Business

Rapport: Robotter kan skabe flere jobs, end de tager

Arkivfoto. Issei Kato / Scanpix Denmark

Digital omstilling vil skabe flere jobs, vurderer rapport. Men det kræver også opkvalificering af ansatte.

Robotter kommer ikke til at gøre os arbejdsløse i fremtiden, hvis danskerne bliver opkvalificeret og uddannet til digitaliseringen.

Sådan lyder hovedkonklusionen i en ny rapport fra konsulentfirmaet McKinsey, der præsenteres tirsdag.

Vil skabe en halv million nye jobs

Rapporten anslår, at robotter og digitalisering vil koste 470.000 jobs i 2030, men samtidig vil skabe 495.000 jobs. Dermed vil der blive 25.000 flere jobs.

Heraf vil 165.000 være helt nye typer jobs, mens 330.000 vil være mere traditionelle jobs, der bliver skabt fordi produktiviteten øges. Udviklingen vil ske gradvist.

Direktør for McKinsey i Danmark, Kim Baroudy forklarer, at de job, som vil forsvinde på grund af digitaliseringen, især vil være dem, der er præget af rutiner.

- Men det er ikke kun de klassiske industriarbejdere. Det er i lige så høj grad lægen, advokaten, revisoren, konsulenten og skolelæreren.

- Der vil være masser af arbejdsopgaver, som i princippet kan automatiseres. Det skaber så tid og rum til nogle andre opgaver, som man kan øge velstanden ved, siger direktøren.

Skal være fleksible

Kim Baroudy forklarer, at det er vigtigt, at danskerne oprustes til digitaliseringen, for at der kan blive skabt nye jobs.

- Det her forudsætter, at man bliver dynamisk og fleksibel på arbejdsmarkedet.

- Det er klart, at hvis vi ikke gør noget, så kan de 470.000 jobs automatiseres. Nu skal vi fokusere på, hvordan vi får udnyttet produktiviteten og skabt arbejdspladser til Danmark, siger Kim Baroudy.

Åbner nye muligheder

Claus Jensen, der er forbundsformand for Dansk Metal, mener, at Danmark har alle muligheder for at få skabt flere jobs, end vi mister.

- Der er mange domme, der har sagt, at vi allesammen bliver arbejdsløse. Der skal vi være glade for, at det bare åbner nogle muligheder. Hvis vi opfører os fornuftigt, bliver der bare endnu flere jobs, siger han.

Han påpeger desuden vigtigheden af, at folk får den rette uddannelse. Der kommer eksempelvis til at mangle teknikere, der skal drive robotterne, lyder det.

- Der er ingen tvivl om, at dem, som er fuldstændig uden uddannelse, ser ud til at være i overskud i fremtiden.

- Men der er også en række unge, der uddanner sig til noget, som der ikke er behov for på universitetet, siger han.