Business

Danske Bank sigtes for hvidvask i Frankrig

Fransk domstol sigter Danske Bank for hvidvask. Sigtelsen omhandler transaktioner via en estisk afdeling.

En fransk domstol sigter Danske Bank for gennem transaktioner af penge at have sløret kriminelle handlinger og dermed at have begået hvidvask.

Det oplyser banken i en pressemeddelelse.

Det drejer sig om transaktioner, der er overført til Frankrig af tidligere kunder i bankens estiske afdeling, oplyser Danske Bank.

I alt omhandler det transaktioner på 15 millioner euro i bankens afdeling i Estland.

- Efterforskningen drejer sig om historiske forhold i Danske Bank Estland. Efterforskningen omhandler transaktioner på cirka 15 millioner euro, der i løbet af 2008 til 2011 blev overført til Frankrig af tidligere kunder i Danske Bank Estland, siger chefjurist Flemming Pristed, Danske Bank, i pressemeddelelsen.

Danske Bank vil ikke kommentere på sagen

Ifølge Flemming Pristed kan Danske Bank ikke sige noget om, hvorvidt der er foregået hvidvask.

- Vi har ikke på nuværende tidspunkt grundlag for at sige, om der var tale om beløb, der stammede fra ulovlige aktiviteter. Vi ønsker ikke at kommentere den konkrete sag, så længe den efterforskes, lyder det i meddelelsen.

Det fremgår af en dansk oversættelse af sigtelsen, som banken har udsendt, at fransk politi mener, at det var tale om hvidvaskning.

Domstolen sigter banken for, "gennem talrige transaktioner at have ydet hjælp til anbringelser, sløring eller konvertering af det direkte eller indirekte provenu af kriminelle handlinger", lyder det blandt andet.

Del af stor hvidvaskningsoperation

De seneste måneder har Berlingske afdækket, hvordan Danske Banks filial i Estland er blevet brugt til omfattende ulovligheder.

Filialen i Estland er, ifølge Berlingske, blevet brugt til at overføre milliarder af kroner i en stor hvidvaskningsoperation.

Filialen er derudover blevet brugt til at overføre penge fra Aserbajdsjan via skattelyselskaber til blandt andet europæiske politikere.

Desuden er den estiske filial ifølge avisen blevet flittigt brugt til at omgå sanktionerne med Iran. Via banken er der blandt andet overført penge til selskaberne Synergy General Trading og Hanedan General Trading.

Danske Bank direktøren, Thomas Borgen, har i et interview med Berlingske erkendt, at tingene har stået slemt til i Estland.

- Det bliver en omfattende undersøgelse, da omfanget af problemerne i Estland er meget større, end vi har haft nogen som helst anelse om. Det er værre end frygtet, lød det i september fra direktøren.