Business

Nordea skiller sig af med 6000 ansatte

De mange afskedigelser sker som et led i en større sparerunde, der skal sikre Nordeas evne til at konkurrere.

Nordens største bank, Nordea, kaster sig ud i en voldsom sparerunde, der omfatter tusindvis af fyringer. Bankens ledelse er klar til at sætte navne på mindst 6000 medarbejdere, der kommer til at forlade storbanken.

Det oplyser Nordea her til morgen i forbindelse med sit regnskab fra tredje kvartal, hvor indtjeningen stadig er i den rigtig pæne milliardklasse.

Der er endnu ikke sat tal på, hvor mange af afskedigelserne der lander på dansk jord, hvor over 9000 er ansat. Men af de 6000 stillinger, der skal skæres væk, er 2000 konsulenter, lyder det fra Nordea. Danmark er det land, hvor flest Nordea-medarbejdere er ansat.

Plads til at skære dybt i omkostninger

Den store fyringsrunde er grundstenen i en større sparerunde, der kommer efter en længere periode, hvor Nordea har været udsat for voldsom kritik som følge af problemer med skattelyforbindelser i Panama, hvidvaskproblemer samt voldsom utilfredshed blandt kunderne, der i stort antal har skiftet bank.

Nordea har knap 32.000 ansatte, så et indhug på mindst 6000 er bestemt en stor fyringsrunde. Topchef Casper von Koskull begrunder den nyslebne sparekniv med, at banken er to år inde i sit transformationsprogram, og at der nu er mulighed for at bruge færre penge.

- Da vores investeringer er begyndt at vise resultater, er det tid til at gå ind i næste fase. Her kan vi se, at vi strukturelt kan nedbringe omkostningerne og øge effektiviteten, siger Casper von Koskull i regnskabet.

Banker i kø med fyringsrunder

Mens Danske Bank kom i store problemer under finanskrisen, klarede Nordea sig pænt igennem, men siden er Nordea begyndt at tage vand ind, mens Danske Bank har rejst sig.

Hele banksektoren har som følge af den nye verden efter finanskrisen skåret hårdt i antallet af filialer og medarbejdere. Det er på trods af stærkere polstring af bankerne og rekordstore milliardindtjeninger.

I 2008 var der 45.422 ansatte i finanssektoren herhjemme, mens der i den seneste optælling fra Finansforbundet var 36.338 ansatte - næsten 10.000 færre.

Nu skærer Nordea 6000 stillinger, men har langt fra været ene om at fyre større antal. I oktober sidste år varslede Nykredit en omstrukturering, der kostede 190 medarbejdere jobbet. Måneden efter fyrede Danske Bank 77 ansatte, mens 244 fik frivillige fratrædelser. Forinden havde banken opfordret 8000 ansatte til at overveje at stoppe frivilligt.

Jyske Bank sagde i maj i år farvel til 50 medarbejdere, der var blevet til overs efter sammenlægningen med BRF Kredit. Også Saxo Bank har sagt farvel til 50 ansatte.