Business

Hemmelig 'Konto 2840': It-chefer rejste, drak og spiste for Region Sjællands penge

Halvanden procent af Region Sjællands køb hos it-virksomheden Atea blev, ifølge bagmandspolitiet, overført til en hemmelig millionkonto.

Over stok og sten, går det.

Bagmandspolitiets specialanklager Jørn Thostrup læser i et hastigt tempo op fra sine bilag. Der er nemlig rigtig mange dokumenter, der skal gås igennem, og anklageren er nu nået til punktet om en redegørelse for en bankkonto. Og det er ikke en hvilken som helst bankkonto.

Den såkaldte skjulte 'Konto 2840' er nemlig hele omdrejningspunktet i én af danmarkshistoriens mest omfattende bestikkelsessager for offentligt ansatte.

Pengene fra kontoen er ifølge anklageren blevet brugt til at betale for dyre luksusrejser, lækre gourmetmiddage og andre gaver. Gaverne er givet af tidligere medarbejdere hos it-virksomheden Atea til en række offentligt ansatte

De syv tiltalte sad torsdag for retten i Glostrup på den anden retsdag i det, der kaldes for 'Atea-sagen'.

Bagmandspolitiet ransagede 13 adresser

Den 9. juni 2015 bankede bagmandspolitiet på døren til 13 private adresser for at foretage ransagelser. Også Rigspolitiet, Region Sjælland og it-selskaberne Atea og 3a-it blev ransaget.

Og efter et 14 timers langt grundlovsforhør blev seks chefer i henholdsvis Rigspolitiet, Region Sjælland og de to it-firmaer varetægtsfængslet og sigtet for at have givet eller modtaget bestikkelse. 

De seks personer er sammen med yderligere én tiltalt og it-virksomheden Atea omdrejningspunktet i en sag om bestikkelse for mere end 1,2 millioner kroner.

Læs om hver af de tiltalte længere nede i artiklen.

Den skjulte 'Konto 2840'

Bankkontoen ved navnet '2840' er hele sagens knudepunkt. Det er nemlig ifølge anklageren der, de 1,2 millioner kroner er blevet taget fra. 

Kontoen var en konto til penge, som Region Sjælland havde til gode hos Atea. Pengene figurerede ingen steder i Region Sjællands kontoplaner, hvorfor 'Konto 2840' givetvis er blevet omtalt som "skjult", bemærkede anklageren under torsdagens retsmøde. 

Summen af kardemommen er dog, at de mange gaver, som de tidligere Atea-chefer tilbød regionens it-ledere, er blevet betalt med Region Sjællands egne penge.

Og det er ifølge anklager Jørn Thostrup derfor underslæb af særlig grov karakter, hvilket flere af de offentligt ansatte er tiltalt for.

Underslæb og bestikkelse

Underslæb

Underslæb er, når en person tilegner formuegenstande eller midler, som tilhører en anden eller andre, men som man er i besiddelse af.

Forskellen på tyveri og underslæb er, at personer, der gør sig skyldige i underslæb, allerede har genstanden i sin varetægt. Som for eksempel hvis en kasseassistent tager penge fra kassen.

Bestikkelse

Bestikkelse er, når en person giver en anden penge eller andre aktiver for at opnå en uberettiget fordel. Eksempelvis hvis en virksomhed giver penge til en offentlig ansat for at få lov at levere varer til den offentlige myndighed, som vedkommende sidder i.

- Man har givet de offentligt ansatte fordelen af at kunne bruge af pengene på 'Konto 2840', som altså ikke har figureret i nogen regnskaber, sagde Jørn Thostrup på torsdagens retsmøde.

Der er i alt blevet brugt for 1.085.450 kroner fra kontoen på rejser, luksusmiddage og andre gaver. Heriblandt en meget omtalt rejse til Dubai i 2014.

Forsvarer: Anklageren gør et krumspring

Flere af forsvarerne stillede sig på retsmødet uforstående overfor, at man i bagmandspolitiets anklagerteam har valgt at tiltale flere af de syv tiltalte for bestikkelse.

Netop fordi pengene på 'Konto 2840' jo var Region Sjællands egne.

Blandt andre forsvarsadvokat Mikael Skjødt satte spørgsmålstegn ved, om man kan udøve bestikkelse med ens egne midler.

- Man gør et krumspring og laver en lidt kunstfærdig konstruktion om, at det skulle være muligt at bestikke Region Sjællands egne medarbejdere med regionens egne midler, siger Mikael Skjødt.

Det er blandt mange andre også det spørgsmål, som man fra forsvaret og anklagerens side vil dykke ned i på de følgende retsdage.

Navneforbuddet ophævet

I to år var de tiltalte beskyttede af et navneforbud, men Østre Landsret besluttede for to uger siden at ophæve navnebeskyttelsen, efter at TV 2 havde protesteret mod det.

- Det er henset til sagens karakter og grovheden af de forhold, de er tiltalt for, og den betydelige samfundsmæssige betydning sagen har, lød kendelsen fra dommer Nanna Blach.

