Business

Nu skal pengene flyde ud til Nykredit-kunderne

Efter år med stigende priser på boliglån, går Nykredit nu den modsatte vej.

Kunder i Nykredit og Totalkredit kan nu se frem til, at deres boliglån bliver billigere, efter Nykredit i dag har offentliggjort en stor pengeindsprøjtning fra en række store pensionskasser.

Vi må have forventning om, at vi skruer op for vores kundekroneprogram både i bredden og i dybden.

Michael Rasmussen, administrerende direktør i Nykredit 

Sådan lyder det fra direktøren i selskabet, Michael Rasmussen.

- Nu kan vi fokusere udelukkende på forretning og kunder, siger han og fortsætter:

- Derfor må vi have forventning om, at vi skruer op for vores kundekroneprogram både i bredden og i dybden, så dem, der får kundekroner i dag, kan forvente at få lidt mere, og vi også udbreder det til andre kundegrupper herunder erhverv og landbrug.

Skruer op for kundekronerne

Programmet for kundekroner blev lanceret sidste år som en slags plaster på såret oven på en stor ballade over, at selskabet skruede op for priserne på at yde boliglån - også kaldet bidragssatserne.

Hvad er bidragssatserne?

- En bidragssats er et gebyr, som realkreditinstitutter tager for at forvalte boliglån.

- Bidragssatser er altså ikke afhængig af renten på lånet.

- Bidragssatserne går til at betale for administration af lånet og til at dække ind for den risiko, der er ved at låne penge ud, hvis skyldneren nu ikke kan betale tilbage.

- Bidragssatsen beregnes af restgælden.

- Hvor meget man skal betale, afhænger blandt andet af lånetype, hvor stort lånet er, og om der betales afdrag på lånet.

Kilder: Totalkredit, Mybanker, Realkreditrådet

Programmet betyder, at Nykredit sender penge tilbage til sine kunder, når der er rum for det. Hidtil har programmet lydt på 1000 kroner per lånte million. Men snart skruer Nykredit op for det beløb, lover Michael Rasmussen.

- Vi glæder os over, at vi kan omsætte de penge, vi tjener, til yderligere konkurrencekraft. Der er tale om rigtig mange penge, understreger Michael Rasmussen og fortæller, at han indenfor et par dage vil sætte præcist beløb på, hvor mange penge kunderne får tilbage.

En storm om stigende priser

De seneste år er det ellers mest stigende priser, der har fyldt, når snakken er faldet på Nykredit.

I begyndelsen af sidste år meddelte Nykredit nemlig, at man skruede op for bidragssatserne. 

Det medførte hurtigt en storm på Facebook, hvor tusindvis af Nykredit-kunder råbte op og brokkede sig over de stigende priser. 

De stigende priser og den voksende kritik af Nykredit fik blandt andet en lang række banker til at vende ryggen til deres samarbejde med selsakbet om boliglån for i stedet at udbyde deres egne alternative lån.

Til trods for stor uro i offentligheden begyndte Nykredit gradvist at tjene flere penge.

Børsnotering er aflyst

Oprindeligt skulle den bedre indtjening hjælpe virksomhedens arbejde mod at notere sig på børsen.

En beslutning der blev taget for at skaffe penge på kistebunden til de stigende krav, der kommer fra Basel-komitéen.

Basel-kravene, som de bliver kaldt, skal væbne verden mod en ny finanskrise.

For at få de flere penge måtte en børsnotering være nødvendig, lød det fra Nykredit. 

Ifølge selskabet var det oprindeligt derfor, at man skruede op for priserne. Nykredit skulle gøre sig attraktiv over for investorer, når man engang skulle børsnoteres.

Nykredits direktør Michael Rasmussen mødte mandag d. 7 marts 2016 utilfredse kunder i afdelingen i Hjørring.

Men ifølge Michael Rasmussen har selskabet udviklet sig så godt, at man pludselig er blevet attraktiv over for store investorer.

- Vores performance og indtjening er blevet bedre, og markedet for investeringer uden om børsen er blevet større, siger han.

En ny mulighed

Og det har altså åbnet op for nye muligheder for Nykredit.

En kreds af danske pensionsselskaber med PFA i spidsen ønsker at købe 10,9 procent af aktierne i selskabet for 7,5 milliarder kroner.

For PFA handler investeringen udelukkende om at tjene penge.

- Det er en rigtig god investering. Nykredit har virkelig lavet en flot turnaround. Nykredit er i god gænge og god vækst, og det er den investering, vi tror på, siger PFA's administrerende direktør, Allan Polack.

Den administrerende direktør i pensionsselskabet PFA, Allan Polack, er meget tilfreds med sin milliardinvestering i Nykredit.

Samtidig understreger han, at pensionsselskabet ikke er interesseret i at tjene penge på bekostning af, at det bliver dyrere for Nykredits kunder.

- Man skal huske på, at de har det her kundekroneprogram, og det er det, der gør, at vi som investorer og som forenet kredit er fuldkommen afstemt. Jo mere der kan laves i aktieudbytte, jo mere rabat får Totalkredits og Nykredits kunder.