Business

Novo-aktien stiger svagt efter vigtig milepæl

Investorerne belønner så småt Novo Nordisk-aktien efter en vigtig anbefaling af selskabets nye guldhåb.

Danmarks mest værdifulde selskab tegner her til morgen til at blive endnu mere værd efter en stigning på aktiemarkedet fra morgenstunden på en halv procent, hvilket svarer til fire milliarder kroner.

Stigningen kommer efter en positiv anbefaling i går aftes af det nye store indtjeningshåb fra Novo Nordisk, Semaglutid. Den nye medicin skal først og fremmest behandle diabetes, men er også et middel mod fedme, og med anbefalingen er Novo Nordisk rykket et vigtigt skridt nærmere en endelig godkendelse af Semaglutid på det vigtige amerikanske marked.

Det vurderes, at den nye diabetes-medicin kan nå et salg på flere milliarder dollar - hvert år.

Altid nervøsitet

Med dagens stigning fortsætter Novo Nordisk de positive takter for i år, hvor aktien er steget med knap 25 procent. Opgangen kommer efter en voldsom nedtur på aktiemarkedet for Novo sidste år, hvor selskabets aktie faldt med 40 procent.

Når Novo Nordisk-aktien ikke stiger mere end tilfældet er i dag, så skyldes det ifølge flere analytikere, at markedet havde forventet, at den nye diabetes-medicin ville få grønt lys.

Omvendt ville investorerne med stor sandsynlighed have sablet aktien ned, hvis godkendelse ikke var kommet i hus.

- Investorerne havde forventet en endelig indstilling om en godkendelse, men der er altid en vis nervøsitet for med lægemidler, kan man aldrig vide sig helt sikker, siger Per Hansen, investeringsøkonom i Nordnet, til TV 2.

Stærk tro på Novo-aktien

Der er i alt 80.000 brugere af Nordnets investeringsplatform, og af dem har hver fjerde private investor, altså 20.000, aktier i Novo Nordisk. Endda med en gennemsnitlig investering på 130.000 kroner i Novo-aktier.

- Når det drejer sig om vores brugere, der investerer i Novo Nordisk, så er der ingen tvivl om, at der i deres optik ikke er nogen over eller ved siden af Novo Nordisk, når det handler om, hvor den gode langsigtede investering skal findes, siger Per Hansen.

Under nedturen sidste år har danske private investorer desuden været flittige opkøbere af aktierne i den danske medicinalvirksomhed.

Følte sig sikker

For Novo Nordisk selv var anbefalingen fra de amerikanske eksperter da heller ingen overraskelse, lyder det fra Novos forskningsdirektør Mads Krogsgaard.

- Vi bliver bedre og bedre til at forberede os, og vi fik en afstemning med 16 stemmer for og nul imod i vores anbefaling, så det her skal nok blive en godkendelse før jul, siger han.

Det er tidligere glippet for Novo Nordisk at få den endelige godkendelse af et lægemiddel til trods for en positiv anbefaling fra de amerikanske eksperter. Forskningsdirektøren er dog sikker på, at godkendelsen kommer i hus, så produktet kan komme på det amerikanske marked næste år.