Business

Erhvervsminister bløder op på nye regler for boliglån

1. oktober skal nye regler stramme op for usikre boliglån i København og Aarhus. Det ændrer minister nu på.

Efter kritik af nye regler for boliglån vil erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) bløde op, så reglerne indføres gradvist over en længere periode, skriver DR.

- Jeg har noteret mig, at der er udtrykt bekymring for, om styresignalet virker hårdere end tilsigtet, siger Brian Mikkelsen til DR Nyheder.

- Jeg har besluttet mig for, at vi gennemfører det med en trappemodel. Det vil sige, at det bliver ikke indført fra en dag til en anden.

- Vi gør det over en længere periode, så der ikke er en "stop and go"-politik, siger han.

Det fremgår ikke umiddelbart, hvordan trappemodellen skal skrues sammen.

Vil diskutere håndhævelse af reglerne

Brian Mikkelsen vil samtidig mødes med Finansdanmark, der repræsenterer banker og pengeinstitutter, for at diskutere reglerne og håndhævelsen af reglerne, siger han.

Det nye styresignal vedrører en række kommuner i Storkøbenhavn og Aarhus, hvor prisudviklingen er gået stærkt de senere år.

Det hed sig oprindeligt, at realkreditselskaberne skulle nedbringe antallet af lån i disse områder til familier, som optager gæld på fire gange husstandsindkomsten eller mere.

Samtidig skal det ikke længere være muligt for denne gruppe at optage afdragsfri eller variabelt forrentede lån.

Det har vakt bekymring for, om boligmarkedet ville tage et alt for voldsomt dyk, ligesom blandt andet ældre risikerer at blive ude af stand til at låne i friværdien i deres hus.

Utilfredse borgmestre

De nye regler har mødt stor kritik fra flere borgmestre på den københavnske vestegn.

- På den lange bane vil det betyde, at vi får tømt København for folk med helt almindelige indkomster, siger Jesper Würtzen (S), borgmester i Ballerup Kommune, til TV 2.

Han kalder stramningen i reglerne for "noget af det mest tåbelige", han har hørt.

- Jeg er fuldstændig enig i, at vi skal undgå, der kommer en boligboble igen. Men jeg tænker, at det her er en skrivebordsløsning. Man har ikke tænkt på, hvad København er for et område. Det er altså et sammenhængende område, hvor folk bevæger ud og ind over kommunegrænserne, siger han.