Business

Joachim B. Olsen kritiserer magtfuldt råd: De er ikke uafhængige

For anden gang i år lægger Joachim B. Olsen sig ud med en nationalbankdirektør.

Liberal Alliances erhvervsordfører, Joachim B. Olsen, råber nu vagt i gevær over for Det Systemiske Risikoråd, der har nationalbankdirektør Lars Rohde som formand.

Rådet har for meget magt, siger ordføreren med henvisning til, at en anbefaling fra rådet om at stramme lånereglerne i Aarhus og Hovedstadsområdet ser ud til at blive indført udenom Folketinget.

- Det er problematisk, at vi har et råd, der de facto kan komme med ny lovgivning, siger han til TV 2.

De har egne interesser og incitamenter

Joachim B. Olsen, erhvervsordfører, Liberal Alliance

Det Systemiske Risikoråd er en slags statslig vagthund, der med anbefalinger skal sørge for, at Danmark undgår økonomiske kriser og boligbobler.

Anbefalinger bliver til lov

Men ifølge Joachim B. Olsen er det mere end blot anbefalinger, som rådet kommer med.

- Man kalder det anbefalinger, men det bliver reelt til lovgivning, siger LA-ordføreren og tilføjer, at personer som nationalbankdirektør Lars Rohde langt fra er uafhængige.

- De har også egne interesser og incitamenter til at komme med de her anbefalinger, siger han.

Stramningerne for realkreditlån

Konkret betyder stramningerne, at realkreditinstitutterne højst må yde 15 procent af alle deres ny lån til boligkøb i Hovestadområdet og Aarhus, hvor kundens gæld overstiger 4 gange husstandens indkomst.

Reglerne gælder kommunerne København, Frederiksberg, Dragør, Tårnby, Albertslund, Ballerup, Brøndby, Gentofte, Gladsaxe, Glostrup, Herlev, Hvidovre, Høje-Taastrup, Ishøj, Lyngby-Taarbæk, Rødovre, Vallensbæk og Aarhus.

Markant stramning

Kritikken kommer efter, at rådet har anbefalet en stramning på markedet for boliglån, der betyder, at realkreditinstitutter og banker skal indskrænke typen af boliglån, der ikke har fast rente og månedlige afdrag.

Ifølge de nye regler, der nu ser ud til at blive lempet, kan mange lånere ikke få et nyt afdragsfrit lån eller flekslån, hvis boligens pris er mere end fire gange husstandens årlige indkomst.

Derfor er det særligt førstegangskøbere, singler og pensionister, der får svært ved at komme ind på boligmarkedet i og omkring storbyerne.

Nye regler stoppet i sidste øjeblik

Reglerne skulle være trådt i kraft den 1. oktober, men fredag inden weekenden satte erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) en stopper for indgrebet og lagde i stedet op til en lempelse af planerne.

Kursændringen fra Brian Mikkelsen kommer tre og en halv måned efter, at han den 19. juni i år fremlagde og forsvarede stramningerne, der var foreslået af Det Systemiske Risikoråd.

I morgen mødes forligspartierne bag realkreditten for at finde en løsning i sagen om de planlagte stramninger.

Kritik fra borgmestre

Joachim B. Olsen er ikke den eneste, der har været ude med kritik i forbindelse med de nye regler.

Fordi de nye låneregler kun gælder for boligkøbere i Aarhus og i Hovedstadsområdet, giver det enorme prisforskelle på boliglån på den ene og den anden side af kommunegrænserne.

Eksempelvis ville en familie ifølge Politiken skulle betale 9600 kroner månedligt for et hus i Ishøj til 2,7 millioner kroner, hvis vel at mærke husstandens indkomst ikke var over 675.000 kroner.

I nabobyen Greve ville det samme hus koste 5700 kroner om måneden på grund af muligheden for variabel rente og afdragsfrihed.

- Det er noget af det mest tåbelige, jeg længe har hørt. Det her kan komme til at betyde, at man som børnefamilie af økonomiske grunde vil slå sig ned uden for det gamle Storkøbenhavn, siger Jesper Würtzen, borgmester i Ballerup Kommune, til TV 2.

Også Ældresagen har luftet sin bekymring ved udsigten til reglerne.

- Nationalbanken skal bare tie stille

Det er ikke første gang, at Joachim B. Olsen er ude at kritisere en nationalbankdirektør.

I juli var det nationalbankdirektør Per Callesen, der faldt i politikerens unåde efter en udtalelse om, at man ikke skulle forvente en vækst i dansk økonomi på mere end to procent.

- At Nationalbanken påstår, at det bare er noget, vi skal vænne os til, det finder jeg meget, meget problematisk. Nationalbanken skal bare tie stille, passe kronekursen og sørge for, at vi har to procents inflation. Slut, sagde Joachim B. Olsen dengang til Børsen.

Den udmelding fik flere af landets førende økonomer til at tage Nationalbanken og Per Callesen i forsvar. Blandt andre Nordeas chefanalytiker, Johnny Bo Jacobsen.

Det samme gjorde Sydbanks cheføkonom, Jacob Graven.

- Det er helt på sin plads, at Nationalbanken blander sig i debatten og giver gode faglige råd til politikerne om den økonomiske politik, sagde han dengang.