Politisk hårdknude får bilsalget til at bremse hårdt op
Antallet af biler, som danskerne har købt i denne måned, er savet over. Forhalede politiske forhandlinger får skylden.
De politiske forhandlinger om en ny registreringsafgift går i dag ind i sin fjerde uge - og imens er bilsalget bremset hårdt op.
Nye tal fra De Danske Bilimportører viser, at salget foreløbig er dykket hele 43 procent i september måned sammenlignet med samme periode sidste år.
En bred skare af politikere på tværs af partier er enige om, at afgifterne på bilerne skal skæres. Men de er langt fra enige om, hvordan det skal gøres.
Regeringen vil sænke registreringsafgiften til 100 procent for alle biler. Men blandt andre Dansk Folkeparti ønsker et helt nyt system, hvor de mest sikre og miljøvenlige biler slipper billigst.
Fordi danskerne har udsigt til at spare penge ved at vente med at købe den nye bil, venter de med investeringen, til der er en afklaring.
Den opbremsning er bilindustrien ikke begejstret for.
- Jeg tror, at autoforhandlerne har sendt folk på afspadsering, og der vil ikke gå lang tid, før næste skridt er, at man fyrer folk. Og det er ikke kun hos forhandlerne i butikkerne, at det her har en indflydelse, det har det faktisk også ude på værkstederne, hvor tingene også går i stå. Så branchen som sådan er hårdt ramt, siger Gitte Seeberg, der er administrerende direktør i AutoBranchen Danmark.
Det var ellers regeringens ambition at lande en hurtig aftale, da den fremlagde sit forslag til nye registreringsafgifter.
- Jeg ved godt, at lige så snart der bliver snakket biler, så bliver der stille. Og derfor vil det også være vigtigt, at det her bliver afklaret meget hurtigt, lød det således fra statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) den 28. august.
Uenighed om afgiftmodel
I dag udgør registreringsafgiften for personbiler 105 procent af bilens afgiftspligtige værdi op til 109.000 kroner og 150 procent af værdien derover.
Registreringsafgiften på biler er blevet sænket ved de seneste to finanslove. Hvis det står til regeringen, skal der fremover blot være én sats, og den skal være på 100 procent, som vil medføre, at særligt store og dyre biler bliver markant billigere.
Dansk Folkeparti plæderer for, at man i stedet inddrager en række kriterier som sikkerhed, og hvor meget bilen påvirker miljøet, i beregningen af registreringsafgiften.
Det hører også med til historien, at bilsalget over de seneste år er steget støt. Derudover har man i kølvandet på tidligere bilafgift-forhandlinger set en slags ketchupeffekt, hvor de danskere, som har ventet med at købe bil, pludselig står nede foran skranken hos bilforhandlerne med tegnebogen fremme.