Business

Konkurstruet legetøjsgigant kan komme styrket ud af krise

Legetøjsgiganten har mulighed for at slippe af med den milliardregning, der år efter år har ædt overskuddet.

Vægten af den milliardgæld, som har tynget Toys ’R’ Us i tolv år, fik i går den amerikanske legetøjsgigant til at søge om konkursbeskyttelse under den amerikanske konkurslovs kapitel 11.

Men det var muligvis også det, der skulle til for at slippe fri fra den spændetrøje, som selskabet har været klemt inde i i årevis, lyder det fra både eksperter og virksomheden selv.

Det er nemlig svimlende rentebetalinger på op mod tre milliarder kroner årligt, der år efter år har slugt det driftsoverskud, som Toys ’R’ Us tjent på legetøjssalget. 

- Det giver meget god mening (at søge om konkursbeskyttelse, red.), hvis Toys ’R’ Us ikke er i stand til at betale regningerne. Hvis driften i sig selv giver et positivt resultat, så kan der være størst værdi for kreditorerne i at bevare driften i stedet for at lukke det hele, siger Ulrik Rammeskow Bang-Pedersen, professor i konkursret på Københavns Universitet, til TV 2.

Begyndelsen på en ny æra

Den amerikanske konkurslovs kapitel 11 giver virksomheder, der balancerer på kanten af konkurs, mulighed for at foretage omstruktureringer og holde butikkerne åbne. Det sker delvist uden om kreditorerne, som står til at miste flere af de milliarder, de har lagt i biksen.

- Dagen markerer begyndelsen på en ny æra for Toys ’R’ Us, hvor vi forventer, at de finansielle begrænsninger, som har holdt os tilbage, vil blive adresseret på en langtidsholdbar og effektiv måde, sagde Dave Brandon, administrerende direktør for Toys ’R’ Us, i en pressemeddelelse i forbindelse med konkursbegæringen.

Min personlige holdning er, at det vil styrke koncernen

Søren Torp Laursen, adm. direktør for Top-Toy, der driver Toys 'R' Us-butikker i Norden

Fordi Toys ’R’ Us svømmer i gæld, har selskabet de seneste år været i en konstant refinansieringstrance uden at kunne fokusere på at komme den stigende konkurrence fra koncerner som Amazon og Walmart til livs. Det påpeger Charlie O’Shea, Moody’s detailchefanalytiker, over for CBS News.

Ved at lave en rekonstruktion kan Toys ’R’ Us få luft i budgettet til at kæmpe på lige fod med rivalerne om legetøjskunderne.

Danske butikker undviger krise

Den danske virksomhed Top-Toy, der driver Toys ’R’ Us-butikker i Norden under en licensaftale med det nu konkursbegærede amerikanske selskab, ser også konkursbegæringen under kapitel 11 som et skridt i den rigtige retning.  

- Der er altid en risiko for, at tingene kan udvikle sig negativt, for det er ikke en ideel situation, som Toys ’R’ Us i USA står i, men min personlige holdning er, at det vil styrke koncernen. Mit perspektiv er, at de har en okay forretning på salg af legetøj. Når den gældsbyrde, de får refinansieret, fjernes, kommer de formentlig til at stå stærkere end tidligere, siger Søren Torp Laursen, administrerende direktør for Top-Toy, til TV 2.

Top-Toys nordiske forretning er hverken juridisk og økonomisk knyttet til den amerikanske moderkoncern, og de to selskaber er derfor ikke i samme vogn .

- Så kan man spørge, om der er en brand-effekt? Det tror vi faktisk heller ikke, der er, siger Søren Torp Laursen.

Mens den amerikanske legetøjsforhandler Toys ’R’ Us balancerer på randen af konkurs, åbner den danske pendant varehuse i flæng.

- Vi åbner i Herning i næste uge og på Island i morgen. Og vi har adskillige, der åbner på den her side af jul. For eksempel har vi en ny på vej i Køge, siger direktøren.  

Vi er opmærksomme på situationen med Toys ’R’ Us.

Legos presseafdeling

Meget på spil for Lego 

Nogle få legetøjsleverandører har slået på tråden hos Søren Torp Laursen for at høre, om konkursbegæringen ville få konsekvenser for den danske forretning. Hvor det ikke har været tilfældet i Danmark, har leverandørerne til gengæld fået sig en solid forskrækkelse i USA.

Inden for en uge i kølvandet på rygterne om en snarlig konkurs hos Toys ’R’ Us nægtede 40 procent af leverandørerne at levere legetøj uden kontant betaling ifølge Bloomberg. Legos ærkerivaler Mattel og Hasbro sælger omkring 10 procent af deres legetøj gennem Toys ’R’ Us, skriver Fortune, og Lego holder også selv et vågent øje.

- Vi er opmærksomme på situationen med Toys ’R’ Us, og vi vil fortsætte vores dialog med dem i denne periode for at sikre, at der nås frem til en optimal løsning, skriver Legos presseafdeling i en e-mail.

Tilbage står kreditorerne, der står til at sluge et milliardtab på Toys ’R’ Us konkurstaktik. Den enorme gæld stammer tilbage fra 2005, hvor tre Wall Street-selskaber læssede milliardgælden på legetøjsvirksomheden, da de købte det dengang børsnoterede selskab.

Hvis Toys ’R’ Us får bevilget konkursbeskyttelsen, kan kreditorerne sandsynligvis slå en streg over de omkring otte milliarder kroner, som de har investeret i koncernen.