Business

Pengene vælter ind i Nykredit - vil tjene 10 milliarder i år

Nykredit har hævet boligkundernes bidragssatser på grund af pengemangel, og nu regner koncernen med at tjene 10 milliarder kroner i år.

Nykredit har aldrig haft det bedre og overrasker med det bedste resultat i finanskoncernens historie. Regnskabet for tredje kvartal er så stærkt, at ledelsen nu forventer at tjene op til 10 milliarder kroner i år.

- Resultatet sætter en streg under, at arbejdet med at gøre Nykredit mere kundeorienteret, mere effektiv og mere rentabel virker, og på den baggrund opjusterer vi forventningerne til resultatet for 2017, siger koncernchef Michael Rasmussen i et forberedt citat og vil ellers ikke stille op til uddybende kommentarer i dag.

Sidste år chokerede Nykredit ellers hovedparten af landets boligejere ved at skrue godt op for lånegebyrerne, de såkaldte bidragssatser, fordi bank- og boliggiganten skal polstre sig i milliardklassen til skrappere regler fra EU. Ud over højere bidragssatser forbereder Nykredit en børsnotering næste år, der skal sende endnu flere penge ind i regnskaberne.

Regnskab med røgslør

Den imponerende milliardmaskine får en af landets mest drevne journalister inden for finanssektoren til at spærre øjnene op.

- Selvom jeg har været finansjournalist i 20 år, så er det et af de mest uigennemskuelige regnskaber, jeg nogensinde har set, siger David Bentow, der er redaktør på bankmediet Finanswatch.

Strømmen af milliarder ind i Nykredit står i skarp kontrast til begrundelsen for den forestående børsnotering og de forhøjede bidragssatser på kundernes boliglån i Totalkredit. Nødvendligheden i at kræve større gebyrer fra boligkunderne var udsigten til skrappere krav fra EU om finansiel polstring i bankerne, men Nykredit har endnu ikke kunnet pege på nye kapitalkrav fra Bruxelles.

Indtjeningsevne i særklasse

Effekten er til at få øje på i dagens regnskab, hvor Nykredit i år ind til videre har haft indtægter for 11 milliarder kroner, hvoraf hele 9,5 milliarder kroner er konverteret til overskud før skat. Det svarer til at kunne stikke 86 kroner i lommen for hver 100 kroner, der er solgt for. 

- Jeg kan ikke tænke på nogen anden virksomhed, der har så vild en indtjening. Det er selvfølgelig godt for aktionærerne og en børsnotering, men det ser noget underligt ud, at det var nødvendigt at hæve priserne for boligejerne så massivt sidste år, konstaterer David Bentow.

Overskuddet i Nykredit er på bare et år vokset fra godt 3,4 milliarder kroner på samme tidspunkt af året sidste år til over 7,5 milliarder kroner i 2017 ind til videre. 

Når Nykredit tjener så mange penge og formentlig er blandt de mest solide finansielle virksomheder i Europa, har Bentow meget svært ved at få øje på de objektive grunde til at lægge endnu flere penge i kassen gennem en børsnotering.

En fejl af historiske dimensioner

Uafhængige eksperter har løbende sat spørgsmålstegn ved det fornuftige i at børsnotere Nykredit. Så sent som i denne uge, var fire eksperter med finansindsigt på Finans.dk ude og kalde det en fejltagelse af historiske dimensioner at børsnotere Nykredit, og at det vil koste danske familier og virksomheder cirka 10 milliarder kroner årligt.

- Vi opfordrer repræsentantskabet til seriøst at overveje andre muligheder. Vi har at gøre med et forhold af national betydning, sagde lektor Johannes Raaballe fra Aarhus Universitet til Finans.