Business

Danskernes formuer slår nye rekorder - så meget er vi blevet rigere

Vores formuer er svulmet op til rekordniveau, og nu er danskerne gode for omkring 2,5 millioner kroner hver.

Der har aldrig ligget så meget guld på danskernes kistebunde, som der gør i dag.

Hver og en af os blev 64.000 kroner rigere i 2016, viser nye tal fra Nationalbanken, og det betyder, at vi i gennemsnit er gode for 1.248.000 kroner.

I det beløb er værdien af penge i banken, værdipapirer og pensionsopsparing fratrukket al vores gæld. Og når vi smider værdien af de hårde mursten - vores boliger - oveni regnestykket, så når nationalbanken frem til en samlet formue per dansker på 2,5 millioner kroner. 

En lønmodtagerfamilie bestående af en elektriker, en sygeplejerske og to børn havde i 2012 185.800 kroner til rådighed. Samme familie har i dag 207.300 kroner at gøre godt med, viser beregninger fra Arbejdernes Landsbank.  

Vi er blevet rigere, men vi ser også ud til at være blevet lidt mere nærige.

Lars Christensen, Markets & Money Advisor

Aldrende befolkning

Velstandsboostet hænger i høj grad sammen med, at en voksende del af befolkningen bevæger sig over i pensionisttilværelsen, forklarer økonomen Lars Christensen fra Markets & Money Advisory. Ældre lever i højere grad af afkastet på deres opsparinger, og det spejler sig formuerne.

- Vi bruger mindre, end vi tjener, og jeg tror, en del af forklaringen er, at vi i gennemsnit bliver ældre. Det har en indflydelse på, at privatforbruget ikke vokser så hurtigt, siger Lars Christensen til TV 2.

Han henviser til, at ældre medborgere ofte skruer lidt ned for forbruget for at sikre, at pengene strækker.

- Vi er blevet rigere, men vi ser også ud til at være blevet lidt mere nærige, siger han. 

Til trods for at tandhjulene i det økonomiske maskineri kører som smurt, så vokser vores formuer hurtigere end økonomien generelt. Det kan også hænge sammen med, at en stor del af afkastet på befolkningens opsparinger kommer fra penge investeret i udlandet, peger Lars Christensen på. Dertil kommer stigende boligpriser, lave renter, lav inflation og stigende aktiekurser generelt. 

Dansk økonomi er på femte år inde i et solidt opsving, og de seneste seks kvartaler er dansk økonomi vokset uafbrudt med en gennemsnitlig kvartalsvækst på 0,7 procent.