Business

Nye låneregler 'straffer' boligkøbere – og kan udløse prisfald i storbyer

Skærpede låneregler vil både presse boligkøbere ud af storbyerne og tvinge priserne på lejligheder i storbyerne ned, forventer realkreditfolk.

Der er udsigt til, at der bliver lagt en solid dæmper på storbylejlighedernes heftige priser. Samtidig vil det blive langt sværere for mange boligkøbere at få adgang til lejlighedsmarkedet i Aarhus og København.

Det er de nye låneregler, som forventes at træde i kraft den 1. oktober, der betyder, at boligmarkedet imødegår en historisk ændring.  

- Der vil være kunder, vi ikke kan tilbyde den billigste type lån. Det vil typisk ramme førstegangskøbere, og det vil i praksis være alle kundegrupper, der har mindst formue og højest gældsfaktor, siger Peter Smith, administrerende direktør i realkreditselskabet Nordea Kredit, til erhvervsmediet InsideBusiness

Der vil være kunder, som vi bliver nødt til at sige nej til. Det vil typisk ramme førstegangskøbere

Peter Smith, administrerende direktør i Nordea Kredit

- Det er rigtigt uheldigt, for der er ikke den store mulighed for at leje boliger i København og Aarhus, og der er en reel chance for, at disse grupper bliver presset ud af boligmarkedet i byerne, fortsætter han.

Det er specielt førstegangskøbere, singler og velhavende ældre, der får svært ved at komme ind på boligmarkedet i storbyerne, vurderer en række kilder i bank- og realkreditsektoren over for mediet.

- Man kunne også godt tænke sig til, at det kunne være pensionister eller helt almindelige mennesker, som bruger afdragsfriheden, hvis man har fået et første barn, gerne vil tage noget fri eller vil starte sin egen virksomhed, siger Peter Smith til TV 2.

Sidste år gjorde Finanstilsynet det til et krav, at boligkøbere i vækstkommuner skal kreditgodkendes til fastforrentede lån med en rente på fire procent, hvis de vil have et flekslån. De kommende regler lægger op til at skærpe kravene yderligere for folk, der vil købe bolig i vækstområderne – som omfatter København og omegn og Aarhus Kommune.

Reglerne går ud på, at banker og realkreditinstitutter skal holde igen med at give lån med variabel rente eller afdragsfrihed til boligkøbere, der vil låne mere end fire gange husstandens indkomst.

Fordi andelen af de lån skal helt ned på 15 procent, forventes det, at bankerne vælger at tilbyde de lån til de mest attraktive kunder. I dag udgør den type lån omkring 35-40 procent af udlånene i de største realkreditinstitutter, skriver InsideBusiness.

En række kilder i bank- og realkreditsektoren forventer også, at de kommende låneregler vil lægge pres på boligpriserne i de store byer. Har færre boligkøbere mulighed for at komme ind på markedet, er der også færre til at presse priserne op.

Vi har en klar forventning om, at de tiltag ender med at få priserne til at falde

Mikkel Høegh, boligøkonom i BRFkredit

- Vi er bekymrede for, om det her får en langt større effekt på priserne end ventet, siger Peter Smith til InsideBusiness.

En lignende profeti kommer boligøkonom Mikkel Høegh fra BRFkredit med overfor TV 2.

- Vi har en klar forventning om, at de tiltag ender med at få priserne til at falde. Det er en slags selvopfyldende profeti. Vi har gunstige konjunkturforhold med en lav rente, men skattereform og stramninger gør, at der er betydelig risiko for, at primært lejligheder i de store byer falder i pris, siger han.

Det er uvist, hvornår effekten af reglerne vil vise sig i markedet, påpeger Mikkel Høegh. Hvis man som boligkøber har købt en ny og dyrere bolig, inden man sælger den gamle, bør man passe ekstra meget på.

- Menneskeligt giver det mening at købe en ny bolig, før man sælger den gamle, men kreditmæssigt og økonomisk betragtet er det ikke det smarteste. Især ikke lige nu, hvor priserne risikerer en nedtur, siger Mikkel Høegh.