Populære forældrekøb af lejligheder under beskydning

Regeringens indgreb mod et ildevarslende boligprismarked rammer især forældres køb af lejligheder til deres børn.

Erhvervsminister Brian Mikkelsens andet forsøg på at gribe ind mod risikable boliglån vil ramme de populære forældrekøb.

Fra nytår vil der være begrænsninger på valg af lån med variabel rente til boligkøb, hvis købssummen løber op i fire gange ens årsindkomst, og den grænse vil man hurtigt ramme, når man med forældrekøb er ude og investere i ejendom nummer to.

- Vi ser tit, at forældrekøb bliver finansieret med F5-lån uden afdrag, fordi man ved at stykke lånet sammen på den måde næsten kan få forældrekøbet til at løbe rundt i sig selv. Det vil man ikke kunne fremover, siger Lise Nytoft Bergmann, der boligøkonom i Nordea Kredit.

- Det betyder, at forældre skal til at have lidt penge op af lommen hver måned, hvis de vil lave et forældrekøb til junior. Vi tror, det vil give en begrænsende effekt på, hvor mange forældre, der har lyst til at lave forældrekøb, vurderer boligøkonomen. 

Udsigt til lavere boligpriser

I stedet for køb af kvadratmeter til næste generation kan det være, at forældrene i stedet giver deres børn huslejetilskud.

Peter Nyholm er chefredaktør på erhvervsmediet InsideBusiness og har løbende haft låneindgrebet under lup.

- Mindre ejerlejligheder bliver typisk købt af mere eller mindre velhavende forældre, og tager man det store segment ud af markedet, vil det give et vist pres på priserne. For forældrekøb har fyldt meget, siger Peter Nyholm.

Han understreger, at der stadig er gode muligheder for at få de gamle, mere risikable lånetyper, hvis man som køber har en relativt stor pengetank med hjemmefra.