Business

Fem måneders arbejde sikrer fyret øl-boss 15 millioner

Jesper B. Jørgensen nåede mindre end et halvt år i toppen af Royal Unibrew, men bryggeriet sender ham afsted med et flot håndtryk.

Aktierne i landets andetstørste bryggeri, Royal Unibrew, falder i dag efter nyheden om, at topchefen er strittet ud efter godt fem måneder på posten.

Der er tale om den erfarne øl-erhvervsmand Jesper B. Jørgensen, der var udset til at løfte arven fra den mangeårige succes-direktør Henrik Brandt.

Sådan skulle det ikke gå.

At være topchef er hårdt arbejde, men man bliver også betalt for at påtage sig en risiko

Per Hansen, investeringsøkonom Nordnet

Sent i aftes fortalte bryggeriet og bestyrelsesformand Kåre Schultz overraskende, at Jesper B. Jørgensen stopper med øjeblikkelig virkning til fordel for hollandske Johannes Savonije.

Investeringsøkonom: Får omkring 15 millioner

Med sig ud af døren får Jesper B. Jørgensen et flot gyldent håndtryk, vurderer Per Hansen, investeringsøkonom hos Nordnet.

- Et samlet vederlag på 15 millioner med en 2 års opsigelse, er ikke et urealistisk estimat på udgangen på hans korte flirt med Royal Unibrew på lidt under 6 måneder, skriver han i en mail til TV 2.

- At være topchef er hårdt arbejde, men man bliver også betalt for at påtage sig en risiko.

Jesper B. Jørgensen startede 1. april og nåede dermed mindre end seks måneder i direktørstolen.

Kulturproblemer

Han blev hentet fra en ledende stilling i det tyske selskab Knauf, og inden da havde han blandt andet været landechef for Carlsberg i Danmark.

De indgående erfaring inden for ølmarkedet kunne dog ikke opveje for, at Jesper B. Jørgensens ledelsesstil ikke matchede Royal Unibrews, siger formand Kåre Schultz.

- Vi har en meget flad struktur med en meget direkte ledelsesstil. Meget kundeorienteret. Meget hands-on. Meget action-orienteret. Og det passer ikke godt med den ledelsesstil, som Jesper har, siger han til TV 2.

- Derfor har vi simpelthen konstateret, at det er bedre, at vi går hver til sit, fortsætter Kåre Schultz, der også er på vej ud som formand, da han skal til Israel og være direktør for medicinalkæmpen Teva.

Fra truet til optur

Royal Unibrew, der ejer bryggerierne Albani, Faxe, Maribo Bryghus og Ceres, har hovedkvarter i Faxe på Sjælland.

Selskabet var truet af konkurs under finanskrisen, men den tidligere direktør Henrik Brandt formåede gennem en omfattende turn around at gøre Royal Unibrew til en solid forretning.

Bryggeriets aktiekurs er siden bunden steget over 1000 procent og antallet af ansatte er vokset til flere end 2300.

Selskabets markedsværdi ligger i dag på 16,8 milliarder kroner.