Business

Apple Pay meldt til konkurrencerådet

Forbrugerrådet mener ikke, at Apple Pay lever op til EU’s konkurrencelovgivning.

Apple Pay stormer frem på det danske marked, hvor den nye betalingstjeneste blev introduceret i sidste måned.

Men Apple Pay er ikke kommet til landet for at følge de danske regler, lyder det fra Forbrugerrådet, der har anmeldt den store amerikanske koncern til Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen. Det skriver dr.dk.

Årsagen er, at Apple ikke tillader, at dankortet kan bruges i selskabets betalingsapp. Det er kun visa-delen af det visa-dankort, de fleste danske forbrugere har, som tillades i Apple Pay, og det giver meget højere gebyrer, når man skal betale med Apple Pay i danske butikker.

Dyrere varer

Selvom kunderne ikke bliver ramt af de højere gebyrer endnu, så kan det komme til at koste forbrugerne i fremtiden, lyder det fra Forbrugerrådet.

- Hvis Apple Pay opnår stor udbredelse i Danmark, og betalingerne derfor i stor stil rykker fra dankort-delen til visa-delen af visa-dankortet, kan det medføre en årlig ekstraregning til detailhandelen på over hundrede millioner kroner, siger Anja Philip, formand for Forbrugerrådet Tænk i en pressemeddelelse og fortsætter:

- Det er skidt for forbrugerne, da vi forventer, at de fleste penge vil blive hentet ved at skrue op for varepriserne.

Ifølge Forbrugerrådet er der klare regler i Danmark, der dikterer, at det er forbrugeren, der må træffe valget om, hvilken del af et kreditkort, man vil betale med. Og derfor er Apple Pays tilgang ikke i orden.

Butikkerne må forhandle

Hos de banker, som tilbyder Apple Pay til deres kunder, vil man ikke blande sig i Apples valg af kreditkort til sin betalingstjeneste.

- Det må butikkerne ud at forhandle. Der er flere visa-kort betalinger end dankort-betalinger, så det må være en ren forhandling, som vi ikke vil blande os I eller har indflydelse på, siger Peter Schleidt bankdirektør i Jyske Bank til dr.dk.

Mobile betalingsløsninger

- Mobilepay

- Det mobile dankort

- Apple Pay

- Coop-app

- Alibaba Pay (Kan kun bruges af kinesiske brugere)

Fra Nordea lyder meldingen, at kunderne skal have den største valgfrihed, men at man ikke blander sig i Apples valg.

- Vi står 100 procent bag Dankortet også som en del af de digitale betalingsløsninger. Det vigtigste for os er at give kunderne så mange muligheder som muligt og friheden til at vælge. Hos os har kunderne fortsat muligheden for at betale med Mobilt Dankort eller Mobilepay, hvis de har lyst. Apple Pay er en ekstra mulighed, som kunderne kan vælge til eller fra, siger Stine Green Paulsen, kommunikationsansvarlig for Nordea i Danmark, i en skriftlig kommentar til TV 2.

Apple pie i Jyske Bank

Det er indtil videre kun kunderne i Nordea og Jyske Bank, der har mulighed for at bruge Apple Pay i Danmark, hvor Mobilepay er den klart dominerende mobile betalingstjeneste.

Derfor er Apple Pay da også en dværg i sammenligning med de etablerede danske løsninger, men ikke desto mindre er der hastigt gang i væksten hos den nye spiller på markedet.

Nordea har tidligere meldt ud, at banken allerede kan tælle titusindvis af registrerede brugere af Apple Pay blandt bankens kunder, mens også Jyske Bank har kunnet berette om stor efterspørgsel på det nye produkt blandt sine kunder.

Så sent som i fredags fejrede Jyske Banks ordførende direktør, Anders Dam, den positive modtagelse af Apple Pay på amerikansk manér i bankens hovedsæde i Silkeborg med æbletærte.

Jyske Bank har været offensive i deres markedsføring af Apple Pay i reklamer på tv og på direktør Anders Dams egen twitterprofil. Banken er ellers en del af Mobilepay, som Jyske Banks kunder stadig har adgang til, men Jyske Bank ser altså ingen konflikt mellem de to tjenester.