Business

Begrænser brugen af populære boliglån - nu skal han forklare sig

Flere partier og parter er utilfredse med, at de ikke blev inddraget i erhvervsministerens beslutning om at stramme udlånskravene til boliger kraftigt

Fra på mandag skærpes reglerne for, hvor god en økonomi boligkøbere skal have for at få adgang til billige boliglån. Men vækst- og erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) undlod at tage flere centrale parter med på råd om beslutningen om det omfattende indgreb i lånereglerne, og det står en række partier uforstående overfor.

- Jeg har i dag bedt om en redegørelse fra ministeren. Så forventer jeg selvfølgelig også, at vi får et møde om det i næste uge, siger Hans Kristian Skibby, erhvervsordfører for Dansk Folkeparti, til TV 2.

Også Joachim B. Olsen, der som erhvervsordfører i Liberal Alliance sidder med i regeringen, ønsker en forklaring og har torsdag bedt ministeren om en udredning.

De nye boliglånsregler kræver, at realkreditinstitutter og banker skal indskrænke typen af boliglån, der ikke har fast rente og månedlige afdrag.

Derfor kan langt de fleste lånere ikke få et nyt afdragsfrit lån eller flekslån, hvis lånet i boligen er mere end fire gange husstandens årlige indkomst. Det går specielt ud over førstegangskøbere, singler og ældre, der får svært ved at komme ind på boligmarkedet i og omkring storbyerne.

Væld af henvendelser

At det især går ud over pensionister, har fået Ældresagen op ad stolen.

- Det er kommet bag på os, og det er kommet bag på mange andre. Vi har fået et væld af henvendelser her i de sidste 3-4 dage, om det virkelig kan være rigtigt. Derfor har vi i går sendt et brev til vækst- og erhvervsminister Brian Mikkelsen og spurgt, om det er en god ide at undtage pensionister fra de her regler, siger Michael Teit Nielsen, underdirektør i Ældresagen.

Hos BRFkredit, som er et af de realkreditinstitutter, som skal forvalte de nye regler, har man talt med Finanstilsynet. Men det har primært begrænset sig til at diskutere nogle af uhensigtsmæssighederne med, hvordan man kan indberette dataene.

- Det er jo ikke sådan, at det har været en klassisk politisk proces med åben høring og lignende, siger Mikkel Høegh, boligøkonom hos BRFkredit.

Stoler på beslutningen

Lisbeth Poulsen, erhvervsordfører for SF, mener, at det er mærkeligt, at de øvrige partier ikke er blevet inddraget i beslutningen. Men hun har til gengæld tiltro til, at Brian Mikkelsen har truffet en passende beslutning.

- Det er en faglig vurdering, der er fortaget, og vi er enige i sigtet. Der er ikke boligboble i hele landet, men vi kan se i nogle områder, at det går lige lovligt stærkt. Derfor har jeg en tillid til, at det er det rigtige snit, der er blevet lagt, siger hun til TV 2.

Erhvervsministeriet sendte d. 19. juni en pressemeddelelse ud, som varsler stramningerne. Anbefalingen om at lave reguleringerne kom fra Det Systemiske Risikoråd, rådgiver om forebyggelse af finansielle risici. 

Efter at have mødt en heftig kritik af de nye regler har Brian Mikkelsen blødt dem op, så reglerne indføres gradvist over en længere periode, skriver DR.