Business

Hejdå! Mens Nordea flytter til Finland, flytter rasende kunder bank

Nordeas øverste boss, Casper von Koskull, taler torsdag til at en pressekonference i bankens nye hovedkvarter i Helsinki, Finland. KIMMO BRANDT / Scanpix Denmark

Svenskerne raser over Nordeas valg om at forlade Sverige. Banken beskyldes for at være pengegrisk, og også politikerne er ude med riven.

Det har vakt stor harme blandt svenskerne og Nordeas kunder, at banken har valgt at sige farvel og tak til Sverige og rykke sit hovedkontor til Finland for at spare penge.

Det har blandt andet fået flere kunder til at sige farvel til banken selv. Det skriver flere på bankens svenske Facebookside.

Uden svenske skatteyderes indsats ville denne bank slet ikke have eksisteret

Stefan Lövfen, Sveriges statsminister

- Jeg skammer mig på jeres vegne. Har været kunde i 50 år, det er noget, jeg fortryder i dag. Nu skal jeg se på alternativer. Tænker, at I samtidig med flytningen kan skifte navn til Griskbanken, lyder det blandt andet fra Leif Larsson.

Andre nøjes blot med at skrive "Hejdå!" på Facebooksiden.

Vil undgå bankskat

Nordea havde tidligere meddelt, at banken ønskede at flytte deres hovedsæde ud af Sverige. Det skete, efter at den svenske regering har barslet med en ny afgift på finanssektoren, der skal polstre den svenske statskasse til fremtidige bankkriser. 

"Ur ett kundperspektiv blir det inga förändringar i vår dagliga verksamhet"

Posted by Nordea Sverige on Wednesday, September 6, 2017

Både Danmark og Finland har været nævnt som lande, Nordea har overvejet at flytte hovedsædet til. Men det blev Finland, der endte med at blive den nye destination for bankgiganten.

Og selvom Nordea fortsat vil være skattebetaler i Sverige, skaber det tilsyneladende alligevel stor virak blandt de svenske borgere og Nordeas egne kunder, at banken ikke vil spytte yderligere penge i statskassen.

- Når en bank, der får så store overskud, ikke ønsker at bidrage til velfærden, på trods af at mange af sine kunder netop arbejder i velfærden, gør det det her ekstra sørgeligt. Nordea skal skamme sig, skriver Thomas Sass blandt andet på Facebook.

Hur gör man enklast om man vill som Nordeakund vill byta bank? När en bank som gör så stora vinster inte vill bidra till...

Posted by Thomas Sass on Wednesday, 6 September 2017

Fanget i egen grådighed

Også flere politikere revser Nordea efter offentliggørelsen om flytningen. Jonas Sjösted, der er formand for det røde parti Vänsterpartiet, siger til Dagens Industri, at ”Nordea er blevet fanget af deres egen grådighed”.

- For mig handler det om, at banker skal gøre det rigtige. Bankerne modtager indirekte støtte fra samfundet og har garantier fra samfundet, og så skal man også betale tilbage, uddyber han.

Den svenske statsminister Stefan Lövfen forstår også godt, hvorfor den svenske befolkning er vred og skuffet. Det siger han til Aftonbladet.

- Jeg forstår, at folk er frustrerede og vrede. Uden svenske skatteyderes indsats ville denne bank slet ikke have eksisteret. At takke dem ved at sige, at man flytter hovedkontoret til et andet land, gør, at jeg forstår folks frustration, siger Sveriges statsminister.

Nordea visar gång på gång att etik och ansvar inte riktigt är er grej. Grattis till ännu en förlorad kund - byter bank direkt.

Posted by Sam Lillhelshele Bäfvenberg on Thursday, September 7, 2017

Opposition: Regeringen skubber Nordea i armene på Finland

Men de svenske oppositionspolitikere nøjes ikke kun med at pege fingre ad banken. Hele misæren er nemlig Stefan Løvfens egen skyld. Oppositionen kritiserer regeringen for at skubbe Nordea ud af landet med forslaget om den nye bankskat.

- Den rødgrønne regeringspolitik skubber Nordea og dermed kvalificerede jobs og skatteindtægter ud af landet. Det er forbløffende, at vi har en finansminister, som ikke alene fører en politik, så virksomhederne forlader landet, men også byder det velkommen, skriver blandt andet Ulf Kristersson, økonomiordfører for partiet Moderatorerne, til Dagens Industri.

Ifølge Ritzau Finans sker flytningen Nordeas hovedkontor ved fusion ind i et finsk datterselskab. Fusionen vil finde sted i andet halvår af 2018. 

Är ingen stor kund i Nordea. Men imorgon är jag inte kund alls...#Tackochhejnordeaäringetförmig

Posted by Niklas Erikson on Wednesday, September 6, 2017

Då var det tack och hej för min del. Kommer påbörja flytt till annan bank i dagarna.

Posted by Peter Jonsson on Thursday, September 7, 2017

👋 Hejdå! 💸

Posted by Carina Benjaminsson on Thursday, September 7, 2017