Business

Pengene vælter ind på danske hoteller som aldrig før

Det er gyldne dage for hotellerne i Danmark, særligt København fører an trods mange private udlejere.

Pengene strømmer ind hos de danske hoteller som aldrig før.

Hotelbranchen er kommet retur. Noget så eftertrykkeligt.

Ole Egholm, direktør Dansk Brancheanalyse

Alene det seneste år har branchen formået at fordoble overskuddet.

Branchens samlede overskud landede i 2016 på mere end to milliarder kroner. Det er mere end en fordobling i forhold til året før, viser en kortlægning fra Dansk Brancheanalyse.

Se de største operatører i bunden af artiklen.

Kortlægningen er baseret på resultaterne hos de 180 største hoteloperatører i landet. De dækker knap 90 procent af det samlede antal hotelværelser.

Tjener stort trods mange private værelser

Fremgangen er særligt drevet af det københavnske marked, der ellers er præget af konkurrence fra udlejningsportalen Airbnb.

- Hotelbranchen er i princippet hårdt udfordret af en "disrupter" som Airbnb, der spiller efter helt andre regler (=ingen regler) end hotelbranchen, skriver direktør Ole Egholm fra Dansk Brancheanalyse i en mail.

- Indtil videre går det dog stadig forrygende for hotellerne, og umiddelbart er det også vores indtryk, at 2017 bliver et rigtigt godt år for hotelbranchen, fortsætter han.

Var nervøse for Airbnb

En af landets største hotelkæder, BC Hospitality Group, der står bag Bella Sky og Crown Plaza i København, var ellers bekymrede for Airbnbs fremmarch.

- Da Airbnb dukkede op, var vi allesammen nervøse. Men det virker som om, at de tilføjer noget nyt fremfor at tage ud af det eksisterende marked, har direktør Allan L. Lagerholm tidligere fortalt TV 2.

- Hvis det passer og fortsætter, er det faktisk meget positivt, for det er med til at hæve aktivitetsniveauet i byen, det skaber mere liv på restauranter, cafeer, butikker og så videre. 

For mange værelser forude

En central forklaring er den simple, at efterspørgslen efter hotelværelser overstiger udbuddet. Til gengæld er der nu tegn på, at det vil gå den helt forkerte vej, fordi antallet af værelser vil vokse hastigt de kommende år. 

- Med alle de hotelprojekter, der er i støbeskeen kan vi godt være alvorligt bekymrede for, om efterspørgselsvæksten kan holde, når vi ser på årene 2019-2021, skriver Ole Egholm.

Mange dårlige år

De store overskud kommer efter en længere periode med problemer for hotelbranchen, der blev ramt stenhårdt af finanskrisen.

Hotelbranchen tabte knap 1,7 milliarder kroner fra 2008 til 2013. Det var en periode med seks års underskud i træk.

- Men hotelbranchen er kommet retur. Noget så eftertrykkeligt, skriver Ole Egholm.

Meget bedre end rekordåret

Han henviser til, at hotellerne i 2014 tjente 424 millioner kroner. Det blev mere end fordoblet til over en milliard kroner i 2015, inden det landede på historiske 2,1 milliarder kroner sidste år.

Dermed har hotellerne med længder slået det hidtidige rekordår, 2007.

- I 2016 har branchen gjort det tre gange bedre end topåret, 2007, noterer Ole Egholm.

Handler for milliarder

Den store vækst i hotelbranchen har også smittet af på investorernes lyst til at satse på området.

Alene de sidste tre år er der i Danmark handlet 18 større hoteller til et samlet beløb i den høje milliardklasse, viser en rapport fra NHC.

Salget af Bella Sky, som tidligere i år blev solgt til norske Wenaas Gruppen, rundede 1,5 milliarder kroner, så der er tale om enorme summer.

Hotellerne tjener styrtende trods Airbnb

 1. Arp-Hansen

  Arp-Hansen Hotel Group er landets største hotelkæde. Omsætningen rundede 1.142 millioner kroner i 2016 fordelt på en stribe hoteller, heriblandt Phoenix, 71 Nyhavn Hotel, Imperial Hotel, The Square, Tivoli Hotel & Congress Center, Copenhagen Island, Copenhagen Strand, Gentofte Hotel og Wakeup Copenhagen Hotels.

  Det privatejede selskab med Henning Arp-Hansen i spidsen har lagt op til store investeringer og vil i de kommende år åbne nye hoteller i København og Aarhus.

 2. Scandic

  Den danske del af den internationale kæde Scandic Hotels omsatte sidste år for 1.104 millioner kroner i Danmark. Kæden har over 20 hoteller i Danmark fordelt over hele landet.

 3. Comwell

  Comwell-kæden omsatte sidste år for 857 millioner kroner i Danmark. Koncernens største aktionær er Birthe Christiansen gennem selskabet Nic Christiansen Invest.

 4. Radisson BLU Danmark

  Det tidligere SAS-selskab Radisson BLU omsatte sidste år for 555 millioner kroner i den danske afdeling. Radisson BLU er en global hotelkoncern, som kan glæde sig over, at der er godt gang i den danske del af forretningen.

 5. Cabinn

  Lavpriskæden Cabinn er den femtestørste spiller på det danske hotelmarked. Omsætningen nåede 298 millioner kroner i 2016.

 6. First Hotels

  En nordisk kæde med 90 hoteller fordelt på Danmark, Sverige, Finland og Norge. Den danske del af forretningen omsatte sidste år for 255 millioner kroner.

 7. Mariott

  Mariott Hotel i København omsatte sidste år for 230 millioner kroner. Hotellet blev handlet i 2017, hvor ATP og Pensiondanmark lagde omkring en milliard kroner for hotellet.

 8. Copenhagen Admiral Hotel

  Admiral Hotel har i mange år været en strygende forretning for ejerne. Hotellet har været kendetegnet ved en meget høj indtjening per værelse sammenlignet med resten af branchen. Hotellet i det centrale København omsatte sidste år for 228 millioner kroner.

 9. Hilton Copenhagen Airport

  Hotellet ved landets største lufthavn omsatte for 228 millioner kroner i 2016. I starten af 2017 skiftede hotellet også navn til Clarion, da ejerne i Københavns Lufthavne valgte at skifte operatør fra Hilton til Nordic Choice Hotels.

 10. Danske Hoteller A/S

  Kæden Danske Hoteller ejer 21 hoteller og kroer landet over. Forretningen genererede i 2016 en omsætning på 220 millioner kroner.

 11. Choice Denmark

  Den danske del af hotelkæde Choice omsatte sidste år for 194 millioner kroner. Kæden driver blandt andet Skt. Petri i København og ejes af den 54-årige nordmand Petter Stordalen, der satser massivt på Danmark både i København og Aarhus.

 12. D'Angleterre

  Omsætningen for det traditionsrige hotel i København nåede 183 millioner kroner sidste år. Hotellet har været en del af gadebilledet siden 1755.

Kilde: Dansk Brancheanalyse

Kilde: Dansk Brancheanalyse