Business

Novo-direktør om nyt guldhåb: Måske det største nogensinde

Medicinalselskabet er sikker på, at et lovende diabetes-produkt vil blive godkendt inden længe.

Det er svært at overvurdere betydningen af den positive anbefaling, Novo Nordisk i går fik af selskabets nye store håb på produkthylden, Semaglutid. Sådan lyder det fra Novos forskningsdirektør, Mads Krogsgaard.

Anbefalingen kom fra et ekspertpanel i USA, og de positive signaler fra eksperterne er afgørende for, om den nye medicin fra Novo Nordisk kan komme på det vigtige amerikanske marked.

Er det her det største, du har oplevet i Novo Nordisk?

- Nu er det svært at opsummere 26 år, men det her er meget stort, det er måske det største, siger Mads Krogsgaard i et interview med TV 2.

Forskningsdirektøren vil ikke selv ind på, hvor mange penge den nye medicin, der blandt andet skal bekæmpe sukkersyge, kan indbringe, men analytikere har tidligere vurderet, at potentialet er på over 40 milliarder kroner.

Det er næsten halvdelen af Novo Nordisk’ nuværende indtjening.

Har fejlet før

Selvom man altså har armene i vejret ude i Bagsværd, hvor hovedkvarteret for den danske medicinalkæmpe er placeret, er den endelige godkendelse af Semaglutid endnu ikke i hus.

Tidligere har Novo Nordisk fået en positiv anbefaling af et produkt for til gengæld at blive afvist ved den endelige godkendelse.

Det afviser forskningsdirektøren dog vil ske denne gang.

- Vi bliver bedre og bedre til at forberede os, og vi fik en afstemning med 16 stemmer for og 0 imod i vores anbefaling, så det her skal nok blive en godkendelse før jul, siger Mads Krogsgaard.

Sikker på succes

Semaglutid er en ny type diabetesbehandling, der i andre udgaver allerede er på markedet hos nogle af Novo Nordisk’ konkurrenter og i stærk fremgang hos diabetespatienter.

Selvom Novo Nordisk dermed kommer lidt senere ind i kapløbet, er forskningsdirektør Mads Krogsgaard sikker på, at Semaglutid vil blive en stor succes blandt patienterne.

- Patienterne går op i en god blodsukkerkontrol, de vil gerne tabe nogle kilo, og de vil gerne have en nem og bekvem behandling en gang om ugen, og Semaglutid er det eneste produkt, der tilbyder alt det på én gang, siger forskningsdirektøren.

Presset af konkurrenter

Novo Nordisk har på det seneste tabt markedsandele på sit diabetes-produkt Victoza til konkurrenten Eli Lilly.

Det - og mere til - håber selskabet ifølge analytiker ved Sydbank, Søren Løntoft Hansen, at selskabet kan indhente med Semaglutid.

- Det kommer til at betyde alverden for Novo Nordisk. Det her middel har i sig selv kæmpe potentiale inden for behandling af diabetes, siger Søren Løntoft Hansen.