Nye regler kan gøre boliglånet dyrere for dig end for naboen

Nye boliglånsregler, der træder i kraft på mandag, giver markante prisforskelle på låneomkostninger afhængig af adressen.

Villaerne ligger på samme gade, og de koster begge 2,7 millioner kroner. Familierne, der gerne vil købe dem, har samme indkomst og økonomi. Alligevel må den ene familie punge ud med 50.000 kroner mere om året i låneomkostninger, fordi huset ligger på den 'forkerte' side af kommunegrænsen.

Det er konsekvensen af nye låneregler, som fra på mandag ændrer situationen markant for tusindvis af boligejere i hovedstadsområdet og i Aarhus.

En ny stramning fra Erhvervsministeriet betyder, at realkreditinstitutter og banker skal indskrænke typen af boliglån, der ikke har fast rente og månedlige afdrag.

Jeg synes det her er noget af det mest tåbelige, jeg længe har hørt

Jesper Würtzen, borgmester i Ballerup Kommune

Med de nye regler kan mange lånere ikke få et nyt afdragsfrit lån eller flekslån, hvis boligens pris er mere end fire gange husstandens årlige indkomst. Derfor er det specielt førstegangskøbere, singler og ældre, der får svært ved at komme ind på boligmarkedet i og omkring storbyerne.

Store prisforskelle

Fordi de nye låneregler kun gælder for boligkøbere i Aarhus og i hovedstadsområdet, giver det enorme prisforskelle på boliglån på den ene og den anden side af kommunegrænserne.

- Jeg synes, det er noget af det mest tåbelige, jeg længe har hørt. Det her kan komme til at betyde, at man som børnefamilie af økonomiske grunde vil slå sig ned uden for det gamle Storkøbenhavn, siger Jesper Würtzen, borgmester i Ballerup Kommune, til TV 2.

Han står ved vejen Bjørnekær, der ligger lige mellem Ballerup Kommune og Egedal Kommune. Fra på mandag skal de huse, der ligger på den side af Bjørnekær, som hører til Ballerup Kommune, finansieres med fastforrentet lån med afdrag, hvis køberen ikke tjener mere end fire gange boligens pris.

Boligkøbere, der investerer i et hus på den anden side af vejen, kan frit vælge flekslån, afdragsfrie lån og andre mere risikable lån.

Forskel på 4000 kroner månedligt

Og det er ikke småpenge, familien sparer ved at vælge huset i Egedal Kommune. Hvis villaen koster 2,7 millioner kroner, og man finansierer det med et realkreditlån med variabel rente med afdragsfrihed i 10 år, skal man af med 5700 kroner om måneden ifølge Politikens beregninger. Gør man det med et fastforrentet lån med afdrag, skal man punge ud med 9600 kroner – altså knap 4000 kroner mere om måneden.

Det er hamrende urimeligt

Steen Christiansen, borgmester i Albertslund Kommune

Borgmesteren i Albertslund Kommune, Steen Christiansen, er heller ikke tilfreds med de nye regler. Albertslund Kommune ligger ligesom Ballerup Kommune som en af yderkommunerne i hovedstadsområdet.

Borgmesteren, Steen Christiansen henviser til, at beboere i nabokommunen, Egedal blot en kilometer væk, ikke rammes af de nye låneregler. Han frygter, at børnefamilier vil søge udenom Albertslund Kommune fremover. Video: Stine Gliese

- Det er hamrende urimeligt, siger han til TV 2 og fortsætter:

- Jeg frygter, at det bliver sværere at tiltrække børnefamilier til kommunen. For når man sidder som børnefamilie og kigger ned i sit husholdningsbudget og opdager, at der er 50.000 kroners forskel på at slå sig ned i Albertslund Kommune og en kommune, der ligger et stenkast herfra, så siger man til sig selv, at man godt kan bruge de 4000 kroner om måneden til noget andet.

Vil undgå boligboble

Målet med de nye, strammere låneregler er at undgå en boligboble i Danmarks to største byer. Priserne er fløjet i vejret de seneste år, og det har givet politikerne og nationalbankdirektør Lars Rohde panderynker. Kvadratmeterprisen på det københavnske boligmarked er steget med 2,2 procent over det seneste kvartal og med 10 procent over det seneste år.

Realkreditinstitutterne er derfor blevet pålagt at skære andelen af variable lån og lån med afdragsfrihed helt ned på 15 procent, og det forventes, at institutterne vælger at tilbyde de lån til de mest attraktive kunder. I dag udgør den type lån omkring 35-40 procent af udlånene i de største realkreditinstitutter, har erhvervsmediet InsideBusiness tidligere skrevet.