Business

Kopikæmpe belønner Lundbeck-chef med op mod en kvart milliard

Lundbecks afgående topchef tager et kvantespring i lønniveauet, når han tiltræder hos den internationale medicinalkoncern Teva.

Det er et ualmindeligt stort lønhop, som den afgående Lundbeck-chef Kåre Schultz står til, når han forlader den danske medicinalkoncern til fordel for en israelsk.

Den internationale kopimedicinkoncern Teva Pharmaceuticals, der har kapret Lundbecks mirakelmager som sin nye topchef, har strikket en lønpakke sammen, der kan belønne Kåre Schultz med op mod 44,5 millioner dollar - 275 millioner kroner - i både løn, bonusser og aktieprogrammer. Alene for at sige ja tak til stillingen får han over 120 millioner kroner.

Det fremgår af en indberetning ved de amerikanske børsmyndigheder.

Hvor Kåre Schultz har muligheden for at hive op mod 200 millioner kroner hjem på et år, hvis han præsterer i et niveau, der lever op til bestyrelsens forventninger, så kan de resterende 75 millioner kroner trille ind i løbet af de næste fem år.

Dertil kommer en eventuel stigning af de Teva-aktier, som kan trække værdien af den afgående Lundbeck-topchefs aktieincitamentsprogram i vejret.

Det er en markant stigning i forhold til den kompensation på 37,8 millioner kroner, som Kåre Schultz kunne indkassere som topchef for Lundbeck i 2016. Han var ellers Danmarks anden bedst lønnede topchef sidste år, viser en opgørelse fra Økonomisk Ugebrev.

Kåre hyldet i Lundbeck

Kåre Schultz har stået i spidsen for at vende Lundbeck fra at være et presset medicinalselskab med udfordrende patentudløb på de milliardsælgende lægemidler, til at koncernen nu står med en bred palet af lovende medicin. Aktiekursen er steget med lige knap 200 procent - eller 55 milliarder kroner i markedsværdi - siden Kåre Schultz trådte til i maj 2015.

Teva har oplevet aktien dratte med 78 procent siden juni 2015 og håber på, at Kåre Schultz kan gentage successen i den internationale medicinalgigant.

Sådan ser Tevas kompensationspakke til Kåre Schultz ud:

  • Grundløn: 2 millioner dollar årligt (12,38 millioner kroner)
  • Performance-baseret bonus: Maksimum 4 millioner dollar (24,76 millioner kroner)
  • Årligt aktieincitamentsprogram med en værdi af 6 millioner dollar (37,14 millioner kroner)
  • Tiltrædelsesbonus på 20 millioner dollar, som bliver udbetalt i to omgange efter hhv. tre og seks måneder (123,75 millioner kroner)
  • Bonus i aktier til en værdi af 5 millioner dollar, som bliver delt ud over hans tredje, fjerde og femte årsdag som topchef, hvis han bliver i stillingen (30,94 millioner kroner)
  • To performance-baserede bonusser af aktier til en værdi af 7,5 millioner dollar, hvis Kåre Schultz lever op til en række mål for, hvor meget aktiekursen helst skal stige over de næste henholdsvis tre og fem år (46,41 millioner kroner)