Business

Dansk stjerneskud indrømmer dårlig ansættelse: - Har aldrig set mig bedre end gennemsnittet

Kåre Schultz forlader ved udgangen af året sin post som bestyrelsesformand i Royal Unibrew. Men inden da, har han fyret direktør Jesper Jørgensen efter kun 5 måneder. Ida Guldbæk Arentsen / Scanpix Denmark

En af landets største erhvervsprofiler, Kåre Schultz, fyrede i går direktøren i Royal Unibrew. Og det gør ikke Schultz' eftermæle bedre, siger han.

Den fyrede direktør Jesper Jørgensen passede ikke ind i bryggerikoncernen Royal Unibrew. Så kontant lyder det fra selskabets formand, Kåre Schultz, efter at det i går kom frem, at virksomheden har fyret den administrerende direktør efter blot fem måneder på posten.

Det skyldes, at hans ledelsesstil simpelthen ikke har passet ind i vores kultur hos Royal Unibrew.

Kåre Schultz, formand i Royal Unibrew

Kåre Schultz er lige nu en af de absolut største navne i dansk erhvervsliv. Noget man senest så, da han med sit jobskifte til den israelske medicinalvirksomhed Teva fik virksomhedens værdi til at stige med 24 milliarder kroner på en enkelt dag.

Ønsker ikke et plettet eftermæle

Ved siden af livet som en succesfuld direktør i medicinalbranchen er han også bestyrelsesformand i bryggerikoncernen Royal Unibrew. Og her må han indse, at hans tid som formand ikke udelukkende har været et succesridt, efter at ansættelsen af Jesper Jørgensen, som han havde ansvaret for, ikke ramte plet.

Derfor har han også skyndt sig at skille sig af med direktøren og sat en ny ind, forklarer Per Hansen, der er investeringsøkonom i Nordnet.

- Kåre Schultz ønsker ikke at få plettet sit eftermæle med hensyn til, at det var ham som ansatte en direktør, der ikke passede ind i Royal Unibrew på lidt længere sigt. (…) Det her er altså bare benhård Kåre Schultz-eksekvering, skriver Per Hansen i en mail til TV 2.

Trods en hård eksekvering, så huer det langt fra Kåre Schultz, at han har måttet fyre den direktør, som han fik ansat, efter bare fem måneder.

- Det er rigtig ærgerligt. Det synes både han og jeg. Det skyldes, at hans ledelsesstil simpelthen ikke har passet ind i vores kultur hos Royal Unibrew. Vi har en meget flad struktur med en meget direkte ledelsesstil. Meget kundeorienteret. Meget hands-on. Meget action-orienteret. Og det passer ikke godt med den ledelsesstil, som Jesper har. Derfor har vi simpelthen konstateret, at det er bedre, at vi går hver til sit, siger Kåre Schultz.

Kan man se det allerede efter mindre end et halvt år?

- Ja det kan man altså godt. Forestil dig, at man skifter håndboldhold eller skifter skoleklasse, og så mærker man hurtigt, om man har nogle gode kammerater der, hvor man er kommet hen. Passer man godt ind eller gør man ikke? Det kan man mærke ret hurtig, tror jeg. Det er jo noget psykologi, som det desværre er meget svært at vurdere, før folk er i jobbet. Og det er en af de grunde til, at en del rekrutteringer faktisk går galt, fordi man ikke rigtig kan vurdere det, før folk er i jobbet.

Jeg har aldrig anset mig som bedre end gennemsnittet til at rekruttere, og det er hermed så også bevist.

Kåre Schultz, formand i Royal Unibrew

Men det er ikke mere end et par uger siden, at vi talte med Jesper Jørgensen, som sagde, at han gik meget ydmygt til opgaven i forhold til at efterfølge Henrik Brandt, der har været så stor en succes i Royal Unibrew. Viser det her, at det simpelthen bare er umuligt at komme efter så dygtig en direktør som Henrik Brandt?

- Nej det tror jeg bestemt ikke, det er. Men det kan godt være, at det er sværere at komme efter en person, der har gjort det rigtig godt i mange år, end det er at komme efter en person, der har efterladt en hel masse problemer. Det siger jo noget om den situation, man overtager, og at der kan være nogle udfordringer i det. Men jeg tror nu ikke, at det har noget med det at gøre. Jeg tror simpelthen, at det har noget at gøre med psykologiske faktorer, som er meget svære at bedømme på afstand, og som man først kan vurdere, når man er i situationen, siger Kåre Schultz.

Jesper B. Jørgensen tiltrådte som øverste direktør i bryggeriet Royal Unibrew d. 1. april. Nu, efter godt 5 måneder, er han fortid i virksomheden.

Hvordan skal investorerne se på det her? For nu er det så deres driftsdirektør (Hans Sevnoije, red.) i selskabet, der kommer op og bliver øverste direktør. Det ligner jo en, der blev forbigået, da I først var ude og hyre Jesper Jørgensen i stedet for?

- Ja, nu er det sådan, at i tilfældet med Hans Savonije var der en personlig situation i hans privatliv, som gjorde, at det ikke var relevant for et år siden, og som gør, at det passer godt nu. Han har delvist haft bopæl i udlandet og har familie i udlandet, og det er så et forhold, som nu har ændret sig, således at han kan tage jobbet på fuld tid.

Vil det sige, at Hans Savonije faktisk også havde været med i opløbet i forhold til at blive chef for Royal Unibrew, hvis der ikke havde været nogle private årsager, dengang i var ude og lede efter, hvad der så blev Jesper Jørgensen?

- Ja, sådan kan du godt se på det. Men det var jo så ikke tilfældet.

Hvordan vil du se på det her i forhold til dit eftermæle? Du er jo ved at rykke til Israel til Teva i øjeblikket. Og nu kommer der endnu en meget overraskende handling fra dig ved at fyre en direktør, I netop har ansat i Royal Unibrew. Er det her på plus eller på minussiden?

- Det er da altid ærgerligt, så det kan da aldrig tælle på plussiden. Men samtidig vil jeg sige, at min erfaring gennem mange år viser, at når man rekrutterer eksternt, så er der en succesrate på omkring 50 procent, når det gælder topposter, og jeg har aldrig anset mig bedre end gennemsnittet til at rekruttere, og det er så hermed også bevist. Så det er da ikke noget, der tæller på plussiden. Omvendt synes jeg, at det er professionelt, at man tager bestik af situationen og så får ændret den, således at man ikke fortsætter med en konstruktion, der ikke fungerer optimalt.

Forventer du så også at 50 procent-raten kommer til at holde nu, og at Hans Sovenije vil være den rigtige mand til at føre Royal Unibrew videre?

- I tilfældet med Hans Sovonije er det jo en intern forfremmelse, og risikoen der er selvfølgelig væsentligt mindre i og med, at han kender firmaet ud og ind. Han har været med til at bygge den succes, der er blevet bygget op sammen med Henrik Brandt og Lars Jensen over de sidste otte år. Så der vil jeg anse risikoen for at være meget, meget mindre, siger Kåre Schultz.

Med udsigten til sit direktørjob i israelske Teva, stopper Kåre Schultz som bestyrelsesformand i Royal Unibrew ved udgangen af året.