Novo Nordisks diabeteshåb får grønt lys fra eksperter i USA

Novo Nordisk håber, at Semaglutid bliver den næste guldfugl efter grønt lys fra amerikanske eksperter.

Der var gode nyheder fra USA til Novo Nordisk onsdag aften dansk tid. Et ekspertpanel under den amerikanske lægemiddelstyrelse, FDA, har således anbefalet, at lægemidlet Semaglutid godkendes.

Det skriver Børsen og nyhedsbureauet Reuters.

Godkendelse kan komme lige før jul

16 ud af 17 medlemmer af panelet stemte for, mens det sidste medlem undlod at stemme. Den endelige beslutning om en godkendelse kommer 5. december, skriver Børsen.

Ifølge Reuters følger FDA typisk anbefalinger fra dens ekspertpaneler.

Der er knyttet store forhåbninger til Semaglutid, som bruges i diabetesbehandlinger.

Kommentator: Kvantespring for Novo Nordisk

TV 2s erhvervskommentator Henrik Ørholst kalder det for et kvantespring for Novo Nordisk, hvis Semaglutid godkendes, men påpeger, at intet er sikkert endnu.

- Det, man skal huske på i dag, er, at det er kun den komite under FDA, de amerikanske sundhedsmyndigheder, der har sagt ok. Det er ikke sikkert, at de på deres møde den 5. december tager det til efterretning. Men al historik viser, at det vil ske, siger han.

Herefter kommer der ifølge Henrik Ørholst et langt forhindringsløb for Novo Nordisk for at få det på indkøbslisterne og få lægerne til at udskrive det som receptpligtig medicin.

Kan hente noget af det tabte tilbage

Novo Nordisk håber, at det vil blive det bedste i lægemiddelklassen, hvor Novo Nordisks Victoza har tabt markedsandele til Trulicity fra konkurrenten Eli Lilly.

Søren Løntoft Hansen, der er analytiker ved Sydbank, har tidligere vurderet, at Semaglutid er så meget bedre, at det kan hente noget af det tabte tilbage.

- Det kommer til at betyde alverden for Novo Nordisk. Det her middel har i sig selv kæmpe potentiale inden for behandling af diabetes, siger han.

Potentiale til at blive en kæmpe for Novo Nordisk

- Derudover undersøger man det også på tabletform - altså pilleform - og er i de afsluttede kliniske studier. Man undersøger det inden for fedme. Man undersøger det inden for en leversygdom, der hedder nash.

- Det her har potentiale til udgøre rygraden af Novo Nordisks omsætning og indtjening, når vi kigger fem til ti år ud i fremtiden.

Der er flere grunde til, at det forventes, at lægemidlet hurtigt vil blive foretrukket blandt mange læger og patienter, forklarer Søren Løntoft Hansen.

- Semaglutid er egentlig en efterligning af det menneskelige tarmhormon GLP1. Det har en blodsukkersænkende effekt, så det fremmer kroppens egen udskillelse af insulin. Det sænker vægten.

- Det er forbundet med få tilfælde af de af diabetikere så frygtede tilfælde med lavt blodsukker.

Overgås kun af en anden

En undersøgelse for den schweiziske storbank Credit Suisse har spurgt 51 amerikanske læger, hvilket GLP1-lægemiddel de tror, deres patienter vil bruge om et år.

Her svarer 27 procent Semaglutid. Det overgås kun af Victoza.

Estimater, som Bloomberg News har indsamlet, har vist, at allerede i 2018 ventes et salg på over to milliarder kroner af Semaglutid. Det ventes at stige til 11,6 milliarder i 2020.