10.000 danskere kan blive ramt af aflysninger: - Det er en pinlig situation, Ryanair er havnet i
Det irske lavprisselskab aflyser flyafgange, hvilket vil påvirke op mod 10.000 danske flypassagerer.
'Always getting better'.
Sådan lyder det irske lavprisselskab Ryanairs slogan.
Noget tyder på, at flyselskabet, der er Europas største med 126 millioner forventede passagerer i år, har godt brug for at leve op til netop de ord i disse dage.
Ryanair aflyser omkring 2100 afgange over de næste seks uger. Samtidig overvejer selskabet at tvinge 500 af sine piloter til at aflyse planlagt ferie for at undgå flere aflysninger. Der er nemlig ikke nok ledige piloter til at sikre driften i september, oktober og november.
Det har flyselskabets topchef, Michael O'Leary, udtalt på Ryanairs årlige generalforsamling torsdag.
10.000 danskere påvirkes
Aflysningerne betyder, at flere hundredetusinde passagerer, der har købt billet hos Ryanair, får meldinger om, at deres fly er aflyst. Omkring 10.000 af disse er danskere.
Ifølge mediet check-in.dk aflyses 60 afgange til og fra Københavns Lufthavn som led i Ryanairs problemer med at få afholdt ferie for deres piloter.
Det er en pinlig situation, Ryanair er endt i, siger den danske flyjournalist Henrik Baumgarten.
- Ryanair skal få noget mere styr på sit selskab og sin organisation. De er i gang med at finde nye transportløsninger for de berørte passagerer. Nogle prøver de at ombooke til andre Ryanair-fly, andre, siger Ryanair, får pengene igen. Men ifølge EU's regler om "nægtet ombordstigning" inden for kort tid før afgang, så skal man tilbyde passagerer et andet fly for at komme frem til destinationen, siger Henrik Baumgarten til TV 2.
Piloter afviser kontant tilbud
Ifølge Michael O'Leary skal omkring 500 af selskabets 4200 piloter holde fire ugers ferie i oktober.
Ryanair-topchefen tilbød ifølge det britiske medie The Guardian onsdag selskabets piloter en bonus på 12.000 britiske pund eller 100.000 kroner for at droppe deres ferie i den kommende tid. Tilbuddet var gældende for piloter hos Ryanairs baser i London Stansted, Dublin, Frankfurt og Berlin.
Ifølge avisen har piloterne dog siden afvist tilbuddet.
Ryanair: Alle berørte kunder får mail
Ryanair har oplyst, at alle berørte passagerer har fået besked via e-mail, hvis deres fly er blevet aflyst. Alle berørte kunder vil også få besked om alternative afgange og deres muligheder for refusion og kompensation, skrives der i en pressemeddelelse.
Det irske lavprisselskab siger selv, at antallet af berørte passagerer samlet set er 315.000.
Aflysningerne har også betydning for antal fly i luften. Samlet sætter lavprisselskabet 10 ud af 400 fly på jorden frem til den 31. oktober.
- Mens flere end 98 procent af vores kunder ikke vil blive påvirket af disse aflysninger de kommende seks uger, giver vi vores uforbeholdne undskyldning til de kunder, hvis rejse vil blive forstyrret, og forsikrer dem, at vi vil gøre vores yderste for at sikre, at vi kan booke dem om til andre flyafgange på samme dag eller den efterfølgende dag, siger topchef Michael O'Leary ifølge flere medier.
Kommunikationen er gået fuldstændig galt
Alle aflyste flyvninger kan ses på Ryanairs hjemmeside. Dette omfatter også Ryanairs flyvninger på ruter til lufthavnene i København, Billund, Aarhus og Aalborg.
Den danske flyjournalist Henrik Baumgarten vurderer, at den prekære situation, Ryanair har sat sig selv i, vil give lavprisselskabets - og ikke mindst frontfiguren Michael O'Learys - kritikere yderligere vind i sejlene.
- Ryanairs koncernchef er jo en underholdende person. Han mener, at alle andre er idioter og imbecile. Andre folk i lufthavne, EU og andre luftfartsselskaber ved ikke noget om luftfart, det er faktisk kun ham, der gør det. Så mange sidder måske og godter sig lidt på et eller andet niveau over, at Ryanair er kommet i fedtefadet, siger Henrik Baumgarten.
Erhvervskommentator Leif Beck Fallesen mener ligeledes, at Ryanair står i en pinlig situation. En situation, der mest af alt er udtryk for "utrolig dårlig ledelse".
- Michael O'Learys kommunikation er jo gået fuldstændig galt. Han har udsendt en undskyldning, som ingen har taget alvorligt. Hverken kunderne eller piloterne. Det er en helt enestående situation. Ryanair har jo været kongen af lavprisselskaberne, og for et par år siden målte både SAS og Norwegian sig op imod dem. De var uopnåelige, siger han.
- Det, det er ved at ske i øjeblikket, er, at Ryanair er ved at nå en grænse. De har kørt lavprismodellen fantastisk hårdt. Men nu betaler de måske ikke deres personale, og især piloterne, nok. Piloterne kan gå over til Norwegian, hvor de kan få bedre løn og bedre forhold, siger Leif Beck Fallesen til TV 2.