Business

Minister: Googles køb af dansk grund er et kæmpe scoop

Googles køb af endnu en grund i Danmark kan inspirere andre tech-virksomheder, siger Danmarks energi- og forsyningsminister.

En byggegrund på 131 hektar god sønderjysk jord. Det er, hvad it-giganten Google fredag har købt i Kassø ved Aabenraa. 

Grunden skal give Google muligheden for at etablere et nyt datacenter, der kan indeholde virksomhedens it-servere.

Og selv om Google understreger, at de ikke har planer om at bruge grunden nu, så kalder energi- og forsyningsminister Lars Christian Lilleholt (V) købet for et "kæmpe scoop". 

- Det er helt fantastisk. Det viser, at Danmark er interessant og spændende for den her type virksomheder. Det skyldes, at vi har en af Europas laveste elpriser for erhvervslivet, masser af grøn el og forsyningssikkerhed.

Er der ikke en risiko for, at Danmark sælger grundene for billigt for at få så mange virksomheder som muligt til Danmark?

Nej, det er ren spekulation. Man køber ikke sådan et areal for sjov. Når man investerer mange penge i sådan en grund, så gør man det, fordi man på et eller andet tidspunkt har planer om et eller andet med grunden. 

Google har før kigget på danske matrikler. I juni i år købte virksomheden en 73,2 hektar stor grund i Fredericia.

Desuden er Apple i gang med at opføre et stort datacenter i Viborg og har også købt en grund til samme formål ved Aabenraa. I januar offentliggjorde Facebook lignende planer i Odense.

Minister: Tusindvis af jobs i det her

Lars Christian Lilleholt hæfter sig ved, at Googles byggeplaner kan skabe danske arbejdspladser:

- Der kan være flere hundrede, måske tusindvis af jobs i anlægsfasen. Samtidig giver det fokus på Danmark, for når Apple, Google og Facebook vælger at købe grunde her, så kan andre virksomheder blive inspireret og også få ideen, siger han. 

Hvad er et datacenter?

Et datacenter kan lettest beskrives som et serverrum i meget stort format.

Det indeholder en virksomheds eller en myndigheds servere, som holder gang i produktion, salg eller forskellige platforme som eksempelvis Apples iTunes store.

Datacentre kræver store mængder strøm, nødstrømsanlæg samt stor ventilation og køling, da servere risikerer at blive overophedede.

I takt med at brugen af internettet og virksomheders tjenester stiger, er der i højere grad brug for mere serverplads og dermed datacentre.

Kilde: Brancheorganisationen Datacenter Industrien

Investeringen fra Google har været under forberedelse i flere år, og er blevet til i et tæt samarbejde med Aabenraa Kommune og Invest in Denmark. 

Danmark garanterer, at man kan tilgå Google 24/7

Lars Aagaard er administrerende direktør i erhvervs- og interesseorganisationen Dansk Energi, og han noterer sig også, at dagens køb af dansk jord blot er det seneste i en lang række, som globale tech-virksomheder har foretaget. 

- Regeringen ønsker at stoppe for kul i 2030, og det vil gøre el endnu billigere. Samtidig er forsyningssikkerheden rigtig høj. Noget af det, der er rigtig vigtigt for de her datacentre, er, at de virker i døgnets 24 timer, så vi kan tilgå Google, når vi har lyst. Danmark tilbyder en billig, grøn og sikker løsning, siger han.

Stolt borgmester

Der er ikke overraskende tilfredshed at spore hos borgmester i Aabenraa Kommune, Thomas Andresen (V).

- Jeg er glad for og stolt over Googles valg af Aabenraa Kommune. Det bekræfter os i, at vi har potentialet til at udvikle os til en reel datacenterklynge for verdens største it-koncerner. Vi har den direkte adgang til Europas hovedfærdselsårer for både bæredygtig elektricitet og lynhurtige dataforbindelser til hele verden. Og vi har en kommunal forvaltning, som professionelt håndterer udenlandske investorers behov, siger han.