Business

Dansk erhvervsliv følger med i spænding - vil Kina åbne eller lukke døren?

Den kinesiske partikongres afgør, om Danish Crown kan sætte turbo på sin store plan for eksport af grisekød til verdens største befolkning.

I Kina spiser de hunde, men så sandelig også grise, og derfor har den danske slagterigigant Danish Crown glædet sig til Kinas store partikongres, der i dag er gået i gang.

For dansk erhvervsliv er den politiske taktstok fra præsident Xi afgørende for eksportudsigterne. Og for landmandsejede Danish Crown er alvoren af partikongressens beslutninger ikke til at underdrive, da hver anden gris på kloden bliver spist i Kina. 

- Vi ser et kæmpe potentiale, da grise er kinesernes foretrukne proteinkilde. Middelklassen er voksende, og her står vi klar til at udnytte det stigende forbrug, siger Søren Tinggaard, underdirektør i Danish Crowns eksportafdeling.

Overskrifterne på partikongressen er økonomiske reformer, sikring af en mere effektiv statssektor og ikke mindst håndtering af væksten i middelklassen. Det er særligt sidstnævnte, som Danish Crown forventer sig meget af.

- Det er nødvendigt for systemets stabilitet, at den store og stærkt voksende middelklasse i Kina har det godt og er tilfreds, og så handler det om at løfte flere mennesker ud af fattigdom, påpeger chefanalytiker Allan von Mehren fra Danske Bank.

Håber på nye retningslinjer

Søren Tinggaard fra Danish Crown er i øjeblikket i Shanghai, hvor slagterigiganten er i gang med at bygge en fabrik. Processen illustrerer tydeligt den hårde opgave, det er, at komme helskindet igennem det bureaukratiske nåleøje i Kina.

- Vi har brug for i nærheden af 100 stempler og tilladelser til den nye fabrik, før vi kan få lov til at importere råvarer fra Danmark og sende de forarbejdede varer ud til markederne. Er man ikke en stor virksomhed med løbende kontakt til de kinesiske myndigheder eller bare ny på markedet, er det en stor udfordring, fortæller Søren Tinggaard.

Han ser frem til at se, hvilke retningslinjer partikongressen vil udstikke for fødevaremarkedet for grise og har store forventninger, da Danish Crown-brandet står stærkt i Kina.

- Jo mere fokus der er på miljøhåndtering og griseproduktion i det kinesiske samfund, jo større afsætningsmuligheder og indtjeningsgrader er der for os, siger Søren Tinggaard.

Danish Crown har indtil videre haft stor succes med at eksportere blandt andet svinekødstæer, -ører og -haler til kineserne.

Signalet om en grøn omstilling

Det samme gælder for de danske energiløsningsvirksomheder. De næste fem år forventes Kina nemlig at stå for 46 procent af de samlede investeringer i vedvarende energi i hele verden.

De danske eksportører håber at spille en betydelig rolle, eftersom eksporten af energiteknologi til Kina er steget cirka 10 procent siden 2014 til den gode side af tre milliarder sidste år. Derfor følger man nøje med i, hvad der sker på partikongressen.

- Signalet om at man holder fast i den grønne omstilling i Kina, er et rigtig vigtigt pejlemærke at få fra kongressen, siger Anders Stouge, der er vicedirektør i Dansk Energi.

Han håber, at Kina vil begynde at efterspørge nogle mere avancerede løsninger, end man gør i dag.

Dansk erhvervsliv bekymret 

Mens Danish Crown med stor optimisme ser på den øgede velstand i den brede kinesiske befolkning, er det danske og globale erhvervsliv noget bekymret over retningen under præsident Xi.

- Der har været klare tendenser til, at Kina er begyndt at kigge indad igen og konsolidere sin egen økonomi mere end at sige velkommen til nye virksomheder, som vi ellers er blevet vant til, efter Kina i starten af 1980'erne begyndte at åbne dørene til resten af verden, siger Peter Bøgh Hansen, chefkonsulent i DI International Business Development.

Det afgørende er, om den indadskuende drejning ser ud til at være langsigtet.

- De danske virksomheder kigger på, om tendensen i Kina fortsætter, og om dermed skal forvente større grad af protektionisme, som vil holde os udenfor, eller om det i stedet er et politisk spil og en overgangsperiode, lyder det fra Peter Bøgh Hansen.