Business

Topfolk solgte aktier for en formue før kæmpe Vestas-nedtur

Folkeaktien Vestas har taget et stort smæk den seneste uge. Flere direktører kan dog glæde sig over, at de solgte aktier for millioner tidligere i år.

En stribe af de absolutte topfolk i Vestas har tyndet voldsomt ud af deres aktiebeholdning i løbet af 2017, og derfor er de sluppet for en økonomisk begmand efter en voldsom aktienedtur den seneste uge.

Data fra Bloomberg viser, at fire af koncerndirektørerne og formanden i løbet af i år har solgt aktier for 69 millioner kroner.

Få hele overblikket over gevinsterne i bunden af artiklen.

I samme periode er der kun købt aktier for én million kroner - og det er i øvrigt et opkøb, der er foretaget efter et stort fald i sidste uge, hvor regnskabet for tredje kvartal blev modtaget med meget sure miner i aktiemarkedet.

På få timer i løbet af torsdag i sidste uge blev omkring 20 milliarder barberet af Vestas' markedsværdi, og den dårlige stemning fortsatte dagen efter.

Lamperne blinker

Hos Dovre Forvaltning, der investerer ud fra handler blandt børsnoterede virksomheders insidere, altså topfolk som direktører og bestyrelsesmedlemmer, vækker handelsmønstret i Vestas-toppen opsigt.

- Normalt er der cirka dobbelt så mange køb som salg fra insidere, så når du får sådan en situation i Vestas, hvor der er betydeligt flere salg end køb og tilmed betydelig større salg end køb, er det noget, der får advarselslamperne til at blinke, siger Stig R. Myrseth fra Dovre Forvaltning til TV 2.

Hvem kan slå topfolkene?

Ifølge Stig R. Myrseth er sagen med børsfaldet hos Vestas efter stribevis af salg et godt eksempel på, at man bør følge topfolkenes handlinger.

Ganske enkelt fordi, at de ved mere end resten af markedet.

- Det er ikke altid, at insiderne rammer plet, men de har helt klart oddsene på deres side, siger den norske direktør.

- Hvis ikke insiderne og topledelsen formår at ramme plet på børsen med deres viden og time deres køb og salg bedre end markedet, hvem skal så klare det?, spørger Myrseth.

Brandudsalget af Vestas-aktier sker som reaktion på, at prisen på vindmøllerne er mere under pres end ventet, og at Trumps skattereform indeholder en forringelse af en vigtig skatterabat på det amerikanske marked.

Investorer holder øje med direktionen

Hos Sydbank er aktieanalysechef Jacob Pedersen enig i, at det giver god mening at følge aktiehandlerne i toppen af en virksomhed som Vestas.

- Der sidder mange investorer og store grupper af investorer, som bruger det her som nogle ret kraftfulde signaler om, hvor selskabets aktie kan være på vej hen, siger Jacob Pedersen til TV 2.

Ifølge aktieanalysechefen er Vestas en virksomhed, hvor den interne viden om ordreindgangen og fornemmelsen af udviklingen i markedet først viser sig i indtjeningen flere kvartaler senere.

Det betyder, at Vestas som virksomhed skal holde sin sti meget ren for at sikre, at informationerne til markedet passer med virkeligheden. Og Jacob Pedersen ser ingen grund til, at det ikke skulle være tilfældet for Vestas nu.

Ifølge Sydbank er der god grund til at følge med, når direktører og andre topfolk sælger aktier i børsnoterede virksomheder. Video: Joachim Claushøj Bindslev

- Det her er ikke mennesker, der mangler noget i det daglige, så historien, der er meget let at drage, om, at nu sælger de, så er det også fordi, at de har vidst noget, og fordi virksomheden er på vej til at få det ringere. Den er meget letkøbt, hvis du spørger mig.

Men det er vel det, der er sket – de har solgt, før virksomheden har fået det ringere?

- De har siddet med deres egen personlige risikovurdering, og den har de givet videre til aktieinvestorerne. Man må sige, at aktieinvestorerne ikke har set faren, før prispresset for alvor kom her i tredje kvartal. Det er, hvad aktien har reageret på.

Vestas oplyser til TV 2, at de ikke har kommentarer til topfolkenes aktiesalg.

Store aktiegevinster til topfolk hos Vestas

  1. Anders Runevad

    Den svenske topchef Anders Runevad solgte størstedelen af sine Vestas-aktier i løbet af 2017. Salget af de i alt 29.748 aktier, som skete i februar og maj, sikrede svenskeren 16,6 millioner kroner.

    Runevad ejer fortsat 8.023 aktier.

  2. Marika Fredriksson

    Finansdirektør Marika Fredriksson solgte som adm. direktør Runevad størstedelen af sine Vestas-aktier i løbet af 2017.

    Den svenske direktør solgte i alt 25.492 aktier i henholdsvis februar og maj. Gevinsten til finansdirektøren var 14,7 millioner kroner.

    Fredriksson ejer fortsat 5.541 aktier.

  3. Juan Araluce

    Spanieren Juan Araluce er salgsdirektør i Vestas og han er god til at sælge på toppen. Araluce solgte 31250 aktier i maj til en samlet værdi af 19,4 millioner, og dermed er han den direktør, der har sikret sig den største gevinst hos Vestas i år.

    Araluce er stadig en betydelig aktionær i Vestas med 37.318 aktier.

  4. Jean-Marc Lechene

    Franskmanden Jean-Marc Lechene er driftsdirektør i Vestas. Han har i 2017 solgt 18.500 aktier til en samlet pris på 11,4 millioner.

    Lechene ejer i dag 22.102 aktier og har altså solgt lidt mindre end halvdelen af sine aktier i løbet af 2017.

  5. Bert Nordberg

    Svenskeren Bert Nordberg er formand for Vestas. Han har solgt 12.000 aktier i løbet af året til en samlet værdi af 7 millioner.

    Han har også købt aktier, det skete i sidste uge, hvor han lagde godt 1 million kroner for 2300 aktier.

    Ifølge Vestas ejede Nordberg 10.000 aktier ved udgangen af august i år.