehvidvask vokser hos Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (Søik) - populært kaldet bagmandspolitiet.

Danske banker har sendt 8500 underretninger om mistænkelige transaktioner i første halvår, viser nye tal. Det skriver Børsen.

Det svarer til knap 50 tip om dagen. Sidste år sendte bankerne 13.400 underretninger - eller knap 37 om dagen i gennemsnit.

De havner alle hos Hvidvasksekretariatet i Søik, hvor der sidder 14 medarbejdere.

Det er ikke nok, mener Kenneth Joensen, juridisk direktør i bankernes interesseorganisation, Finans Danmark.

- Vi mener, at Hvidvasksekretariatet burde tilføjes flere ressourcer. Der er mange ansatte i bankerne, der arbejder med hvidvask, så vi vil sikre, at vi får mest muligt ud af de ressourcer, når de kommer til myndighederne, siger han.

18.700 tip i 2016

En tilsvarende opfordring kommer fra Merete Drewsen, næstformand i Transparency International.

- Der kan sættes spørgsmålstegn ved, hvorvidt Søik og Finanstilsynet har tilstrækkelige ressourcer til at følge op på alle underretningerne, siger hun til Børsen.

Søik har fået 11.400 tip om hvidvask i første halvår af 2017 mod 18.700 hele sidste år.

Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) har ingen kommentarer til ressourcesituationen i Søik. Ministeriet henviser til en politisk aftale fra juni, som blandt andet skal føre til en strategi for bekæmpelse af hvidvask og terrorfinansiering.

Erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) henviser til, at Finanstilsynet er blevet bevilget seks millioner kroner og på den baggrund har oprettet en særskilt enhed med særligt fokus på hvidvaskområdet.