Business

39-årige Robert Mærsk Uggla skal forvalte morfars containerdynasti

Han har længe været kronprins i det familieejede A. P. Møller-Mærsk, og nu er Robert Mærsk Uggla så småt begyndt at træde frem i rampelyset.

Den "Hemmelige Arving" og "Mønsterbarnet".

Det er, hvad medierne længe har kaldt Mærsk Mc-Kinney Møllers barnebarn, Robert Mærsk Uggla. Og der findes da heller ikke mange informationer om manden, som ellers længe har været spået kronprins i milliardkoncernen, A. P. Møller-Mærsk.

Men nu er Robert Uggla altså efterhånden trådt helt ind i rampelyset, efter at han sidste år blev chef i moderselskabet A. P. Møller Holding med det direkte ansvar for forvaltningen af Mærsk-formuen.

Tirsdag talte den blot 39-årige fremadstormende boss så offentligt i forbindelse med Dansk Industris topmøde. Noget som han ellers ikke har gjort meget af endnu.

Vil hjælpe Afrika

Fra talerstolen gjorde Uggla det klart, at mens A.P. Møller-Mærsk er igang med en strømlining, skal det bagvedliggende A.P. Møller Holding sprede sine investeringer. Og ambitionerne er ikke små. Heller ikke på Afrikas vegne.

I august lancerede holdingselskabet nemlig kapitalfonden A.P. Møller Capital, som i første omgang vil investere op imod 1 milliard dollar i afrikanske infrastrukturprojekter.

- Uanset om du er topchef hos Mærsk, borgmester i København eller borger i Skandinavien, bør vi alle bekymre os om Afrika, sagde Robert Uggla tirsdag om beslutningen og pegede på, at flygtningestrømmene over årene kan blive endnu større i takt med, at befolkningen i Afrika vokser.

- I A. P. Møller Holding tror vi virkelig på, at vi kan gøre en positiv forskel med investeringerne i infrastrukturen i Afrika og samtidig skabe et rimeligt afkast, lød det.

En finansiel filantrop

Beslutningen om at investere i Afrika høster anerkendelse hos blandt andet Jens Christian Hansen, der er erhvervskommentator ved Berlingske Business og har skrevet flere bøger om Mærsk-koncernen. Han kalder Robert Uggla for modig og risikovillig.

- Han blander finansiel drift og filantropi. Det er i hvert fald lidt det, han kaster sig ud i ved at snakke om flygtningestrømme, siger Jens Christian Hansen.

Der er da også lang tradition for velgørende støttedonationer i Mærsk-fondene. Mærsk Mc-Kinney Møller donerede blandt andet Operaen til københavnerne.

Alligevel mener erhvervskommentator Jens Christian Hansen, at Mærsk-barnebarnet adskiller sig fra sine forgængere.

- Hvis der blev en krone tilbage ved årets slutning, ville de gerne give den til samfundet. Men Robert Uggla tager den længere ved at ville investere i noget, der gør det godt nu. For eksempel med de her Afrika-investeringer, siger han.

Skal løfte en legendes arv

Robert Uggla skal balancere på skuldrene af sine forfædre, heriblandt sin morfars, den afdøde Mærsk Mc-Kinney Møller. En mand, der ved utallige lejligheder er blevet kaldt Danmarks største erhvervsmand.

Mærsk Mc-Kinney Møller byggede A. P. Møller-Mærsk op, efter at han sammen med sin far, skibsredder Arnold Peter Møller, havde lagt kimen til det, der skulle blive én af Danmarks største milliardmaskiner. Frem til 2003 sad han som 90-årig som formand for to af koncernens fonde.

Barnebarn Robert Mærsk Møller skal nu forsøge at løfte morfar-Mærsks livsstykke videre. Og den forholdsvist ukendte mand gjorde god figur, da han tirsdag indtog talerstolen på DIs topmøde, lyder det fra erhvervskommentator Jens Christian Hansen:

- Jeg synes, han gjorde et godt indtryk. Han har styr på historien og på virksomheden.

Ifølge ham er det også netop i positionen som chef for A. P. Møller Holding, at morfarens ånd skal videreformidles. Det er her, man lægger kursen.

- At værne om navnet, kulturen og ånden er jo det, der skal udspringe fra Holding og fra de aktiviteter, man laver i Holding, siger Jens Christian Hansen, erhvervskommentator Berlingske Business.

Den Hemmelige Arving

Robert Mærsk Uggla er født og opvokset i Sverige qua sin svenske far Gustav Peder Hansson. Moren, Ane Mærsk Mc-Kinney Uggla, er datter af Mærsk Mc-Kinney Møller. Hun sidder som formand for to af koncernens store fonde.

Familien Mærsk har i årevis levet i ubemærkethed. Det gælder også for "Den Hemmelige Arving". Livet under radaren betyder, at der ikke er meget at berette om Robert Uggla som privatperson. Men hans hidtidige karriere taler dog sit tydelige sprog.

Robert Uggla startede hos Mærsk i 2004, og herefter er det kun gået en vej for den 39-årige arving - nemlig opad. Han har blandt andet været landechef for Mærsk i Dubai, og i en alder af blot 33 år blev han chef for datterselskabet Svitzer.

Nu sidder han så øverst i A. P. Møller-Mærsks pengtank.

Privat er Robert Mærsk Uggla gift med den svenske jurist Paola Konopik. Parret blev gift i København i 2007, og det var samtidig første gang, at den danske presse fik billeder af "Den Hemmelige Arving".

Morfars store ønske

Da Mærsk Mc-Kinney Møller i 2003 sagde farvel til sine formandsposter, udstak han samtidig en retning for fremtiden. Ønsket var, at endnu en i familien skulle drive koncernen videre.

- Den grundlæggende slægt bør ikke glemmes. Den har historisk før og fra starten styrket foretagendet. Gør det stadig og vil vedblive at gøre det, sagde 'Hr. Møller' dengang.

Heldigvis fattede både Robert Uggla og storebror Johan Uggla interesse for virksomheden, men Mærsk Mc-Kinney Møller instruerede efter sigende sine folk i, at børnebørnene ikke måtte springe foran i køen. Det var talentet, der skulle bære dem frem og måske en skønne dag helt op på de øverste korridorer hos A. P. Møller-Mærsk.

Mange rettede senere hen øjnene mod Robert Mærsk Uggla som nøglen til at genopfinde Mærsk-Gruppen. Det er den opgave, der ligger foran ham nu.