Med beslutningen satte dommeren altså en tyk streg under, at de syv tiltalte tilhører toppen af den danske it-branche.

Her er de tiltalte

Michael Steen Hansen

Michael Steen Hansen

Tidligere it-direktør i Region Sjælland og senere it-direktør hos Rigspolitiet. Var et af fem medlemmer af Rigspolitiets øverste direktion, da han blev anholdt og varetægtsfængslet i august 2015. Bortvist fra sin stilling i Rigspolitiet.

Er tiltalt for i flere tilfælde at modtage bestikkelse og for underslæb af særlig grov beskaffenhed for i alt 174.363 kroner - blandt andet for deltagelse i rejser til Dubai i 2014 og Las Vegas i 2009.

Især rejsen til Dubai i 2014 er beskrevet i pressen - en rejse med flybilletter på businessclass, Formel 1-billetter, luksushotel og restaurantbesøg.

Foto: TV 2 / TV 2

Rene Clausen

Rene Clausen

Tidligere it-driftschef i Region Sjælland, hvorfra han blev bortvist, da sagen begyndte at rulle. 

Er tiltalt for passiv bestikkelse og underslæb af særlig grov beskaffenhed for i alt 393.932 kroner ved at at deltage i to ture til Dubai i 2014 og 2012, for rejser til Las Vegas og Florida og for at deltage i middage på en lang række Michelin-restauranter i Københavnsområdet.

Desuden er han tiltalt for at lade Region Sjælland indkøbe en længere liste af it-udstyr til sit eget private brug eller med henblik på videresalg.

Foto: TV 2 / TV 2

Claus Hougesen

Claus Hougesen

Tidligere administrerende direktør i Atea og senere medstifter og administrerende direktør hos konkurrenten 3ait. Tiltalt for aktiv bestikkelse og underslæb af særlig grov beskaffenhed for i alt 136.469 kroner.

Er tiltalt for deltagelse i ture til Dubai i 2012 og 2014 samt for en middag på restaurant Geranium.

Foto: TV 2 / TV 2

Carsten Ritzau

Carsten Ritzau

Tidligere salgsdirektør i Atea og senere medstifter af 3ait. 

Tiltalt for aktiv bestikkelse og underslæb af særlig grov beskaffenhed for i alt 81.755 kroner.

Er tiltalt for turen til Dubai i 2014 og en middag på Søllerød Kro i 2011.

Foto: TV 2 / TV 2

Peter Trans

Peter Trans

Tidligere koncerndirektør i Atea og senere medstifter af 3ait. 

Tiltalt for aktiv bestikkelse og underslæb af særlig grov beskaffenhed for i alt 136.469 kroner.

Er tiltalt for at deltage i rejserne til Dubai i 2014 og 2012 samt for en middag på restaurant Geranium.

Foto: TV 2 / TV 2

Per Juul Andersen

Per Juul Andersen

Tidligere salgschef i Atea, hvor han ikke længere er ansat.

Tiltalt for aktiv bestikkelse og underslæb af særlig grov beskaffenhed for i alt 229.813 kroner.

Er blandt andet tiltalt for en række middage på Michelin-restauranter og for rejser til Las Vegas og Florida.

Foto: TV 2 / TV 2

Tidligere it-udviklingschef

Tidligere it-udviklingschef

Desuden er en tidligere it-udviklingschef i Region Sjælland tiltalt for passiv bestikkelse og underslæb for i alt 65.118 kroner - hans sag blev senere føjet til det oprindelige Atea-kompleks, og han har ikke siddet varetægtsfængslet i sagen. Af samme grund bringer TV 2 ikke hans navn.

Foto: TV 2 / TV 2

Atea Danmark

Atea Danmark

It-virksomheden Atea er tiltalt som juridisk person, fordi selskabet hæfter for de handlinger som nuværende Atea-medarbejdere og tidligere Atea-medarbejdere måtte have begået.

Foto: TV 2 / TV 2

De syv personer og Atea er tiltalt for sammenlagt 38 forhold af bestikkelse og underslæb. De nægter sig alle skyldige. 

Den store hovedsag tager sin begyndelse

Da bagmandspolitiet i 2015 fik nys om de i dag syv tiltalte, viste det sig at være toppen af isbjerget. Siden december sidste år har sagerne mod de offentligt ansatte hos eksempelvis DSB, Rigspolitiet og Udenrigsministeriet derfor rullet, og flere er blevet dømt for at have modtaget bestikkelse.

I alt er 60 personer blevet sigtet i sagen. En del sigtelser er efterfølgende frafaldet, men ud af 15 sager er 13 offentligt ansatte blevet dømt for at have modtaget bestikkelse i form af it-udstyr eller fordelagtige rabatter.

Men sagen, der startede tidligere i oktober og altså kører netop nu, er den såkaldte hovedsag, også kendt som Atea-sagen.

Der er afsat i alt 32 dage til retssagen.