Nationalbanken opjusterer vækstskøn - og sender advarsel til politikerne

Nationalbanken fastslår, at det igangværende opsving er solidt. Samtidig advarer Nationalbanken mod overophedning.

I en ny analyse af dansk økonomi lyder Nationalbankens vækstskøn for 2017 nu på 2,3 procent. Samtidig ventede banken i marts en vækst i bruttonationalproduktet, BNP, på 1,6 procent.

Men hos nationalbankdirektør Lars Rohde vejer et advarselsflag.

For selv om Nationalbanken kalder opsvinget for solidt og godt afbalanceret, så er det vigtigt at undgå, at økonomien overophedes:

- I de kommende år, hvor dansk økonomi er i en højkonjunktur, bør finanspolitikken ikke skubbe yderligere til efterspørgslen, men tværtimod medvirke til, at udviklingen ikke går meget stærkere, end der er kapacitet til, siger Lars Rohde til  TV 2.

Også pæn vækst i de kommende år

Også i de kommende år forventer Nationalbanken en pæn vækst herhjemme.

I 2018 og 2019 ventes således en vækst på henholdsvis 1,8 og 1,7 procent.

- Vi har tidligere set, at overophedning af økonomien kan komme kraftigt og pludseligt, når der er højkonjunktur. Regeringen bør være forberedt på at kunne iværksætte en finanspolitisk opstramning med henblik på at dæmpe væksten i efterspørgslen, siger Lars Rohde.

Med højere vækst vil der også komme større pres på produktionskapaciteten, og det vil samtidig skabe grobund for flaskehalse på arbejdsmarkedet, hvor Lars Rohde advarer om risikoen for, at det bliver vanskeligere for virksomhederne at skaffe den rette arbejdskraft.