Business

Realkreditinstitut vil tilbyde afdragsfrihed i 30 år

Realkredit Danmark vil med en ny låntype, der springer grænsen for afdragsfrihed, forsøge at kapre kunder fra konkurrenterne.

I stedet for bare 10 år med afdragsfrihed på boliglånet, bliver det nu muligt at nyde afdragsfriheden i hele 30 år. 

Det sørger Realkredit Danmark for med et nyt låneprodukt, der skal give mere økonomisk luft under vingerne til de boligejere, der allerede er solidt polstret - ikke mindst pensionister. 

Der er også folk, der har fået en betydelig friværdi med årene, og hvis du er lidt oppe i årene, så er der ingen grund til at gå og afdrage. 

Curt Liliegreen, direktør for Boligøkonomisk Videncenter

Samtidig vil Realkredit Danmark gøre det muligt at skrue på knapperne for, hvor meget man afdrager og ikke afdrager uden at skulle omlægge lånet. 

- Jeg tror faktisk, at mange seniorer har den holdning, at de har betydelige pensionsordninger, og de ønsker ikke at være fuldstændig gældfri. De vil gerne have en robust økonomi, men de ønsker også at kunne bruge en del af den friværdi, de har i boligen, til at sikre deres pensionisttilværelse med, siger Carsten Nøddebo Rasmussen, adm. direktør for Realkredit Danmark, til TV 2. 

Ingen grund til at afdrage

Lånet udfylder et tiltrængt behov i markedet, mener Curt Liliegreen, direktør for Boligøkonomisk Videncenter. Mange har været nødt til at omlægge deres afdragsfrie lån efter 10 år for igen at kunne opnå afdragsfrihed. 

- For nogle mennesker er det en god idé at afdrage. Men der er også folk, der har fået en betydelig friværdi med årene, og hvis du er lidt oppe i årene, så er der ingen grund til at gå og afdrage, siger han til TV 2. 

Det nye lån er et udtalt tegn på, at tiltrængt konkurrence mellem realkreditinstitutterne intensiveres. I en nylig rapport konkluderede Konkurrencerådet, at realkreditmarkedet lider under mangel på konkurrence til skade for forbrugerne. 

- Vi har klassens frække dreng, Jyske Bank, som har kapret en del kunder med deres prioritetslån. På et eller andet tidspunkt skulle man dæmme op for den øgede konkurrence, og det kommer nu, siger Curt Liliegreen. 

Nu positionerer Realkredit Danmark sig altså for at kapre nogle af kunderne tilbage. Rent taktisk er det også snedigt at rette sig mod de velstående kunder, der har en formue, de eksempelvis skal have hjælp til at investere. 

Kundekrig på vej

Carsten Nøddebo Rasmussen lægger ikke skjul på, at der er lagt op til at erobre nogle af rivalernes kunder. 

- Det vigtige for mig er, at vores kunder får det rigtige produkt for dem, og så håber jeg selvfølgelig også på, at det her er så lækkert, at nogle af vores konkurrenters kunder får lyst til at høre lidt mere om det, siger han. 

Afdragsfrihed trækker tråde tilbage til før finanskrisen, hvor flere mener, at muligheden for afdragsfrihed var med til at puste boligboblen yderligere op.

Curt Liliegreen mener dog ikke, at Realkredit Danmarks nye låntype kan sende et forkert signal til markedet. 

- Det væsentlige er, at realkreditinstitutterne ikke begynder at konkurrere på risikovurdering, og der er vi i en noget anden situation i dag, fordi vi har indført strammere kreditvurderingsregler, siger han. 

Realkredit Danmarks nye lån: 

  • Boliglånet er et rentetilpasningslån med navnet Flexlife, hvor rentetilpasningens længde kan ændres undervejs.
  • Boligejeren kan maksimalt låne 75 procent af boligens værdi mod de almindelige 80 procent i dag.
  • Kravet er, at lånet betales gradvist ned til 60 procent - men undervejs kan boligejeren selv tage afdragsfri pauser.
  • Herefter kan boligejeren i princippet sidde afdragsfrit - eksempelvis i hele pensionistlivet.