Business

Huspriser faldt i september - eksperter maner til ro

Den gennemsnitlige kvadratmeterpris på huse faldt i september måned. Men økonomerne er uenige om, hvor vi er på vej hen.

Huspriserne har den seneste tid bevæget sig opad. Men ifølge Boligsidens Markedsindeks faldt den gennemsnitlige kvadratmeterpris på huse i september med 0,2 procent sammenlignet med august måned. Tallene baserer sig på indberetninger fra ejendomsmæglernes boligsalg.

Faldet, der bryder den generelt opadgående trend, kan have en helt simpel forklaring.

- Der er noget sæson i det. Selvom september i de seneste år har været fin, er det normalt sådan, at boligpriserne stiger mere om foråret end i sensommeren, og når man nærmer sig de mørke måneder, siger boligøkonom hos Nordea Lise Nytoft Bergmann.

Hun kommer også med et andet bud på, hvorfor priserne er faldet:

- Man skal passe meget på med at lægge for meget vægt på tallene for en enkelt måned. Der er bare nogle måneder, hvor der bliver solgt flere af de boliger, der har en dårlig planløsning, en ringe beliggenhed, et højt energimærke eller andet, der trækker priserne ned. Det kan sagtens være noget af det, der er sket i september, uden at det er en trend, siger Lise Nytoft Bergman.

Mindre investeringslyst

Boligøkonom i BRFKredit Mikkel Høegh er enig i, at en enkelt måneds tal ikke kan bruges til at fortælle noget om, hvorvidt markedet vender. Men han hæver dog et lille advarselsflag:

- Det bliver spændende at se i de kommende måneder, om boligmarkedet lægger an til landing. Det er set før, at en enkelt måned viser nedadgående priser, selvom trenden er opadgående. Men i september plejer pilen altså ikke at være for nedadgående, siger Mikkel Høegh.

Der har været stor aktivitet i hushandlen i første halvdel af året. Og de nye tal viser måske en generel mindre lyst til at investere i mursten.

- Spørgsmålet er, om kundernes investeringslyst er dalet, og om boligmarkedet tager en lille pause. Reguleringen kan have påvirket købelysten, siger Mikkel Høegh og henviser til den nye boligskatteaftale samt den regulering, som skulle være trådt i kraft den 1. oktober - en regulering, der endnu ikke er forhandlet færdig, men hvor det ifølge første udkast blandt andet skal gøres vanskeligere at låne afdragsfrit.

Måske yderligere fald i vente

Hos Boligsiden vil kommunikationsdirektør Birgit Daetz også holde et vågent øje med, om der rent faktisk er startet en nedadgående trend med tallene for september:

- I sig selv er det ikke et fald, der ryster boligmarkedet, men et fald, der afviger fra den tendens, vi har kendt de sidste år. Og sammenholdt med de normale sæsonforhold kan det betyde, at vi forventer at se prisfald resten af året, siger hun.