Jyske spekulanter spinder guld på elprisen

Kolding-baserede Nordic Power Trading spekulerer i elpriserne. Og det gør de så godt, at afkastet er langt højere end afkastet på aktier.

Det har været en lukrativ forretning for investeringsselskabet Nordic Power Trading at spekulere i elprisen.

Selskabet handler med elkontrakter på børsen Nasdaq Commodities. Her køber de kontrakter på el af producenterne og sælger så videre til detailleddet, der skal have afdækket sin risiko.

- Der er mange, der vil handle til nogle faste priser. Producenterne skal have solgt. Industrien skal købe. Og det er der, hvor tradere som Nordic Power Trading kommer ind i billedet og hjælper den her markedssituation, siger Bjarne Walbech, direktør og ejer i Nordic Power Trading.

Slår aktiemarkedet

Og i de handler har investeringsselskabet været så dygtige til at forudsige elprisen, at afkastet langt overgår aktiemarkedets.

Alene i løbet af i år har Nordic Power Trading sikret et afkast på 40 procent. Det er mere end det dobbelte af aktierne i C20-indekset, der ellers er steget flot sammenlignet med udlandet.

Tendensen med stort afkast på elhandel har varet flere år.

Siden Nordic Power Tradings fond blev stiftet i 2010 har selskabet leveret 359 procent i afkast til investorerne.

I samme periode har de danske C20-aktier givet et afkast på 207 procent, mens aktierne i det toneangivende amerikanske S&P500-indeks har givet en gevinst på 127 procent.

Attraktivt marked

El er – som bekendt - en råvare, som er umulig at lagre i større mængder. Så strømmen produceres i takt med forbruget. Det giver et dynamisk forhold mellem udbud og efterspørgsel. Og det gør det, ifølge Nordic Power Trading, attraktivt at investere i.

- Det er et marked, hvor vi ser rigtigt gode muligheder. Hvor vi er gode til at slå til. Når man ser det på den længere bane, så er det bare et godt marked at være positioneret i og have noget med i sin portefølje, siger Bjarne Walbech, direktør og ejer i Nordic Power Trading.

Svingende elpriser

Priserne på el er præget af de varierende nedbørsforhold i Norge og Sverige, hvor elproduktionen er domineret af vandkraft. Ligeledes spiller sol og vind ind, ligesom eksempelvis en varm sommer, hvor aircondition-anlæggene kører for fuld kraft, skaber en større efterspørgsel. Og det gør elmarkedet meget volatilt.

Grafikken ovenfor går tilbage til 1992 og viser de ekstreme udsving på det nordiske elmarked. I 2003 var prisen pr. megawatttime over 100 euro på grund af en både tør og kold vinter, mens prisen andre år er tæt på nul.

Stor risiko

Men selvom Nordic Power Trading har skabt store afkast på elhandlen, så er det ikke en krukke med gratis – og risikofrit – guld, der bare står og venter på at blive samlet op.

- Det nordiske elmarked er et af verdens allermest volatile markeder. Det er et marked, hvor priserne høvler op og ned i en grad, som vi eksempelvis slet ikke ser på oliemarkedet eller aktiemarkedet, siger Anders Houmøller, der har over 20 års erfaring fra elindustrien og i dag er ejer i Houmøller Consulting.

- Hvis man får købt, når priserne er lave, og solgt, når priserne er høje, så kan man tjene rigtigt mange penge. Som investor skal man bare være opmærksom på, at risikoen er høj. Der findes jo den tommelfingerregel, at hvis man vil have et højt afkast, så må man også acceptere en høj risiko. Og det her er et marked med meget høj risiko, siger Anders Houmøller.

Nordic Power Trading investerer i el. Og det er der gode penge i. Video: Tobias Eichner Larsen