Realkreditinstitut vil tilbyde afdragsfrihed i 30 år

Realkredit Danmark vil med en ny l√•ntype, der springer gr√¶nsen for afdragsfrihed, fors√łge at kapre kunder fra konkurrenterne.

I stedet for bare 10 √•r med afdragsfrihed p√• boligl√•net, bliver det nu muligt at nyde afdragsfriheden i hele 30 √•r. 

Det s√łrger Realkredit Danmark for med et nyt l√•neprodukt, der skal give mere √łkonomisk luft under vingerne til de boligejere, der allerede er solidt polstret - ikke mindst pensionister. 

Der er ogs√• folk, der har f√•et en betydelig friv√¶rdi med √•rene, og hvis du er lidt oppe i √•rene, s√• er der ingen grund til at g√• og afdrage. 

Curt Liliegreen, direkt√łr for Bolig√łkonomisk Videncenter

Samtidig vil Realkredit Danmark g√łre det muligt at skrue p√• knapperne for, hvor meget man afdrager og ikke afdrager uden at skulle oml√¶gge l√•net. 

- Jeg tror faktisk, at mange seniorer har den holdning, at de har betydelige pensionsordninger, og de √łnsker ikke at v√¶re fuldst√¶ndig g√¶ldfri. De vil gerne have en robust √łkonomi, men de √łnsker ogs√• at kunne bruge en del af den friv√¶rdi, de har i boligen, til at sikre deres pensionisttilv√¶relse med, siger Carsten N√łddebo Rasmussen, adm. direkt√łr for Realkredit Danmark, til TV 2. 

Ingen grund til at afdrage

L√•net udfylder et tiltr√¶ngt behov i markedet, mener Curt Liliegreen, direkt√łr for Bolig√łkonomisk Videncenter. Mange har v√¶ret n√łdt til at oml√¶gge deres afdragsfrie l√•n efter 10 √•r for igen at kunne opn√• afdragsfrihed. 

- For nogle mennesker er det en god id√© at afdrage. Men der er ogs√• folk, der har f√•et en betydelig friv√¶rdi med √•rene, og hvis du er lidt oppe i √•rene, s√• er der ingen grund til at g√• og afdrage, siger han til TV 2. 

Det nye l√•n er et udtalt tegn p√•, at tiltr√¶ngt konkurrence mellem realkreditinstitutterne intensiveres. I en nylig rapport konkluderede Konkurrencer√•det, at realkreditmarkedet lider under mangel p√• konkurrence til skade for forbrugerne. 

- Vi har klassens fr√¶kke dreng, Jyske Bank, som har kapret en del kunder med deres prioritetsl√•n. P√• et eller andet tidspunkt skulle man d√¶mme op for den √łgede konkurrence, og det kommer nu, siger Curt Liliegreen. 

Nu positionerer Realkredit Danmark sig alts√• for at kapre nogle af kunderne tilbage. Rent taktisk er det ogs√• snedigt at rette sig mod de velst√•ende kunder, der har en formue, de eksempelvis skal have hj√¶lp til at investere. 

Kundekrig på vej

Carsten N√łddebo Rasmussen l√¶gger ikke skjul p√•, at der er lagt op til at erobre nogle af rivalernes kunder. 

- Det vigtige for mig er, at vores kunder f√•r det rigtige produkt for dem, og s√• h√•ber jeg selvf√łlgelig ogs√• p√•, at det her er s√• l√¶kkert, at nogle af vores konkurrenters kunder f√•r lyst til at h√łre lidt mere om det, siger han. 

Afdragsfrihed tr√¶kker tr√•de tilbage til f√łr finanskrisen, hvor flere mener, at muligheden for afdragsfrihed var med til at puste boligboblen yderligere op.

Curt Liliegreen mener dog ikke, at Realkredit Danmarks nye l√•ntype kan sende et forkert signal til markedet. 

- Det v√¶sentlige er, at realkreditinstitutterne ikke begynder at konkurrere p√• risikovurdering, og der er vi i en noget anden situation i dag, fordi vi har indf√łrt strammere kreditvurderingsregler, siger han. 

Realkredit Danmarks nye l√•n: 

  • Boligl√•net er et rentetilpasningsl√•n med navnet Flexlife, hvor rentetilpasningens l√¶ngde kan √¶ndres undervejs.
  • Boligejeren kan maksimalt l√•ne 75 procent af boligens v√¶rdi mod de almindelige 80 procent i dag.
  • Kravet er, at l√•net betales gradvist ned til 60 procent - men undervejs kan boligejeren selv tage afdragsfri pauser.
  • Herefter kan boligejeren i princippet sidde afdragsfrit - eksempelvis i hele pensionistlivet.