Business

Her tjener en nyuddannet over 800.000 om året

Advokatbranchen oplever gyldne tider. Det sikrer partnerne mange millioner, men de yngste tjener også godt.

Selvom de er nye på arbejdsmarkedet, tjener nyudklækkede advokater over dobbelt så meget som den gennemsnitlige dansker.

Tal fra fagforeningen Djøf viser ifølge Finans, at gennemsnitslønnen er 64.000 om måneden for førsteårsadvokater. 

I København er gennemsnitslønnen 67.000 om måneden, hvilket svarer til årligt 804.000 kroner før skat.

Og der har været pæne lønstigninger de seneste år, fordi der er rift om de rigtige folk, fortæller managing partner Tomas Ilsøe Andersen fra Kammeradvokaten.

- Alle ansætter flere folk i øjeblikket, ikke kun os. Jeg kender ikke det større advokatfirma, der ikke taler om ”gode år” og er blevet endnu større. Og når alle er i markedet efter de samme folk, påvirker det prisen, så vi betaler klart mere for nye folk, siger han til Finans.

Startlønnen for advokaterne, der har brugt tre år som fuldmægtige efter studiet for at blive advokat, sender gruppen direkte ind på en pæn hylde i indkomstpyramiden.

Tal fra Danmarks Statistik viser, at den gennemsnitlige dansker sidste år fik 312.600 kroner hjem før skat (få hele overblikket her).

Førsteårsadvokaterne får næsten en halv million mere i posen, men det er småpenge sammenlignet med de øverste advokatpartnere på de største kontorer.

Her kan lønningerne snildt havne på over fem millioner kroner årligt, og der er flere eksempler på gevinster over 10 millioner kroner for partnerne.

Sidste år kom det under en skilsmisseretssag frem, at en af partnerne hos Kammeradvokaten, der er statens faste advokat, tjente 12,9 millioner kroner i 2014.

Og i 2013 kunne Børsen, der var kommet i besiddelse af interne dokumenter, fortælle om et overskud på 376 millioner, der sikrede de fleste partnere syv millioner i overskudsdeling.

Lønningerne, der i mange tilfælde er højere end C20-topchefernes, er dog ikke noget, man kommer sovende til.

Advokatbranchen er berømt og berygtet for et voldsomt arbejdspres, særligt på de største kontorer. Ifølge Finans siger 34 procent af advokaterne i Djøfs undersøgelse, at de arbejder mere end 50 timer om ugen.

Derudover er branchen heller ikke kendt for god ledelse, og den gør det også svært at få familielivet til at fungere, viser en undersøgelse