Business

Advokater tilfredse med frifindelse i Roskilde Bank-sag - langer ud efter Finansiel Stabilitet

Kritikken af de centrale spillere i sagen har gået på, at banken har taget store risici med sine udlån op til finanskrisen.

Den tidligere direktør i Roskilde Bank, Niels Valentin Hansen, er her til formiddag blevet frifundet i Østre Landsret for at have medansvar for bankens krak i 2008.

Der er mange, som er blevet ramt af bankens konkurs og derfor er der ingen grund til at hovere over resultatet.

Arvid Andersen, advokat for Niels Valentin Hansen

Statens oprydningsselskab efter finanskrisen, Finansiel Stabilitet, havde krævet en erstatning på en milliard kroner af den tidligere Roskilde Bank-direktør Niels Valentin Hansen og ti andre centrale spillere fra Roskilde Banks direktion, bestyrelse og revisionsselskab for at have ført uansvarlig bankdrift.

Men de er nu alle blevet frifundet.

- Jeg er selvfølgelig meget tilfreds med dommen. Mange er blevet ramt af bankens konkurs, og derfor er der ingen grund til at hovere over resultatet, siger Niels Valentin Hansens advokat, Arvid Andersen.

Også den tidligere bestyrelsesformand i banken Peter Müller er tilfreds.

- Jeg er overordnet tilfreds. Jeg er glad nu, og nu tager jeg hjem og passer mit daglige arbejde, siger han.

 Krak ramte 30.000 småaktionærer

Kritikken af Niels Valentin Hansen og den øvrige bankledelse har gået på, at banken gav store og meget risikable lån til en kreds af spekulanter, der i sidste ende ikke kunne betale det tilbage. Det kostede banken 10 milliarder kroner og betød, at banken faldt sammen.

Bankens kollaps ramte de almindelige bankkunder og småaktionærer fra Roskilde meget hårdt.

30.000 aktionærer mistede penge, da banken gik ned.

I mange tilfælde var de småkunder i banken, som bankens medarbejdere havde overtalt til at investere deres sparepenge i bankaktier.

Men det er ifølge dommen altså ikke den daværende topledelse i banken, der kan holdes ansvarlig for de mange tabte penge.

Statens selskab skal betale millionbeløb

Med dommen bliver den store taber i sagen Finansiel Stabilitet, der nu skal dække sagens omkostninger.

Og eftersom der er tale om en af de mest komplekse sager fra finanskrisen, bliver det ikke billigt.

Dommen fylder mere end 1300 sider, og sagen var så kompleks, at man måtte springe byretten over og startet sagen i Østre Landsret.

Samtidig var sagen så stor, at man måtte flytte retsopgøret ud af København til de specialindrettede lokaler i Søborg.

Og det afspejler regningen til Finansiel Stabilitet også. Mere end 72 millioner kroner skal det statsejede selskab betale i sagsomkostninger til staten og en række af de implicerede parter.

Advokat kritiserer Finansiel Stabilitet

Derfor langer Arvid Andersen nu ud efter Finansiel Stabilitet.

- Jeg synes ikke, at det skal udvikle sig til et beskæftigelsesprojekt for velbjergede advokater, at man kører alle mulige sager, så jeg vil appellere til Finansiel Stabilitet, at man besinder sig i forhold til om, man skal gå videre med sagen, siger han og fortsætter:

- Man kan læse de domme, der er afsagt og se, hvor meget det koster samfundet at køre de sager. Det er jo utroligt mange penge, og så kan man jo diskutere hvor meget, man får ud af det.

Endnu har Finansiel Stabilitet ikke meldt ud, om man vil forsøge at få sagen for højesteret.