Business

Vestas dykker på børsen efter amerikansk skatteudspil

Barclays vurderer, at nyt skatteudspil i USA kan betyde stor usikkerhed for Vestas og resten af industrien.

Vestas-aktien er fredag morgen i modvind og falder over otte procent på børsen.

Det sker, efter at Republikanerne i USA natten til fredag dansk tid præsenterede et nyt skatteudspil, der kan føre til færre støttekroner til vindmølleindustrien.

Stor usikkerhed for Vestas

Udspillet betegnes ifølge nyhedsbureauet Reuters som den potentielt største ændring af det amerikanske skattesystem siden 1980'erne.

Ifølge Michael Friis Jørgensen, chefaktieanalytiker i Alm. Brand, falder aktien, fordi skatteudspillet skaber stor usikkerhed for Vestas.

- Aktien er faldet meget kraftigt. Vestas er meget eksponeret mod det amerikanske marked og er derfor afhængig af, at der er politisk stabilitet, siger han til Ritzau.

Han tilføjer, at det så tidligt i stadiet er meget usikkert, hvorvidt skattereformen overhovedet bliver vedtaget.

Efter udspillet om mulige skattelettelser i USA er Vestas' aktier gået et betydeligt nyk nedad. Video: Karoline Lunddal Dam

Vil sænke skatterabat

Ritzau Finans citerer også storbanken Barclays for, at skattereformen kan have "skadelig effekt på markedsvolumener og priser" for vindmølleindustrien, hvis den bliver gennemført. 

Forslaget fra Republikanerne i Repræsentanternes Hus lægger blandt andet op til at sænke en skatterabat.

Det vil med forslaget føre til en sænkning af skatterabatten på næsten en tredjedel til 15 dollar per megawatt-time, for projekter der er påbegyndt efter 2. november 2017.

- Vi arbejder på at give det amerikanske folk en kæmpe skattelettelse i julegave, sagde præsident Donald Trump i Det Hvide Hus under afsløringen af udspillet ifølge nyhedsbureauet AP.

Kritiseres af Demokraterne

Flere forskellige brancheorganisationer har allerede kritiseret planen. Det samme har Demokraterne, der mener, at den kun tilgodeser de rigeste.

Udspillet vil igen teste Republikanernes evne til at levere resultater.

Partiet har stadig ikke formået at gennemføre væsentlige lovændringer, siden Donald Trump overtog præsidentembedet i januar - selv om Republikanerne har flertallet i begge Kongressens kamre.