Business

Avis: Danske Bank har hjulpet estiske kunder med at skjule sig for myndighederne

Et internt brev, som Berlingske har fået indsigt i, sætter nu spørgsmålstegn ved Danske Banks forklaring i sagen om hvidvask af penge.

Sagen om hvidvask af milliardbeløb i Danske Banks afdeling i Estland har indtil videre blot resulteret i, at Danske Banks topchef Thomas Borgen har erkendt, at banken ikke havde godt nok styr på kontrollen.

Men nu er der dukket et bevis op i sagen, som får hvidvaskekspert Jakob Dedenroth Bernhoft til at sige til Berlingske, at "banken efter al sandsynlighed må have medvirket til hvidvask eller anden økonomisk kriminalitet".

Det drejer sig om et internt brev, som Berlingske har fået indsigt i. Det er sendt fra bankens interne revision til to højtstående medlemmer i Danske Banks direktion.

I brevet bliver det slået fast, at de ansatte i den estiske filial aktivt og helt bevidst hjalp en række mistænkelige kunder med at skjule sig for myndighederne.

- Intet at tage fejl af

Og det er en klokkeklar overtrædelse af hvidvaskreglerne.

- Som jeg læser det, er der intet at tage fejl af. En chef i den estiske filial indrømmer, at man aktivt har medvirket til at skjule nogle mistænkelige kunder fra myndighederne, fordi kunderne kan få store problemer med myndighederne. Det er direkte i strid med hvidvaskreglerne om, at bankernes skal kende deres kunder, siger Søren Bergenser, advokat med speciale i økonomisk kriminalitet, til Berlingske.

Thomas Borgens hidtidige forklaring, som der nu bliver sat spørgsmålstegn ved, er, at der ikke er noget, der tyder på, at bankens ansatte har været vidende om de ulovligheder, der er foregået.

Brevet, der er sendt i 2014, viser altså, at Lars Mørch og Robert Endersby fra den absolutte topledelse i banken, var bekendt med det for flere år siden.

Hverken Lars Mørch, Thomas Borgen eller andre ansatte i Danske Bank har ønsket at stille op til interview med Berlingske. TV 2 forsøger at få en kommentar fra Danske Bank.